Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
14:52
Tanjug A

Na udaru "svojih": Veterani gađali Tačija flašama i vikali mu "lopove"

Rasprava o usvajanju ustavnih amandmana u kosovskom parlamentu se odvija u gotovo praznoj sali, sednicu je najpre napustio premijer Isa Mustafa, a potom i njegov zamenik i lider DPK Hašim Tači koga su veterani gađali flašama dok je prelazio put do zgrade vlade.

Tanjug
Gubi kredibilitet gde god se pojavi: Hašim Tači

Veterani, koji ispred zgrade kosovskog parlamenta protestuju nezadovoljni jer se nisu našli na spisku kojima im se priznaje taj status, Tačija su gađali flašama i uzviklivali:"Lpove, lopove".

I većina poslanika DPK je napustila zasedanje, a prištinska Gazeta Blic je na svom portalu objavila da Tači kod svojih poslanika uporno insistira da glasaju za ustavne amandmane koji bi omogućili formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK.

Portal tvrdi da će amandmani dobiti neophodnu podršku od 80 glasova poslanika, ali da Tači strahuje da se glasanju pristupi sa tako tesnom većinom, te zbog toga nastavlja pritisak na poslanike kako bi ih ubedio da glasaju "za".

Agencija Kosovapres je javila da je Mustafa parlament napustio kako bi pripremio Nacrt zakona o formiranju specijalnog suda o kojem će se, kako se očekuje, raspravljati na vanrednoj sednici parlamenta.

Mustafa je najavio vanrednu sednicu kojoj će, kako je rekao, tokom dana biti dostavljen Nacrt zakona o specijalnom sudu, te Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalnih optuženih u sudskim procesima koji budu vođeni u toj pravosudnoj instituciji.

Opozicija ne odustaje

Opozicija, međutim, ne odstupa od svog stava protiv usvajanja ustavnih amandmana, a glavni argument u raspravi je bio da je neustavno izjašnjavati se ponovo o ustavnim amandmanima koje je parlament odbacio 29. juna.

Poslanik DPK Bekim Hadžiu je rekao da je Specijalni sud velika nepravda, te da je njegovo formiranje politička odluka koja otvara put za očuvanje partnerskih odnosa sa SAD i drugim prijateljskim zemljama.

On je rekao da formiranje ovog suda znači eliminaciju političkih idera OVK, za šta se zalažu i neki kosovski političari.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša je upitao strance da li bi i oni glasali za takav sud u svojim zemljama. On, naime, smatra da su upravo stranci ti koji su pretrpeli neuspeh sa pravnim sistemom Ksoova jer su se, kako je rekao, povezali sa kosovskom mafijom.

- Šta je promenjeno u amandmanima da bi to moglo da promeni mišljenje poslanika da glasaju za. Nemojte da popuštate pritiscima jer treba da imate i karakter da biste bili poslanik - rekao je Beriša.

Inače, rasprava u parlamentu u gotovo praznoj sali, a od ministara je prisutan samo Haki Demoli koji je zadužen za snage bezbednosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online