Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.07.2015.
17:10
Srna A

"Zahtev Prištine za članstvo u Unesko isto je što i zločin"

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji razočarano je stavovima i odlukama nekih država u Izvršnom odboru Uneska, u kojima daju podršku zahtevu takozvane Republike Kosovo za članstvo u tu organizaciju UN.

A. Čukić
Zaštitu svetinja na Kosmetu traže upravo oni koji su ih rušili i palili

U saopštenju porodice srpskih žrtava pitaju kako Hag i haško tužilaštvo može da štiti one koji su počinili zločine, a Unesko uopšte da uzme u razmatranje jedan ovakav zahtjev koji dodatno ubija žrtve i njihove porodice i dozvoljava zločincima da ponovo vrše zločine jer ocenjuju da je taj zahtev isto što i zločin.

Tu neprocenjivu kosovsko-metohijsku kulturnu baštinu, kako navode u saopštenju, uništili su isti oni zločinci koji sada traže njenu zaštitu i po naređenju vođa terorističke OVK i Hašima Tačija paljene su i rušene crkve, manastiri, pravoslavna groblja u pogromima od 1999. do 2004. godine i dalje.

Porodice žrtava čiji su članovi kidnapovani i ubijeni na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine protive se takvom sramotnom zahtevu, koji je podneo ministar spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Hašim Tači.

- Da zlo bude veće taj zahtev upućuje neko ko je dokazani predratni, ratni i posleratni zločinac - ističe se u saopštenju ovog udruženja.

Porodice srpskih žrtava pitaju kako Tačiju može biti dozvoljeno da bude na slobodi i da ima neke zahteve jer reč je o čoveku koji je naređivao i ubijao Srbe, vršio otmice i masakre u Klečki, Glođanima, Radonić jezeru, Lapušniku, Likovcu, Dragodanu, Košarama, Volujku, te organizovao trgovinu ljudskim organima od Kosova do Albanije.

- Zar je moguće da onaj koji je uništio jedan narod i kulturnu baštinu Kosova i Metohije pod budnim okom NATO-a, Kfora, Unmika, traži njegovu zaštitu preko međunarodnih organizacija? - pita Udruženje.

Porodice podsećaju da je na stotine hramova, crkava, manastira starih više vekova sistematski proračunato uništavano kako bi se zatrlo sve što je srpsko i pravoslavno.

Među njima su manastir Devič, Crkva Svetih Arhangela u Prizrenu, Hram Bogorodice Ljeviške, Hram Hrista Spasa, Crkva Svetog Nikole u Prištini, Crkva Svetog Andreja u Podujevu, manastir Zočište i drugi.

U saopštenju se ističe da porodice žrtava nikada neće zaboraviti ubijene, masakrirane monahe, silovane monahinje koji su bili u službi tih svetinja i koji su propovedali mir.

Porodice kidnapovih i ubijenih podsećaju da je masakr, obezglavljivanje i ubistvo monaha Haringtona samo jedno u nizu zločina koji su vršile vođe terorističke OVK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online