Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.08.2015.
05:17
D. Dekić - Vesti A

Hvali Amere i Ruse, drž' se Berlina!

Spoljna politika Aleksandra Vučića nije šizofrena, ali nije ni primerena, komentariše za "Vesti" analitičar Đorđe Vukadinović najave da će srpski premijer u ovoj godini dva puta posetiti SAD i Rusiju. Predsednik Vlade Srbije gotovo da se ne rastaje od ambasadora ove dve zemlje u Srbiji, s kojima se prema medijskoj računici, od početka 2015. godine "u četiri oka" video gotovo 35 puta, ili u proseku pet puta mesečno.

A. Čukić
Ne okreći se sine: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Vukadinović smatra da je takva spoljna politika dugoročno neodrživa.

- Na prvi pogled ta politika je vešta, ali samo prema domaćoj javnosti, pošto uz pomoć medija Vučić stvara utisak da dobija izuzetnu podršku i pohvale sa svih strana. To je dobro za njegov rejting i podršku, kako proevropskih, tako i birača nakolonjenih Rusiji. Ali, to je dugoročno loše i neodrživo jer ono čime je moguće zaseniti i obmanuti neobrazovane i neinformisane birače ne može da prođe kod spoljnopolitičkih igrača koji znaju kako stvari stoje. A to je da je Vučić pronemački orijentisan, a pokušava da se ne zameri SAD i Rusiji - tumači Vukadinović.

On dodaje da je Vučić za domaću javnost, naročito za svoje biračko telo "Slobodan Milošević koji se saginjati neće", spreman da SAD-u i Rusiji skreše u lice. A on je istovremeno prema spolja "mek kao pamuk" i kooperativniji od najkooperativnijeg lidera DOS-a.

Savetnik i Volfram Mas

Koliko je u Vučićevoj spoljnopolitičkoj priči važan akter Berlin govori dolazak još jednog Nemca za savetnika u srpsku Vladu. Od septembra će u Nemanjinoj 11 kao specijalni savetnik premijera sedeti nekadašnji nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas. Njegovom povratku u Beograd gde je službovao od 2007. do 2012, kako se čuje, kumovao je napor koji je uložio da se uspostavi odlična saradnja između Beograda i Berlina.

Ipak, kako ukazuje Vukadinović, srpski premijer igra vrlo pažljivo, naročito prema SAD, dok Rusiji šalje verbalne poruke zbog svojih birača. Dok se plaši Amerike, najbolje i najiskrenije sarađuje sa Nemačkom.

Poštovan kao Tito, opasan kao Sloba

- Vučić želi da bude prepoznat i kao regionalni šampion pomirenja, bar koliko je to bio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, a po mogućstvu i mnogo više. Dakle, poštovan kao Tito, opasan kao Slobodan Milošević, regionalno omiljen kao Tadić, hrabar kao Aleksis Cipras i tragičan kao Zoran Đinđić. A od svega toga zapravo ništa - kaže Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Subota 01.08.2015. 09:49
Da u Srbiji ima Srba dostojnih postovanja, ne bi taj izdaj/nik vise gmizao Srbijom! Osta samo fukara koju i treba da zapisava i ponizuje!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online