Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.09.2015.
05:00
D. Dekić - Vesti A

Migranti preči od spaljene ambasade

Oslobađajuća presuda za paljenje Ambasade Nemačke posle beogradskog mitinga "Kosovo je Srbija", 2008, i odlaganje Srbije da uprkos zahtevu Berlina zađe u politički deo ovog događaja, prema stručnim ocenama, u ovom trenutku ne bi trebalo da zakoči dalje integracije Srbije u EU.

Reuters
Teret: U Nemačku krenulo do 800.000 migranata

Da podsetimo, devet od 11 optuženih osuđeno je na uslovne kazne za paljevinu Ambasade SAD, dok su zbog nedostatka dokaza svi oslobođeni od dela optužnice koja ih je teretila da su zapalili nemačku i hrvatsku ambasadu.

Otkrivanje i kažnjavanje odgovornih za napad na nemačku ambasadu jedan je od sedam uslova koje je Berlin ranije ispostavio Srbiji, ali bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra da će to pitanje za sada biti po strani zbog važnijih problema.

- Srbija je učinila mnogo ustupaka i pokazala previše dobre volje, posebno u pogledu interesa Nemačke oko migrantske krize. Stoga ne bih isključio mogućnost da privremeno Berlin ublaži stav oko tog uslova - ocenio je Jovanović za "Vesti", uz ocenu da je Vlada Srbije uložila mnogo truda da ugodi Berlinu.

Kako ističe naš sagovornik, u prvom planu je obezbeđivanje kooperativnosti svih država po pitanju izbegličkog egzodusa. On objašnjava da Berlin želi da olakša sopstvenu poziciju, jer migranti hoće prvenstveno u Nemačku, a procene govore da bi moglo da se dogodi da primi 800.000 ljudi.

- Pored tih novih i daleko značajnijih pitanja, ne verujem da će sada biti pritisaka na Srbiju zbog paljenja ambasada, već će to pitanje biti potisnuto u stranu. Da li će ga Berlin pokrenuti ponovo zavisiće od političke celishodnosti - kazao je Jovanović.

Da će Nemačka dalje integracije Srbije najviše opredeljivati kroz Briselski sporazum i migrantsku krizu, uveren je i politički analitičar Neven Cvetićanin. On smatra da bi tačka o napadu na ambasade mogla biti deo šireg konteksta.

- Situacija se promenila, a Srbija iskazala značajnu kooperativnost u izbegličkoj krizi i kosovskom pitanju. Presude za paljenje ambasada su donete, i kakve god da su ne očekujem nemačku reakciju - rekao je za "Vesti" Cvetićanin.

Beograd sateran u ćošak

Cvetićanin navodi primere Bugarske i Rumunije koje su se ubrzano priključile EU i ukazuje da će srpske integracije zavisiti od političkih uslova i reakcije Srbije koja nema veliki manevarski prostor, ali državni vrh za sada vešto balansira.
- Sada bi nemačka negativna reakcija značila da je Srbiji uskraćena podrška, ali ne verujem da to može da se desi - zaključio je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online