Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 07.09.2015.
13:54
Tanjug A

Merkel: Beograd doneo hrabre odluke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas novinarima da je uverena da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati "važan impuls napretku Sbrije u evropskim integracijama", a premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.

Tanjug/AP
Merkelova hvali Vučića

Merkelova i Vučić su to rekli novinarima posle susreta u Berlinu, a potom su nastavili razgovore.

Kancelarka Merkel je istakla da je najnovjim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu.

- To su hrabre odluke koje su donete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda - istakla je ona na konferenciji za štampu povodom sastanka sa premijerom Srbije.  

- Verujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU - istakla je ona.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što posle kratkog vremena ima ponovo priliku da razgovara sa Vučićem, koji je, kako je dodala, doputovao u Berlin da bi Bundestagu, to jest pred Odborom za EU, govorio o rezultatima reformi koje je preduzela njegova vlada.

Merkelova je podvukla da je Srbija suočena sa velikim izazovom talasom izbeglica.

- Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem - rekla je Merkel.

Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkelova je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, bezbedna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

Vučić: Očekujem brzo otvaranje poglavlja

Tanjug/Vlada Republike Srbije
Problem izbeglica je problem cele Evrope

Srpski premijer kazao je da će o evropskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u Konrad Adenauer fondaciji, i da očekuje što pre otavranje poglavlja.

- Mi se nadamo da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine. Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti - naglasio je on.  

Kada je reč o lažnim azilantima, Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke koji je najavljen, a koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila.

S tim u vezi je najavio da će Srbija doneti zakon da oni koji traže azil, a ne dobiju ga, jer su lažni azilanti, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u našoj zemlji.

To će, prema njegovim rečima, drastično smanjiti broj azilanata iz Srbije.

U vezi izbegličke krize Vučić je ocenio da je to najteže pitanje za celu Evropu, koje nije lako ni za Srbiju.

On je ukazao da postoje ekonomske izbeglice a to su lica iz Pakistana i Avganistana, i izbeglice koje beže od rata u Siriji i Iraku, koji čine 70 odsto izbeglica u Srbiji. Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno i evropski.

- Za nas to nije problem Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cele Evrope. Mi smo spremni da sarađujemo sa svim zemljama EU i da svoj deo odgovornosti ponesemo po tom pitanju -kazao je Vučić izrazivši uverenje da će Srbija biti zemlja pružiti ozbiljnu pomoć EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online