Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Zapad se odriče OVK

Hapšenje Sabita Gecija, nekadašnjeg čelnika OVK, osumnjičenog za zločine nad Srbima, a bliskog kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, prema mišljenju jednog od političkih funkcionera Srba sa Kosova Ranđela Nojkića, moglo bi da znači i početak kraja Tačijeve vladavine.

- Izbore na Kosovu treba da raspišu iduće godine i mislim da će Tači na njima doživeti poraz, jer se pokazuje da je međunarodna zajednica za jednu umereniju političku opciju - kaže Nojkić u intervjuu za "Vesti".

Ranđel Nojkić



Znači li to da je hapšenje Tačijevog saradnika u stvari udar na njega?


- Naravno. Kada je bivši premijer Ramuš Haradinaj otišao u Hag zbog optužbi za

Sarajevo probni balon

 

Kako komentarišete najave novih pregovora Beograda i Prištine?


- Evidentno je da međunarodna zajednica hoće nastavak tih pregovora, a mislim da je predstojeći regionalni sastanak u Sarajevu, 2. juna veoma bitan za taj plan. Tada bi mogli da se nađu za istim stolom Beograd i Priština i to je neka vrsta probnog balona za dalje korake kojima bi moguće, hteli da dovedu do pregovora.

ratne zločine, njegovi ljudi su ostali na vlasti, ali su ubrzo doživeli pad. Potom su lokalni izbori izbacili na površinu sukob Haradinaja i Tačija koji su na njih išli kao koalicioni partneri, jer je Tači koji je preuzeo ulogu kosovskog premijera, tvrdio da je on apsolutni pobednik, iako nije bilo tako.

Ko stoji u pozadini hapšenja Gecija?


- Kako god i ko god da stoji, dobro je što je Euleks konačno preduzeo konkretne mere na kojima su Srbi insistirali bezuspešno više od deset godina.

Da li taj događaj pokazuje zaokret u međunarodnoj politici?


- Izgleda da je polako sazrela politička klima na međunarodnom planu i da je Srbija uspela da otvori vrata za priču o problemima Srba. Hapšenje Gecija bih povezao i sa hapšenjem Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji koji se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. To govori da je situacija počela da se menja.

Očekujete li da će i ostali Albanci koji se terete za zločine nad Srbima, završiti iza rešetaka?


- Pravda je spora, ali dostižna i ja se nadam da slučaj Geci, nije poslednji i da će biti još hapšenja. Klima među Albancima se promenila, nije bilo žestokih reakcija na ovo hapšenje, pa očekujem da će i njihove građanske inicijative koje do sada nisu mogle da dobiju značajniju ulogu u društvu, biti u prilici da reaguju na pravi način prema počinjenim zločinima nad Srbima.

Ko može preuzeti primat od čelnika Albanaca koji su bili vođe OVK?

-Mislim da će Demokratska liga Kosova koja je značajno pala posle smrti Ibrahima Rugove, ponovo zauzeti značajno mesto, čini se i da ih međunarodna zajednica podržava kao umereniju opciju. Osim njih ne vidim više nikog, jer je Vetan Suroi koji je propagirao građansku opciju, doživeo je fijasko na izborima, napustio stranku i postao politički analitičar.

Mobilni dostupni


Da li sada srpski mobilni operateri normalno rade na Kosovu?


- Rade, a ja se nadam i poboljšanju situacije na tom planu, jer imamo obećanje države da će sve učiniti da Srbi sa Kosova mogu da imaju mreže svoje države i da se po ceni kakva je i u ostalom delu zemlje, čuju sa rođacima i prijateljima koji tamo žive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online