Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.08.2015.
08:40
Tanjug A

Šta je sve potpisano u Briselu, a zbog čega treba da smo srećni?

U Briselu su u utorak potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji će kako je najavio premijer Aleksandar Vučić biti obelodanjeni, a pojedini mediji preneli su delove i tumačenja tih sporazuma.

Reuters
On je zadovoljan: Aleksandar Vučić

Kada je reč o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava i ekonomskog i sveukupnog jačanja srpskog naroda u južnoj Pokrajini kao i da je "uklonjena mogućnost arbitrarnog uticaja Prištine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlučivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda".

Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.

- ZSO će zastupati interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, već i u inostranstvu. ZSO će imati Skupštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu.

ZSO

Prema tim navodima, Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspešnu realizaciju svakodnevnih poslova.

Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.

Telekomunikacije

Kad je reč o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

- Naši građani će moći da pozivaju brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Repulika Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije - prenose mediji.

Most na Ibru

U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje rešenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u pešačku zonu Ulica kralja Petra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proleće 2016. godine, a u proceni ispunjenosti bezbednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice.

Energetika

Sporazumom o energetici dogovorena je primena Aranžmana o energetici, kojim se omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na severu Kosova i Metohije.

- Ovim dogovorom ništa se ne menja za naše građane koji žive na severu Kosova i Metohije, osim što se stvaraju preduslovi za izvesniju situaciju u snabdevanju stanovništva električnom energijom.

Kako se navodi, biće formirane dve kompanije u vlasništvu EPS-a, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opštine na severu KiM.

- Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog Aranžmana i vlasništvo EPS-a nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima se ne dovodi u pitanje. Ostaju sačuvana sva radna mesta naših radnika koji su zaposleni u energetskom sektoru na prostoru KiM - navode mediji.

Stojanović:U narednih četiri meseca formiranje ZSO

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je, povodom potpisivanja u Briselu sva četiri sporazuma - o Zajednici srpskih opština (ZSO), energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru, da u periodu od četiri meseca mora da se formira Zajednica srpskih opština i definiše statut. Stojanović je u Zvečanu za RTS rekao da je najvažnije držati se činjenica i onoga što piše u sporazumu, da su Srbi prezadovoljni onim što je postignuto i da je to veliki dan za sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji imaju čemu da se raduju.

- Svi sporazumi su bitni, svi donose nešto novo i konkretno, svi rešavaju jedan deo problema, ali je najvažnija Zajednica, jer ona jeste nadogradnja političkog jedinstva koje smo stvorili u proteklih godinu i po dana - ocenio je Stojanović.

Govoreći o ZSO, Stojanović je ocenio da je reč o organizaciji koja će imati dobra ovlašćenja i mehanizme kojim će na bolje biti promenjen život ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 09:02
Potpuna kapitulacija ! Let the spin begin .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online