Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.08.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučić u frontu protiv Ciprasa

Hoće li Grčka priznati Kosovo i hoće li u zvaničnu posetu Srbiji sledećeg meseca doći grčki premijer Aleksis Cipras, dva su pitanja koja se proteklih nedelja nameću srpskoj javnosti, a da se odgovor ni za jedno od njih sa sigurnošću još ne zna.

Reuters
Ciprasa kritikuju i Vučiću naklonjeni mediji

Jedan od optimističnijih u pogledu ovih dilema jeste šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On tvrdi da "nema naznaka niti najava promene stava Grčke prema nezavisnosti Kosova", te da mu je grčki premijer potvrdio da će Srbiju posetiti na jesen.

- Trebalo bi u oktobru da otputujem u zvaničnu posetu Grčkoj, kao ministar spoljnih poslova. Cipras je trebalo ranije da dođe, ali zbog problema u zemlji, najavio je da će doći kasnije - izjavio je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić:Nema pogoršanja odnosa

Dačić kaže da medijske spekulacije o pogoršanju odnosa Srbije i Grčke nemaju veze sa političkom realnošću.

- Nema tenzija u našim odnosima. Naši bilateralni odnosi nisu važni samo zbog naših političkih odnosa, već i zbog situacije u regionu i njihovog stava prema Kosovu - rekao je Dačić, ističući da Beograd želi najbolje odnose sa Grčkom.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Atini, beogradski list "Danas", međutim, objavio je da grčki premijer neće doći jer u Sirizi smatraju da "Aleksandar Vučić vodi pubertetsku politiku". Na drugoj strani, Vučić koristi svaku priliku da napravi razliku između svoje i politike svog, kako ume da kaže, "prijatelja Ciprasa".

- Vučić je marioneta Angele Merkel i diktatura je prirodno okruženje za mere koje Srbija sprovodi. Cipras, barem onaj iz predizbornih obećanja, simbolizuje borbu protiv svega toga - komentariše internacionalni sekretar Demokratske stranke Vladimir Todorić.

Metaforičko pitanje "zašto se ne vole Cipras i Vučić" nameće se i pošto je prosečan čitalac srpske štampe danima unazad bio bombardovan spekulacijama kako će Grčka uskoro priznati Kosovo, jer je na to primorava najveći kreditor Nemačka, što je u domaćoj javnosti izazvalo osude i komentare u stilu: "Izdaše nas i braća Grci".

Za sagovornika "Vesti" to je licemerna politika, jer se javnost pokušava uveriti kako srpska vlada sprovodi dobre reformske poteze, za razliku od Grčke i njenog premijera koji politiku štednje i smanjenja plata ne vidi kao rešenje velike dužničke i ekonomske krize.

www.mc.rs
Premijer sluša Angelu: Vladimir Todorić

- Ako je istina da Nemačka uslovljava Grčku i priznanjem Kosova, meni je zanimljivo to što se naši mediji više obrušavaju na Grčku, a ne na onog koji je ucenjuje - primećuje Todorić.

Pomenuta nelogičnost upućuje na to da su pojedini srpski mediji preko kritika Ciprasa i zlosutne najave priznanja Kosova, nastojali da odbrane politiku "stezanja kaiša" Vlade Srbije čiji je prvi potez bilo smanjenje plata i penzija.

Da Vučiću nije svejedno što Cipras i dalje uživa veliku popularnost u Srbiji, i pored velikih ustupaka koje je grčki premijer učinio kreditorima u odnosu na predizborna obećanja, govore i njegova učestala samopoređenja sa Ciprasom.

- Moj prijatelj Cipras možda to ne voli da čuje i možda se ponekad i nervira i zbog mene, ali ja ću to reći jasno i glasno: Ako hoćete da prebrodite ekonomsku krizu ovih razmera, onda nema laganog i ugodnog puta, već samo teškog i doslednog. Uvereni smo da je samo tako moguć stvarni i trajni uspeh - izjavio je nedavno srpski premijer.

Aleksis to neće uraditi

Miloš Stojković, saradnik na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, tvrdi za beogradsku štampu da mu je pre nekoliko dana njegov prijatelj Cipras lično potvrdio da Grčka neće priznati Kosovo.

- Doslovce sam ga pitao: "Aleksise, brate i prijatelju, znaš da sam sa Kosova, da li ćete priznati Kosovo?", a on mi je odgovorio da se to neće dogoditi - tvrdi Stojković.

Grčka je jedna od pet članica EU koja nije priznala secesiju južne srpske pokrajine.

I Grke okreću protiv Srba

Analitičar Đorđe Vukadinović primećuje da ima dosta stranih faktora kojima prijateljstvo Srbije i Grčke smeta.

- I po Grčkoj se širi priča da će Srbija da prizna Makedoniju pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, što takođe ima za cilj da podstakne antisrpsko raspoloženje u Grčkoj - primećuje Vukadinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online