Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.08.2015.
05:00
D. Dekić - Vesti A

Odu zdravi, vrate se u kovčegu

General-major Mile Mrkšić, koji je preminuo izdržavajući 20-godišnju kaznu u Portugalu, nova je u nizu srpskih žrtava haških kazamata.

A. Čukić
Advokat Toma Fila

Mrkšić je preminuo od kancera pluća, čime je nametnuto pitanje da li je nepisano pravilo Haga da srpski osuđenici umru u zatvoru ili budu pušteni kući na samrti.

Poslednji primer takvog odnosa prema srpskim osuđenicima, priča advokat Toma Fila, je Goran Hadžić koga Hag nije hteo da pusti zbog infarkta, pa ga je kući vratio umirućeg od kancera na mozgu. Lider radikala Vojislav Šešelj je predat Beogradu kada je u Hagu utvrđeno da su se usled kancera jetre pojavile metastaze.

- Nijedan od Srba koga je Hag optužio nije se vratio bez bolesti, iako su zdravi otišli tamo. Ili su stigli u Srbiju u sanduku, ili već jako teško bolesni, tek toliko da umru kod kuće - kaže Fila za "Vesti".

Smrt brža od presude

Tokom sudskog postupka preminula su šestorica optuženih Srba. Milan Kovačević je umro 1998. zbog pucanja stomačne aorte, Slavko Dokmanović nađen je obešen u zatvorskoj jedinici 1998, a general Momir Talić preminuo je od raka pluća nakon što je pušten zbog lošeg zdravlja. Milan Babić se 2005. obesio, a telo Slobodana Miloševića, 2006. nađeno je u pritvorskoj
ćeliji.

On ukazuje da je mnogo srpskih optuženika u Hagu umiralo pod različitim okolnostima, što je očit dokaz odnosa prema Srbima, odnosno da se taj međunarodni sud obračunava sa njima.

- To je klasičan politički sud - ocenio je ovaj advokat koji je u Hagu bio branilac nekolicine optuženih ljudi iz Srbije.

Sud za Srbe

Od osnivanja suda 1993. podignuta je 161 optužnica od čega više od polovine protiv Srba. Kakav je odnos prema osuđenicima srpske nacionalnosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske govori podatak da su od 13 oslobođenih samo dvojica srpske nacionalnosti i to bivši šef države Milan Milutinović i bivši kapetan JNA Miroslav Radić. Posle odsluženja dve trećine kazne izašli su na slobodu nekadašnja predsednica RS Biljana Plavšić, ratni predsednik skupštine Momčilo Krajišnik i pukovnik JNA Veselin Šljivančanin.

V. Sekulić
Bez prava na lečenje: Branislav Tapušković

Bilo je jasno, kaže advokat Branislav Tapušković, da je pitanje dana kada će Mrkšić umreti, ali mu Tribunal nije dao da umre kod kuće, u krugu porodice.

- Videlo se na osnovu pisma njegove ćerke da je zdravstveno potpuno zapušten i da nije lečen, a bio je ozbiljno bolestan. Ne ulazeći u osude i presude, mogu da kažem da je krajnje nehumano što Tribunal nije vodio računa o najelementarnijim ljudskim pravima i nije mu dao ni dva dana slobode. A bilo je jasno da nisu u pitanju meseci, već dani kada će umreti - kaže Tapušković.

On iznosi primer bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića za koga se znalo da boluje od visokog krvnog pritiska, ali ništa nije urađeno da mu se pomogne.

- Milošević je tražio da se leči u Moskvi, a ako u Hagu nisu hteli da ga puste da tamo ode, mogli su bar da ga smeste u bolnicu, a ne da ga puste da umre u pritvorskoj jedinici - kaže advokat sa velikim haškim iskustvom.





 

POVEZANE VESTI

Utorak 18.08.2015. 06:02
А ко је крив што наши Генерали и Мајори оду здрави а врате се у ковчегу ?? Па крив је народ Србије јер је довео на власт ДС плаћенике Вашингтона и они су похапсили све Србе .2 400 000 Срба је гласало за ДС 2000.год. свака вам част Срби доказали сте какви сте са памет .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online