Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 31.08.2015.
10:43
Sputnik A

Reciprocitet: Što Srbima na Kosovu, to i Albancima na jugu Srbije?

Dokumenti potpisani u Briselu između Prištine i Beograda možda će odškrinuti vrata Srbije na Evropskoj uniji, ali će, izvesno, zadati nove glavobolje Beogradu, a moguće i nove uslove iz Evropske unije. Albanci sa juga Srbije Beogradu su već uputili poruke - što dobiju Srbi na Kosovu kroz ZSO, to hoće i oni.

Twitter/Federica Mogherini
Da li će sporazum o ZSO biti vetar u leđa Albancima na jugu Srbije?

Da li je paraf na Zajednicu srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji trasiranje puta ka stvaranju neke zajednice albanskih opština na jugu Srbije?

Lideri Albanca sa juga Srbije, Jonuz Musliju i Ragmi Mustafa u razgovoru za Sputnjik na sve ovo imaju samo jedan odgovor  reciprocitet.

Ne zna se tačan broj

Koliko Albanca zaista živi na jugu Srbije država Srbija ne zna, jer su odbili da učestvuju u popisu 2011. godine. Prema projekciji koja je napravljena na osnovu prirodnog priraštaja i popisa iz 2002. godine broj Albanca u sve tri opštine na jugu Srbije iznosi oko 73. 000!

Musliju podseća na referendum Albanca sa juga Srbije iz 1992. godine, i takozvani "kosovski sporazum“ sa Prištinom iz 2003, ali i platformu iz 2005. godine koju su usvojile tri opštine sa juga - Bujanovac, Preševo i Medveđa.

- Imali smo sastanak, imaćemo u dogledno vreme i sednicu, a Priština i Tirana će nam pomoći u vezi sa uspostavljanjem reciprociteta. Uostalom, Evropa mora jednako da postupi - da Albanci iz Preševske doline dobiju ista prava kao i Srbi na Kosovu - kaže Musliju "diplomatski“ izbegavši da odgovori da li je to put ka traženju autonomije za Albance na jugu Srbije.

Već viđeno

Gledano spolja, ovo ozbiljno podseća na već viđen scenario secesije Kosova. Da li jug Srbije samo ide već utabanim stazama Prištine? Svi signali su tu.

I Priština se pozvala na referendum koji Beograd nije priznao, i oni su tražili prvo široku autonomiju, pa republiku, da bi stigli do samoproglašene, ali i od sto i nešto zemalja priznate nezavisnosti…

Musliju kaže da se neće ni pedalj odstupiti. Iste nadležnosti koje Srbi na Kosovu dobiju kroz ZSO, od školstva, preko sudstva do policije, tražiće i Albanci sa juga.

-Putarina, sudstvo, sve. Ako Srbi traže autonomiju na Kosovu, zašto ne bismo i mi? - pita on, potvrdno odgovarajući na pitanje da li je zajednica albanskih opština, uslov juga, i za Beograd i za Zapad.

Musliju, koji je trenutno na poziciji predsednika Albanskog nacionalnog veća, a nekada se nalazio na mestu komandanta Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe, koja je bila deo OVK, nije isključio mogućnost da, ako im se ne izađe u susret, Albanci posegnu i za nekim i drugim merama.

- Videćemo, daćemo prvo prednost diplomatiji, a posle, videćemo - kaže on.

Budžet

Politički lideri Albanaca sa juga Srbije već su se obratili skupštinama Albanije i Kosova sa zahtevom da se nađu u budžetima tih zemalja, a kosovski ministar obrazovanja Arsim Bajrami, "ponudio“ je, dan posle stavljanja potpisa na ZSO, Albancima u Preševu i Bujanovcu pomoć kosovske vlade - snabdevanje ućenika udžbenicima na albanskom jeziku.

Isti tretman kao Srbi na Kosovu

Drugi sagovornik Sputnjika, Ragmi Mustafa, koji je na čelu opštine Bujanovac i koji je predsednik Demokratske partije Albanaca u Preševskoj dolini, kaže da to što Albanci sa juga traže nije nešto novo i podseća da su Albanci sa juga još od početka briselskih razgovora tražili da imaju isti tretman, kao i Srbi na severu Kosova.

- Sada kad su postigli sporazum o ZSO, trebalo bi da se tim istim sporazumom obuhvati i zajednica Albanaca iz Preševske doline - kaže on.

Mustafa kaže da su u toku razgovori sa svim liderima Albanaca sa juga i da očekuje zajedničku sednicu na kojoj bi se o tome razgovaralo.

Mustafa podseća na izjavu Edija Rame, premijera Albanije, tokom posete Beogradu i Preševu da će ista prava imati i Albanci na jugu Srbije, kao i Srbi na Kosovu, i kako kaže, ta izjava nije povučena.

- Ako su zainteresovani i premijeri Kosova i Albanije, ne postoji razlog da za njega ne bude zainteresovan i premijer Srbije. Unapređenje naših prava je samo pokazatelj većeg stepena demokratije i bliži korak Srbije ka Evropskoj uniji - objašnjava on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.08.2015. 10:57
kreće polako Presevo,Bujanovac,Medveđa
Ponedeljak 31.08.2015. 10:57
Арбанаси могу да добију само метак у потиљак и депортацују у њихову разбојничко-мафијашку нарко државу Шиптерију/Албанију. Њих је све још 1913. Требало отерати у Турску па нек њима праве хаос и дилују дрогу и продају органе.
Ponedeljak 31.08.2015. 16:00
Ajmo sada da vidimo sta ste glasali vi za Vucica! Sada ste sigurni ali sutra ne budite sigurni u to! Sta jos treba da proda da bi shvatili da je on strani agent?!! I on i svi ostali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online