Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.08.2015.
08:19
J. L. Petković - Vesti A

Nevolje Srba povratnika u Prizren (1): Dom više nema toplinu

Sve ulice Potkaljaje su strme staze nabacanog kamenja kojima je ozbiljan napor hodati i nizbrdo do centra Prizrena. U obnovljene kuće, ovog do 1999. godine isključivo srpskog naselja, koje je 2004. pretvoreno u garež i pepeo, vratili su se uglavnom stariji - penzioneri ili oni koji nemaju posla. Odlazak na pijacu, po lek ili crkvu za njih je veliki napor. Neki obnovljeni domovi fušerski su urađeni, pa se domaćini, pre svega, bore sa ogromnom vlagom, koja je nekima ozbiljno narušila zdravlje.

A. Čukić
Sve je mokro: Jefka Ljakić pokazuje unutrašnjost kuće

Na terasi podno Kaljaje, na brdu iznad Bistrice sedi Jefka Ljakić (78) i hekla. Sunce je tog podneva peklo, ali ona je bila u haljini dugih rukava, s maramom zavezanom oko struka, u debelim čarapama. Toplotu više ne oseća.

Suze i osmeh

Dok je govorila o svom životu u Prizrenu, u njoj su se lomila jaka i oprečna osećanja. Suze su pratile priču o njenoj sadašnjosti za koju se nadala da će izgledati mnogo drugačije. Osmeh bi se pojavio, svaki put kada progovori, da je ipak, tamo gde joj je srce.

- Mnogo mi je hladno. I popke sam nazula i dva para čarapa. Šta da radim, strašno mi je. Šta vredi deset kuća što mi napravili, kada više nisam zdrava. Ali, volim u svoje mesto što sam došla, u carski grad. Ko ne voli na svome da živi - priča Jefka uz široki osmeh.

Seća se kako je jedva dočekala da joj na starom ognjištu sagrade novu kuću. Međutim, dočekalo ju je veliko razočaranje kada se uselila 2014. godine.

- Kada sam se uselila čitavim prizemljem je curila voda. To su bili stresovi. Ležim u dnevnoj sobi, a oko mene sve voda - pokazivala nam je Jefka dnevni boravak i kuhinju.

- Ta vlaga me je izjela, hladnoća me pojela. Prošle godine sam sedela ovde do novembra, a kada je pao sneg više nisam mogla. Nešto su popravljali, ali ponovo curi voda, govorila je prošavši kroz kuhinju do ostave.

Otvorila je vrata male prostorije sa tri spoljna zida. Sve unutra je mokro, a na podu su u baricama gamizali razmnoženi popci.

- Ima i stonoga, i guštera. U kući se sve kvari od vlage. 'Leb ako ostane dva dana odmah se ubuđa. To ranije ovde nije bilo. Sama živim i ovo je greota od Boga što su mi ovako ostavili da sve moram sama da plaćam i da popravljam.

A. Čukić
Kuća Jefke Ljakić

Od kada je morala da napusti Prizren, u Nišu je brojala dane do povratka u kuću svojih predaka. Danas živi od 20.000 dinara(oko 170 evra) penzije, što joj kaže, nije dovoljno ni za lekove, niti za sve popravke po domaćinstvu.

- Niko nas ne obilazi, sama sam ovde u ulici i nije mi lako. A onda pomislim da sam u svojoj kući i srećna sam. Ne treba mi ništa u stvari. Sve što mi treba je da mi se izleči kičma. Nekako idem naniže sa štapom, ali naviše... - priča dok nas prati do kapije, jer dalje nije mogla.

Stolnjaci za komšije

Da prekrati samoću Jefka hekla divne stolnjake i ponjavice.

- Rešila sam da komšijama, Srbima koji su se vratili, svima da ispletem po jednu. Nemam šta da im kupim, pa je ovo moj dar za njihovo useljenje i srećan život u našem Prizrenu, pokazivala je divnu kolekciju rukotvorina veselih boja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online