Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.09.2015.
11:54
Tanjug A

"Ponosni smo na prijateljstvo sa Kinom"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Muzej ratnika i konjice u gradu Sianu, a upisujući se u knjigu utisaka on je poručio da je Srbija ponosna na trajno prijateljstvo sa Kinom.

Reuters
Predsednici Srbije i Kine: Tomislav Nikolić i Si Đinping

Sian, u provinciji Šansi, bio je kroz istoriju prestonica 13 kineskih dinastija.

- Na ovom mestu pred očima posetilaca oživljava drevna prošlost Kine. Dva i po milenijuma daleka, istorija blista u svoj svojoj lepoti i monumentalnosti. Veliko je nadahnuće biti među ratnicima i konjicom prvog kineskog cara ujedinitelja Đi Šihuanga - napisao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, jedinstvene skulpture simbol su ujedinjene i snažne drevne Kine koja i u naše vreme gradi civilizacijske vrednosti.

Savremen čovek tek u susretu sa ovakvim pričama iz davnina može da razume zašto će Kina i u budućnosti zadržati prestižnu ulogu u svetu, dodao je predsednik Srbije.

- Srbija je ponosna na svoje poslovično, trajno prijateljstvo sa Kinom od koje, kao i svi na našoj planeti, uči kako se sistemi vrednosti u modernom dobu oslanjaju i grade na nasleđenoj i brižljivo čuvanoj tradiciji - istakao je Nikolić.

Provincija Šansi smatra se jednom od kolevki kineske kulture i civilizacije, a njen istorijski muzej smatra se za jedan od muzeja sa najbogatijom kolekcijom u Kini.

Muzej je otvoren 1991. godine i u njemu je smešteno oko 370.000 predmeta koji datiraju od praistorijskog doba do 1840. godine. Muzej se prostire na 65.000 metara kvadratnih.

Inače, izgradnja snažnih gradskih zidina u Sianu bila je imerativ, a to je jedan od retkih kineskih gradova koji u svom centru ima potpuno očuvane gradske zidine, dužine skoro 14 kilometara.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 12:05
И треба да будеш поносан што за пријатеље имамо народ тако богате историје, традиције, културе......нећеш ваљда бити поносан на оне говедаре из ОК-корала који су ти децу убијали!!!
Utorak 01.09.2015. 15:53
Ponos je greh, zna svaka baba i deda.
Utorak 01.09.2015. 14:24
ONE MORE TIME Da vidimo šta je to toliko opasno, vulgarno ili pak nepoželjno u ovom mom komentaru, koji je pre dva dana ne samo više puta izbrisan, nego su čak dve teme na portalu potpuno uništene, gde se on pojavio (Komentar je bio upućen komentatoru decooo): Зашто би неко ко је изд=ајник, ко што ти кажеш за Вучића и Николића: 1) Одбијо да уведе санкције Русији, и поред огромних притисака. 2) Клечао и молио Путина да уложи вето на резолуцију о геноциду. 3) Српска војска на паради у Москви, и поред притисака.....итд. Знам, ти ћеш сад да кажеш: Шта народ има од тога ?! Али, ствар је у томе што има, јер би прекидање веза са Русијом значило српску пропаст – и економску и моралну и сваку другу. Е сад, замисли да је уместо ове владе, на власти ДОС – јер смеш да се закунеш да не би бар једна од оне три ствари које сам набројао (мада сам сигуран да би све три) имала другачији епилог ?! Са друге стране, замисли да је уместо ове владе, нека влада која је чисто патриотска и искључиво проруски оријентисана и искључиво против САД и ЕУ. Јер стварно мислиш да нам не би лупили поново санксције, изоловали нас итд...и шта онда ? Русија је јака, моћна држава, а каква би перспектива била за Србију у том случају ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online