Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.09.2015.
10:03
Tanjug A

"Ovo s Dačićem je nezgodno, ali i ja sam odgovoran"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče na RTS da je afera sa snimcima Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića veoma neprijatna za vladu, a da je za te snimke znao pre dve godine, ali da tužilaštvo 2013. godine nije našlo osnov za Dačićevu krivičnu odgovornost. On je rekao da je razgovarao sa Dačićem, ali da razgovore u četiri oka nikada ne iznosi u javnost, kao i "ono što bi još imao da kaže Dačiću".

Tanjug
Dačiću, pazi s kim se družiš: Premijer i ministar spoljnih poslova na sednici vlade

Premijer je rekao da preuzima političku odgovornost za formiranje koalicije sa Dačićevim socijalistima i da i danas smatra da nije pogrešio, jer je pitanje sa kim bi inače tada pravio koaliciju.

- Zar sa onima koji su pljačkali novac namenjen hendikepiranoj deci - zapitao je premijer u intervjuu za RTS.

Istakao je da odluku o izborima neće donositi pod pritiskom dnevnih ili mesečnih afera, poput ove. Na pitanje odakle su se pojavili ti snimci u ovom trenutku, Vučić je odgovorio da mora da iznese više činjenica i naznačio da se to dogodilo u ponedeljak kada je imao sastanak sa Angelom Merkel.

Dačić radi dobro

Premijer je rako da veruje da je uradio dobro za Srbiju kada je ušao u koaliciju sa SPS i da smatra da Dačić radi dobro svoj posao i da je vodio korektnu i ozbiljnu politiku, kako u Srbiji tako i kao predsedavajući OEBS-u.

Kako je kaže, nema nikakvo poverenje u BIRN, CINS ... jer su svojevremeno izmislili aferu oko Zapadne Tamnave i nije im bilo dovoljno što je Svetska banka rekla da su izmislili i da je sve urađeno kako treba. Kaže da su tom prilikom, kada je bila država napadnuta, a ne on lično, svi ćutali kao zaliveni, jer sukob sa takvim organizacijama valjda znači i sukob sa Majom Kocijančić i svima iz Evropske komisije.

- Svi su ćutali kao zaliveni, tobože to je tema koja se tiče opšte države, niko nije naročito pomenut, što bi ulazili u sukobe... a ja sam shvatio da je moja dužnost da branim državu, posebno kad nije kriva - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, i kada se pokazalo da je to sve istina, onda su mu iz cele Evrope "solili pamet na temu tobožnjeg ugrožavanja sloboda”.

Vraćajući se na aferu snimci, premije je rekao: - Izneli su podatke, i ti su podaci istiniti... Ali, ovo je nešto što smo mi znali.

Kako je rekao, smatra da Dačić snosi moralnu opdgovornost, ali da to važi i za njega.

- Nije Dačić u pravu kada kaže da mu nisu bili prijatelji ovi iz DS - po zakonu nisu smeli u toku operativne obrade, u toku istrage... zakon im nalaže da mu to ne kažu - rekao je Vučić.

Informer: Banana bio u kontaktu i sa Čedom Jovaovićem i DS-om

Dnevni list Informer objavio je da je Rodoljub Radulović tokom 2008, 2009. i 2010. godine bio je u kontaktu sa najmanje desetak političara iz tadašnjeg državnog vrha. Kako navodi taj list, pozivajući se na "odlično obaveštene izvore iz BIA", pored lidera DS Ivice "Dačića i njegovih saradnika, Miša Banana se redovno sretao i sa ljudima iz samog vrha DS, ali i sa pojedinim funkcionerima LDP-a Čedomira Jovanovića i URS-a Mlađana Dinkića".

Izvor beogradskog lista dodaje da su snimci Ivice Dačića, Branka Lazarević, Vanje Vukića i Ivice Tončeva "samo mali deo video kolekcije snimljene tokom praćenja Banane". Izvor Informera tvrdi i da je snimak Ivice Dačića sa Radulovićem u restoranu "Gušti mora" 31. januara 2009. bio, ne samo video, već i zvučno pokriven.

Prema njegovim rečima, posebno je postalo zanimljivo i simptomatično to što se dešavalo posle zaplene 2.2 tone kokaina 2009. godine, jer tada kreće akcija protiv organizovane kriminalne grupe Šarića. Vučić je naveo da je Radulović, kada je video šta se dešava, pozvao sve ljude iz političkog života koje je znao, a veliki broj je iz SPS, ali ne samo iz te partije.

- Država ulazi u predistražni postupak prvi put 2013. godine, ne 2009. i 2010. godine, kada su sve to znali, jer je neko procenio da im je Dačić potreban kao koalicioni partner - primetio je Vučić.

Premijer je rekao da su u "čistoj" proceduri optužni predlozi podignuti protiv Radulovića, Lazarevića, Gara i Štrbca.

- Za podizanje optužnog predloga protiv Dačića nije bilo dokaza. U krivično pravnom smislu - tačka... osim ako Tužilaštvo ne odluči drugačije - podvukao je Vučić.

Vučić je dodao da je Dačića želeo u koaliciji, jer nije lenj čovek, nije glup i može da bude vrlo koristan sa državu.

- Čekao sam hoće li biti ili ne optužnice. Optužnice nije bilo za to - rekao je Vučić.

Upitan kako je moguće da su snimci dospeli u javnost, Vučić je rekao da su oni izašli iz MUP-a, ne iz bezbednosnih agencija.

- To je loše, ali se to događalo i događa se i u razvijenijim zemljama u kojima su institucije mnogo snažnije - rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 11:27
Po ko zna koji put napravio je emisiju gde sam postavlja pitanja i daje odgovore u kojima dominira LAŽ , OSIONOST i DRSKOST .
Petak 11.09.2015. 10:55
Opet prosipaš svoju demagogiju i kao i uvek ostaješ nedorečen,tako da se iz tvoje priče stiče utisak da je dačić sigurno razgovarao sa dilerom droge da pokrene se/rijsku proizvodnju paprika u Žitorađu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online