Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 29.07.2015.
05:15
D. Dekić - Vesti A

Zorana u najvećoj pljački države

Rešenje srpskog Ministarstva građevine da privatizovanom Poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor" bez naknade ustupi 2.213 hektara izuzetno vrednog zemljišta na planinskoj lepotici, uvela je resornu ministarku Zoranu Mihajlović u veliki sukob sa opštinom Čajetina. Prema rečima predsednika opštine Milana Stamatovića, vrednost zemlje koju ministarstvo daje privatnom licu Radoju Cvetiću, vlasniku beogradske firme Masterfrigo je četiri milijarde evra, pa je kako ističe za "Vesti" reč o najvećoj pljački države.

Tanjug
Znala šta je potpisala: Zorana Mihajlović

- Ako ministarka Mihajlović ne poništi rešenje kojim je PK "Zlatiboru", privatizovanom 2003, poklonila najskuplje zemljište, organizovaćemo građane i investitore i krenuti u proteste, da bi podigli glas protiv najveće pljačke države u novijoj istoriji Srbije - poručuje Stamatović.

Povodom mogućnosti da se ovo zemljište dodeli privatnom preduzeću, čajetinska opština je više od decenije bezuspešno tražila od države da odreaguje i da zaštiti državnu imovinu. Stamatović ne posustaje. O svemu je pismom obavestio šefa države, premijera, Republičkog javnog tužioca i opozicione stranke u Skupštini Srbije.

Reagovala je, međutim, samo vanparlamentarna Demokratska stranka Srbije, ocenivši da je ministarka "osnažila opravdane sumnje" u nezakonitost rešenja kojim privatna firma bez naknade postaje vlasnik najatraktivnijeg zlatiborskog zemljišta.

U DSS smatraju da to rešenje doneto uoči stupanja na snagu Zakona o konverziji, i momentu kada Republički javni tužilac koji smatra da se radi o državnom zemljištu prelazi na novu dužnost. To, kako ističu, i odbijanje ministarke da poništi rešenje jasno ukazuju da u slučaju "Zlatiborske afere" može biti reč o visokoj korupciji. Zato su pozvali premijera Aleksandra Vučića da smeni ministarku Zoranu Mihajlović, a ministra policije i javnog tužioca da preduzmu mere na rasvetljavanju afere.

Kako je spor doveden do usijanja, posle saopštenja resornog Ministarstva koje preteći opominje da će reagovati na svaki pokušaj pritiska kojim se pravni postupak iz institucija pokušava izmestiti na ulice, ministarka Mihajlović je ubrzano "spustila lopticu" i juče obelodanila da je formirana radna grupa koja će ispitati ceo slučaj i već danas podneti izveštaj o tome da li je sve bilo zakonito.

Zorana reterirala

Ministarka Zorana Mihajlović je naprasno primetila da ima indicija o ugrožavanju javnog interesa, pa će biti razmotreno šta je bilo sa javnom imovinom kada je 2002. izvršena privatizacija, koja, kako kaže, nema veze sa sadašnjim vlasnikom, jer je on akcije kupio na berzi 2012.
- Videćemo na osnovu informacije iz katastra ima li nečeg što nije na pravi način urađeno i da li je bilo zakupa za koje nismo znali - kazala je.


Stamatović: To je za zatvor

Ministarstvo građevine je prvobitno tvrdilo da se u odlučivalo o žalbama PK "Zlatibor" na odluke lokalne komisije Geodetskog zavoda iz februara 2015. i da za "nijednu odluku postupci nisu pravosnažno okončani". Stamatović međutim, uzvraća da je rešenje protiv kojeg je digao glas, pravosnažno.
- Ministarka laže i treba uhapsiti zbog štete koja se pravi državi i građanima - kazao je tim povodom Stamatović koji je prema našim informacijama juče hitno otputovao u Beograd.




 

POVEZANE VESTI

Sreda 29.07.2015. 05:46
Обуздајте дебелу!
Sreda 29.07.2015. 07:34
retardirana ''barbika''
Sreda 29.07.2015. 10:06
i ponovo greška u koracima... "ako ona ne povuče predlog mi ćemo blokirati i bla bla bla.." ??? Lepo je rečeno da je rešenje doneto... Ko se ikad našao u situaciji da mu bilo kakvo rešenje u srbiji bude doneto po bilo kom osnovu vrlo dobro zna kakva agonija je poništavanje istog... Pogotovo kada je u pitanju promet nepokretnosti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online