Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.08.2015.
08:40
Tanjug A

Šta je sve potpisano u Briselu, a zbog čega treba da smo srećni?

U Briselu su u utorak potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji će kako je najavio premijer Aleksandar Vučić biti obelodanjeni, a pojedini mediji preneli su delove i tumačenja tih sporazuma.

Reuters
On je zadovoljan: Aleksandar Vučić

Kada je reč o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava i ekonomskog i sveukupnog jačanja srpskog naroda u južnoj Pokrajini kao i da je "uklonjena mogućnost arbitrarnog uticaja Prištine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlučivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda".

Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.

- ZSO će zastupati interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, već i u inostranstvu. ZSO će imati Skupštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu.

ZSO

Prema tim navodima, Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspešnu realizaciju svakodnevnih poslova.

Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.

Telekomunikacije

Kad je reč o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

- Naši građani će moći da pozivaju brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Repulika Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije - prenose mediji.

Most na Ibru

U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje rešenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u pešačku zonu Ulica kralja Petra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proleće 2016. godine, a u proceni ispunjenosti bezbednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice.

Energetika

Sporazumom o energetici dogovorena je primena Aranžmana o energetici, kojim se omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na severu Kosova i Metohije.

- Ovim dogovorom ništa se ne menja za naše građane koji žive na severu Kosova i Metohije, osim što se stvaraju preduslovi za izvesniju situaciju u snabdevanju stanovništva električnom energijom.

Kako se navodi, biće formirane dve kompanije u vlasništvu EPS-a, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opštine na severu KiM.

- Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog Aranžmana i vlasništvo EPS-a nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima se ne dovodi u pitanje. Ostaju sačuvana sva radna mesta naših radnika koji su zaposleni u energetskom sektoru na prostoru KiM - navode mediji.

Stojanović:U narednih četiri meseca formiranje ZSO

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je, povodom potpisivanja u Briselu sva četiri sporazuma - o Zajednici srpskih opština (ZSO), energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru, da u periodu od četiri meseca mora da se formira Zajednica srpskih opština i definiše statut. Stojanović je u Zvečanu za RTS rekao da je najvažnije držati se činjenica i onoga što piše u sporazumu, da su Srbi prezadovoljni onim što je postignuto i da je to veliki dan za sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji imaju čemu da se raduju.

- Svi sporazumi su bitni, svi donose nešto novo i konkretno, svi rešavaju jedan deo problema, ali je najvažnija Zajednica, jer ona jeste nadogradnja političkog jedinstva koje smo stvorili u proteklih godinu i po dana - ocenio je Stojanović.

Govoreći o ZSO, Stojanović je ocenio da je reč o organizaciji koja će imati dobra ovlašćenja i mehanizme kojim će na bolje biti promenjen život ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 09:02
Potpuna kapitulacija ! Let the spin begin .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online