Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.08.2015.
04:13
E. V. -Vesti A

Amerika nam otima svetinje

"Otimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji u duhu je albanske vlasti, a, nažalost, to je i u karakteru EU i Amerike2 izjavio je srpski patrijarh Irinej povodom inicijative Kosova da postane članica Uneska. On je podsetio da SPC ima većinu svojih eparhija i mitropolija izvan Srbije, i upozorio da postoji opasnost da se i oni otmu od srpskog naroda.

Tanjug
Ozbiljno upozorenje: Patrijarh Irinej

- Sila osedlava konje i osvaja gradove - poručio je srpski patrijarh.

Komentar patrijarha SPC usledio je nakon niza objašnjenja srpskih diplomata i ministara, vezano za najavljenu kandidaturu Kosova u Unesko. Ambasador Srbije pri toj misiji, Darko Tanasković, ocenio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko našu kulturnu baštinu doveo u nepovoljnu poziciju, ali da pravu opasnost predstavlja namera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasleđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglašene države.

Tanasković, takođe, pojašnjava da bi u slučaju ulaska Kosova u Unesko srpski spomenici teritorijalno pripadali Kosovu, ali da Konvencija o zaštiti kulturnih dobara Uneska nigde ne govori o pripadanju u smislu vlasničkog posedovanja.

- Pominje samo dobra koja se nalaze na teritoriji država-članica, uz napomenu da njene odredbe ne mogu dovesti u pitanje stanje realnog prava, a to znači i imovinsko pravni status utvrđen domaćim pravnim propisima - objašnjava Tanasković.

On ističe da su i podnosioci zahteva za prijem Kosova u Unesko svesni da im je rušilački, maćehinski i otimački odnos prema srpskoj kulturnoj baštini na KiM slaba tačka.

Dačić: Svet ih je video na delu!

Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može da se prijavi za članstvo u Unesku, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
- Glavna slika iz te zemlje u kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst, obišla je ceo svet... I oni će sada čuvati kulturnu baštinu - rekao je Dačić.
 

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić smatra da to što su zemlje priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne znači da će glasati i za njegovo članstvo u Unesku.

- To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila jednu politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije - kazao je Dačić, podsećajući da su SAD bile protiv prijema Palestine u Unesko i da će se videti kako će se odnositi prema zahtevima Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online