Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.09.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Pakleni plan za jug Srbije

Predstavnici albanskih vođa s juga Srbije planiraju da sutra, na sastanku u Preševu, donesu deklaraciju u kojoj će proglasiti zajednicu albanskih opština kao pandan Zajednici srpskih opština na Kosmetu. Kruna tog sporazuma, prema našim saznanjima, trebalo bi da bude veliki miting koji planiraju za 18. septembar.

Fonet
Prete i ratom: Veličanje albanske zastave u Preševu

- Ideja je da se na jug Srbije ponovo vrate tenzije i Albanci značajnije uključe u rešavanje konačnog statusa Kosmeta - otkriva izvor "Vesti" iz albanskih izvora.

Neki beogradski mediji kalkulišu da ovaj "plan" podrazumeva i izazivanje nemira, a da ima apsolutnu podršku vlasti u Prištini.

Predsednik Koordinacionog centra za jug Srbije Zoran Stanković kaže za naš list da je svaka ideja o izazivanju nemira neutemeljena u faktičkom stanju na jugu Srbije.

- Činjenica je da ideja o izglasavanju deklaracije kojom bi se stvorila zajednica ili asocijacija albanskih opština Preševa, Bujanovca i Medveđe nije ništa novo. I ranije je bilo sličnih pokušaja. U krajnjem slučaju, sve da se ta deklaracija i izglasa ona ni za koga neće biti obavezujuća, a uveren sam da albanskim liderima s juga Srbije najmanje odgovara podizanje tenzija ili izazivanje nemira - ističe Stanković i naglašava da Srbija neće dozvoliti izazivanje krize u ovom delu države.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje za "Vesti" da je ideja o stvaranju asocijacije albanskih opština nastavak "kontinuiranog, usaglašenog pokušaja Prištine i albanskih političkih lidera s juga" da se uključe u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srbi, zapamtićete nas!


Albanski lideri s juga Srbije, kako tvrde mediji, zapretili su da će organizovati albanski narod s juga Srbije i s Kosmeta na proteste ukoliko Beograd bude protiv stvaranja zajednice albanskih opština na jugu Srbije.
- Biće to naš žestok odgovor na ono što su Srbi dobili na Kosovu. Zapamtiće nas - navodno je zapretio jedan od predsednika opština s juga Srbije.

- Ideja o formiranju albanskog pandana Zajednici srpskih opština je neprihvatljiva. Srbi na Kosmetu su od dolaska međunarodnih snaga bili potpuno obespravljeni, bezbednosno ugroženi, stotine hiljada ih je proterano, a oni koji su ostali su i dalje građani drugog reda. S druge strane, položaj Albanaca na jugu Srbije je apsolutno drugačiji i tu ne može da se pravi nikakva paralela. Zato Albanci s juga Srbije pokušavaju da internacionalizuju svoj položaj, mada im je međunarodna zajednica do sada slala jasnu poruku da nemaju za to podršku - ističe Drecun i ocenjuje da će Srbija "znati da odgovori" na moguću provokaciju.

- Treba apelovati na racionalnost kod onih koji stoje iza pretnje da će izazvati nemiri i protesti. Srbija će najpre političkim kanalima preduprediti takve pokušaje, a uveren sam i da će odmerenom reakcijom uspeti da neutrališe sve koji bi na ekstreman način rešavali probleme - zaključuje Drecun.

Zloupotrebe "pod tepih"

Izvor "Vesti" tvrdi i da iza pokušaja stvaranja Asocijacije albanskih opština, odnosno izazivanja tenzija stoje neki albanski lideri koji su brojnim zloupotrebama oštetili budžet Srbije.
- S jedne strane, kad je reč o finansiranju, oni su veoma kooperativni sa državom Srbijom, pa se neki čak i slikaju sa srpskom zastavom iza, ali, kako bi prikrili brojne marifetluke, najlakše im je da zaigraju na "nacionalnu kartu". Ta priča je do sada više puta uspešno prolazila - kaže naš izvor.

 

Tajni sastanak

Kako pišu beogradski mediji, "pakleni plan", kako su ga nazvali, smišljen je na "tajnom sastanku"
"Na tajnom sastanku koji je održan u Preševu u ponedeljak, a na kome su prisustvovali Jonuz Musliu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i njegov zamenik Šukri Imeri, zatim Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo dogovoreno da je da se sutra, 12 septembra, održi Sednica saveta albanskih odbornika iz ove tri opštine s juga. Iako je planirano da deklaraciju o osnivanju opština nastanjenih albanskim stanovištvom formalno predlože njihovi odbornici iza svega zapravo stoje njih četvorica koji već imaju podršku kosovske vlade", otkrivaju beogradski mediji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 20:37
С обзиром на обзир геополитичке конфронтације у мом дебелом цреву и притиска међународне заједнице на исти, и сладострашће ујкица (што осведочених, што прерушених у Србе на овом порталу) поводом тога, следи гадно и гласно прдење на овој теми.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online