Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.07.2015.
21:54
Tanjug A

Provokacija Prištine: Pokušaj finansijske blokade Srba na Kosovu

Inspektori Centralne banke Kosova u sredu su, u pratnji policije, iz ispostave "Jugobanke" u Gračanici odneli deo dokumentacije i opreme, a jedan od službenika banke priveden je na informativni razgovor, javila je RTV KiM.

Tanjug
Građani i radnici uspeli da odbrane Jugobanku

Iz ispostave u Gračanici, koja nije zatvorena, konfiskovan je deo dokumentacije i opreme, kao i pečati, a zaposleni je bio priveden na razgovor pred policijskim organima u Prištini, saopštili su iz Jugobanke.

Kako je javio Radio Kontakt Plus iz Kosovske Mitrovice, inspektori su, uz pomoć velikog broja pripadnika kosovske policije, pokušali upad i u prostorije Jugobanke u severnom delu tog grada da bi konfiskovali dokumentaciju, ali je upad sprečen, jer su radnici banke i oko stotinak građana blokirali ulaz u banku.

Izvršni direktor Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici Ljubiša Popović ocenio je da se radi o pokušaju kosovskih institucija i predstavnika Centralne banke Kosova i njihovih poreskih službi da se blokira rad Jugobanke, a time i platni promet sa Srbijom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila "nasilni upad" sudskih izvršitelja i policije u prostorije "Jugobanke" u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici i Štrpcu, navodeći da je to učinjeno da bi Srbi na KiM bili finansijski blokirani.

Opstrukcija procesa normalizacije odnosa

Kancelarija za KiM navodi da bi svaka blokada rada "Jugobanke", jedine srpske banke na Kosovu i Metohiji, imala nesagledive posledice po srpski narod i njegove institucije u pokrajini.

- Budući da "Jugobanka" na KiM deluje u skladu sa svim relevantnim međunarodnim propisima i u okviru finansijskog sistema Republike Srbije i Narodne banke Srbije, svaki neovlašćeni upad u prostorije banke radi nekakvog kontrolisanja dokumentacije može se tumačiti samo kao loš izgovor za izazivanje šire društvene nesigurnosti i nestabilnosti - navode u Kancelariji za KiM.  

Današnji upad u banku nad kojom Priština nema nikakvu nadležnost nova je u nizu provokacija koje za cilj imaju opstrukciju procesa normalizacije odnosa, navode u kancelariji.

Ističe se da takva provokacija usred otvorenih briselskih razgovora na brojne druge teme i bez prethodnih razgovora o poslovanju privrednih subjekata jeste nedobronamernost koja kvari šanse za razgovor u civilizovanoj atmosferi.

- Pozivamo Prištinu da prestane sa konstantnim destruktivnim aktivnostima u procesu normalizacije odnosa, a sve relevantne faktore da reaguju i obezbede zaštitu srpske imovine i uslove za nesmetano poslovanje srpskih pravnih i fizičkih lica na KiM, a građanima pravo na normalan život - navode u Kancelariji za KiM.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online