Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.09.2015.
07:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Migranti ruše srpsku privredu

Rast broja izbeglica sa Bliskog istoka i mogućnost da će Srbija morati trajno da zbrine relativno mnogo njih, uvećava ekonomske i političke rizike u Srbiji, ocenjuje firma Rejting koja zastupa Den i Bredstrit (DiB), jednu od najvećih bonitetskih kuća u svetu.

Tanjug
Vlada izgradila Prihvatni centar u Preševu, ali on nije dovoljan

Ova kuća je zadržala rejting Srbije na nivou DB5 što je oznaka za zemlje sa visokim rizikom poslovanja. U izveštaju se navodi da je situacija sa izbeglicama do sada bila pod kontrolom, jer je većina njih brzo prelazila u Mađarsku, ali da sada preti ozbiljno povećanje troškova. Naime, Makedonija više ne zaustavlja izbeglice i pušta ih da prođu, dok je Mađarska postavila ogradu prema Srbiji.

- Zbog toga brzo raste rizik da će Beograd morati da primi veliki broj izbeglica i to na duže vreme ili čak trajno. Ovakva situacija uzrokuje povećanje ekonomskih i političkih rizika u Srbiji - ocenila je bonitetska kuća.

Gotovo ceo trošak smeštaja i tretmana izbeglica u Srbiji pada na državu koja se nije oporavila od finansijske krize i duguje oko 24 milijarde evra. Postoje i druge pretnje po Srbiju, a jedna od njih je i politička.

- Priliv izbeglica može izazvati radikalizaciju u zemlji nenaviknutoj na migrante i sa mnogo nezaposlenih. Sve dok vlada ne pronađe način da zaustavi priliv izbeglica, sve više raste podrška radikalnim strankama - naveo je DiB.

EU je za Srbiju i Makedoniju dosad opredelila ukupno milion i po evra za migrante. Od toga je u Srbiju stiglo tek 150.000 evra, a još 240.000 iz IPA fondova otići će za pomoć izbeglicama. U Vladi Srbije kažu da 15.000 evra, odnosno osam evra po osobi, Srbija svakog dana izdvaja da bi zbrinula izbeglice.

Tim novcem obezbeđuje se osnovni jednodnevni smeštaj. U to ne ulaze troškovi za dodatno angažovanje policije, lekara, komunalaca, aktivista, troškovi prevoza...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Srbija verovatno i trajno prihvatiti određeni broj migranata.

- Srbija će prihvatiti izvestan broj migranata. Po tome smo više Evropljani od drugih. Mi ne podižemo ograde - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Srbiji su značajne i donacije pojedinačnih zemalja i organizacija, poput UNHCR, čija je pomoć dostigla milion evra. Pomažu i Danski savet za izbeglice, Ruski humanitarni centar...

- Za izbeglice u Srbiji ćemo zasad izdvojiti 400.000 evra. Tim novcem će se nabaviti hrana, higijenski proizvodi, pokrivači i vreće za spavanje - kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Rasizam u autobusima

U Subotici su nabavljeni posebni autobusi za školsku decu kako se ne bi vozila sa izbeglicama. Natalija Jakovljević, predsednica subotičkog Centra građanskih vrednosti kaže da to predstavlja segregaciju putnika po rasi.

- Zabrinjava i rasistička izjava bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Bale da je dobra odluka kupovina pet autobusa za đake iz te opštine, kako se oni ne bi prevozili zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.09.2015. 12:15
Vostani Serbije! Vostani carice! I daj čedom tvojim videt tvoje lice. Obrati serca ih i očesa na se, I daj njima čuti slatke tvoje glase. Vostani Serbije! Davno si zaspala, U mraku ležala. Sada se probudi I Serblje vozbudi! Ti vozdigni tvoju carsku glavu gore, Da te opet pozna i zemlja i more. Pokaži Evropi tvoje krasno lice, Svetlo i veselo, kako vid Danice. Vostani Serbije! Davno si zaspala, U mraku ležala. Sada se probudi I Serblje vozbudi! Tebi sad pomaže i nebesna volja I sad ti se pokazuje i sudbina bolja. Svi bližnji tvoji tebi dobra žele I daljni se narodi tvom dobru vesele. Vostani Serbije! Davno si zaspala, U mraku ležala. Sada se probudi I Serblje vozbudi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online