Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
81
Utorak 25.08.2015.
20:30 >> 21:11h
Tanjug A

Vučić: Potpisana sva četiri sporazuma, čestitam!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u Briselu potpisana sva četiri sporazuma - o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da su to dobri sporazumi koji garantuju sigurnost i opstanak Srbima na Kosovu.

Tanjug
Potpisana sva 4 sporazuma

- Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skuštinu, savet, grb, zastavu... Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo - naglasio je Vučić, u izjavi RTS.   

Vučić je rekao da je delegacija Srbije obavila odličan posao i da će svi sporazumi biti obelodanjeni.

On je rekao da je delegacija Sribje ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU, a da je tek na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je i da je nakon potpisivanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici otvoren evropski put Srbije.

Vučić je rekao da smo "obavili dobar posao, da to znači velike stvari i otvaranje poglavlja i da je evropski put Srbije otvoren".

Kako je naveo, uzimajući u obzir okvir u kojem se naša delegacija kretala, "postignuto više nego što je očekivano".

- U svakom slučaju nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću ići u septembru našem narodu na KiM. Ići ću na dva dana...Čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM.

- Što se Telekoma tiče neki su zaboravili da kažu da Srbi sa Kosova i Metohije kada pozivaju ljude u centralnoj Srbiji i dalje pozivaju samo 011 ili 018 ili 021 i obrnuto kada se zove Kosovska Mitrovica samo 028 bez ikakvog pozivnog broja, rekao je Vučić.

Prvi put na Kosovu

- Prvi put posle 1999 godine uspeli smo da legalizujemo našu poziciju i ceo svet nam prvi put priznaje srpsku telekomunikacionu kompaniju, a prvi put ćemo imati i snabdevača i trgovca eklektričnom energijom.To će biti ćerke kompanije EPS-a - naveo je Vučić.

- Nismo se dogovorili oko korporativno-distrubutivnog sistema, naveo je Vučić i dodao da je Priština napisala da je po njihovom shvatanju to imovina Kosova, a "mi odmah da je to imovina Republike Srbije u skladu sa Ustaviom Republike Srbije".

- Tako da zaista mislim da smo sve naše interese veoma uspešno odbranili, zaključio je premijer.

Neće moći kamionima u Kralaj Petra

- Što se tiče mosta na Ibru, naši ljudi ne treba da brinu. Oni su želeli da otvore ulicu Kralja Petra i ta ulica u skladu sa danas potpisanim odlukama biće pešačka zona, precizirao je Vučić.

- U Kralja Petra ulicu vozilima, kamionima, kako su želeli da uđu, neće moći da uđu, to će biti pešačka zona koju mi gradimo i mi pravimo - rekao je Vučić.

Kako je naveo obično su sve to teške stvari, jer imamo okvire koji je postavljeni 1999. godine i 2008. godine, koji su za nas katastrofalni.

Naveo je da će oko energetike biti teško u budućnosti i dodao da za operatera distributivnog sistema nije postignut dogovor, što piše u sporazumu.

- Što se Srbije tiče, mi ćemo sve da primenujujemo i mislim da naš narod ima razloga za zadovoljstvo -  naveo je premijer i podvukao da se od večeras uspostavlja ZSO.

- Ovo znači još jednu veliku stvar za celu Srbiju a to je otvaranje poglavlja i više ne postoji ništa što stoji na tom putu. Evropski put Srbije je otvoren, a da pri tome, imajući u vidu okvir u kojem smo se kretali, mislim da smo postigli više i bolje nego što smo očekivali - rekao je on.

Nisam hteo i neću potpisati da je imovina u energetici kosovska

Na pitanje koliko ima veze potpisivanje sporazuma sa predstojećom konferencijom u Beču, Vučić je rekao da je ranije još obećao da neće da potpiše da je njihova imovina u energetici šta god da se desi.

- To neću, nisam hteo i nisam potpisao - naveo je Vučić, dodajući da sledeći razgovori u Brisleu nisu zakazani.

- Nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću u septembru ići našem narodu na KiM, da li pre ili posle posete SAD videću, ali ću ići na dva dana da bih stigao da obiđem svih 10 opština ZSO - i čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM -zaključio je premijer.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 21:15
Trijumfirali ste garantovano.
Utorak 25.08.2015. 23:16
Избрисао моје коментаре сада ћу му дам дебео посао . Слободан Милошевић је Српски херој .Слободан и Шешељ су били против ДОС и ОТПОР .Шешељ и Слободан нису желели Србију у ЕУ и НАТО .СРС су били на сахрану Слободана Милошевића .Шешељ је положио цвеће на гроб СРПСКОГ ХЕРОЈА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА ." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ". Нека је лака земља Српском хероју СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ .
Utorak 25.08.2015. 23:17
Избрисао моје коментаре сада ћу му дам дебео посао . Слободан Милошевић је Српски херој .Слободан и Шешељ су били против ДОС и ОТПОР .Шешељ и Слободан нису желели Србију у ЕУ и НАТО .СРС су били на сахрану Слободана Милошевића .Шешељ је положио цвеће на гроб СРПСКОГ ХЕРОЈА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА ." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ". Нека је лака земља Српском хероју СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online