Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.08.2015.
05:53
D. Dekić - Vesti A

EU migrante ostavlja Srbiji?

Evropska unija u okviru pregovaračkog poglavlja 24 od Srbije je dodatno zatražila plan za migrante, priznala je ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović, podgrejavši tako spekulacije da Brisel od Beograda zakulisno traži da formira veliki centar za smeštaj izbeglica iz bliskoistočnih i afričkih ratnih područja.

Tanjug
Jadranka Joksimović

Joksimovićeva negira izgradnju izbegličkog centra, a objašnjava da do kraja ovog meseca treba da se završi naknadno postavljeni zadatak i da se na tome uveliko radi.

- To nije akcioni plan za migrante, već operativni u okviru poglavlja 24 - pokušala je da pojasni ministarka o kakvom je briselskom zahtevu reč, a u okviru jednog od najneophodnijih poglavlja o pravdi, slobodi i bezbednosti podrazumeva se i jačanje bezbednosti granica.

Dnevno stiže 2.000 ljudi

U Srbiji je od početka godine evidentirano oko 80.000 osoba koje su izrazile nameru da traže azil, a taj broj raste. UNHCR je saopštio da granicu sa Makedonijom svakodnevno pređe do 2.000 osoba, od kojih se polovina evidentira u prihvatnom centru u Preševu, kao i da je mnogo beba, dece, trudnica, povređenih i iscrpljenih. Procene nadležnih su da tek nešto manje od dva odsto želi da ostane u Srbiji.

Šta se iza evropskog brega valja, prema mišljenju izvršnog direktora Centra za tražioce azila Radoša Đurovića, ne može se tačno znati. Ali, on ističe da Srbija mora da bude konstruktivna u svim razgovorima.

- Ne možemo da pričamo da smo sa Mađarima prijatelji dok oni podižu zid na granici jer će ga onda podizati i Hrvati i Rumuni. Beograd mora da ima argumente zašto nešto neće da radi i nikako ne treba da prihvatamo sve jer ćemo tako prihvatati i ono što nam niko ne traži - kaže Đurović za "Vesti".

On je objasnio da akcioni plan o kome je govorila Joksimović podrazumeva srpsku strategiju za izbeglice.

- Taj plan je Ministarstvo policije u saradnji s nevladinim sektorom uradilo početkom godine. U nekoliko navrata je menjan u skladu sa stručnim sugestijama. Broj izbeglih stalno raste, pa je moguće da EU hoće dopunu plana, odnosno odgovor kako će se Srbija izboriti u tim vanrednim okolnostima - kaže Đurović.

Zbog dramatičnog porasta izbeglih u Srbiji šef predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder je na sastanku sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom rekao da su prihvatni kapaciteti u južnoj Srbiji napregnuti i najavio povećani obim podrške. On je istakao da UNHCR, osim vode, prevoza i informacija za posebno ugrožene između granice i Centra, nabavlja dodatnu opremu za registraciju tražilaca azila.

- Humanitarni pristup Srbije trebalo bi da služi kao primer drugim zemljama u Evropi koje još pogrešno postupaju sa izbeglicama - rekao je Šoder.

POVEZANE VESTI

Subota 15.08.2015. 13:52
Bili ste protiv Gadafija a sada se "cudite"...neko bi rekao da ste ljigavo naseli na EU bajke, zar ne!? Zavisnicima je najlakse da se "zacude".
Nedelja 16.08.2015. 01:02
Ама људи докле да вам причам да сам устаашки провокатор
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online