Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.08.2015.
15:55
Tanjug A

I Dodik aminovao formiranje ZSO na Kosovu: Važan nacionalni dokument

Sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština na KiM dobar je i važan nacionalni dokument, te je potrebno nastaviti normalizaciju odnosa i politiku regionalnog pomirenja, ocenili su u Banjaluci predsednik RS Milorad Dodik i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tanjug
Čestitao svima koji su vodili pregovore: Milorad Dodik

Dodik je nakon sastanka novinarima rekao da se konstituisanjem ZSO postavlja dobar i ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih interesa, vrednosti i prava, pre svega prava da raspolažu resursima na KiM, kao i da usmeravaju život na način koji im odgovara.
 

Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO je važan dokument i svi treba da rade na tome da on ojača potencijale koje pruža. Republika Srpska, dodao je, spremna je da se uključi u afirmaciju tog dokumenta koji je, kako je rekao, važan za sve Srbe.

- Važno je da sporazum zaživi u punom kapacitetu i da srpska zajednica na KiM bez oklevanja kroz ZSO pokaže svoje aspiracije i želje za razvojem i mirnim životom na KiM - kazao je predsednik Srpske.

Dodao je da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Srbije i Republike Srpske, kao i da RS sa mnogo pažnje posmatra sve što se dešava.

- Želimo da nastavimo zajednički da pomažemo i omogućimo što bolji život našoj zajednici na KiM. Sporazum o ZSO je nesumnjivo važan nacionalni dokument i čestitam onima koji su vodili pregovore - rekao je Dodik navodeći da RS podržava napore Srbije i da je sve što srpsko rukovodstvo dogovori po bilo mom pitanju, prihvatljivo za Srpsku.

Srbija je lider u regionu i vodi afirmativnu politiku regionalnog pomirenja koju, i danas svi prepoznaju kao značajan faktor stabilnosti na Balkanu, kazao je.

- To nas raduje, jer uvek želimo da vidimo Srbiju moćnu i jaku u regionu, jer joj to mesto i pripada - naveo je predsednik Srpske.

Prijem

Đurić je danas u Banjaluci prisustvovao prijemu koji su za oko 300 dece sa juga Kosova i Metohije, koji borave u poseti Republici Srpskoj, priredili predsednik i premijerka RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Srbija da uči od Srpske

Đurić je izrazio zadovoljstvo što srpski narod sa obe srane Drine stoji rame uz rame sa našim narodom na KiM.

- Ima mnogo iskustva u RS iz kojih možemo da učimo, pre svega kad je reč o očuvanju interesa srpskog naroda na KiM i kada je reč o organizovanju, jer ZSO i srpsko poliičko organizovanje na KiM biće onoliko jako koliko mi budemo istrajni i složni - poručio je Đurić i dodao da se dobre pouke mogu izvući iz onoga što se u Srpskoj dešavalo u prethodnih 15-ak godina.

On je zahvalio Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što kontinuirano pomažu srpski narod na KiM.

- Srbi na KiM treba da znaju, da kao što imaju svoju državu Srbiju tako je i njihova kuća RS i naše dve republike nastavljaju da pružaju složno podrsksu narodu na KiM - poručio je Đurić.

On je istakao da je veoma važno da nakon dobrih, povoljnih i važih sporazuma i konstituisanja ZSO ostvarimo napredak i u istinskoj normalizaciji u odnosima sa Albancima.

- Želimo da u budućnosti Srbi i Albanci žive bez strepnje da će jedni drugima predstavljati problem a to je naša politika, želja i cilj i za to imamo podršku Republike Srpske - zaključio je Đurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online