Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
17:29

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Temeljac za patrijaršiju postavljen pre šest godina

Izgradnja novog Patrijaršijskog dvora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu našla se u žiži interesovanja javnosti nakon nedavno održanog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora na kojem je, kako se navodi u saopštenju Informativne službe SPC, doneta "odluka da se, na prikladnoj lokaciji, pristupi izgradnji zgrade Srpske Patrijaršije, budući da sadašnja zgrada, inače izgrađena samo u službi potreba Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ne zadovoljava ni minimum današnjih potreba".

Carigradski patrijarh Vartolomej Drugi postavlja kamen temeljac za zgradu nove Patrijaršije 10. maja 2004. godine

Međutim, kamen temeljac za tu palatu osveštan je i položen još pre šest godina na Vračarskom platou u neposrednoj blizini Spomen hrama Svetog Save.

"Reč je, koliko mi je poznato, o protokolarnoj potvrdi već postojeće odluke Svetog arhijerejskog sabora. Ne verujem da će doći do promene lokacije jer ona je određena još 1905. godine tadašnjim regulacionim planom“, izjavio je za „Vesti-online“ Vojislav Milovanović, protoneimar Svetosavskog hrama.

"Privremeno" decenijama

 

Današnja zgrada Patrijaršije SPC-a, u beogradskoj Ulici kralja Petra Prvog, privremeno je rešenje do izgradnje novog zdanja, budući da je ovaj objekat namenjen za crkveno-administrativno sedište Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Podignuta je 1936. godine, preko puta Saborne crkve, na mestu nekadašnje beogradske Mitropolije iz 1850. godine. Patrijarh Varnava Rosić, koji je stupio na tron SPC 1930. godine, odredio je da današnji objekat bude privremeno sedište srpskog patrijarha dok se ne podigne stalna zgrada Patrijaršije na Vračaru. Međutim, potonji događaji, okupacija i komunistička vladavina, podsećaju u SPC, onemogućili su da se ovaj plan realizuje.

Podsećanja radi, 10. maja 2004. godine tokom centralne crkvene proslave dva veka od Prvog srpskog ustanka pod voždom Karađorđem, carigradski patrijarh Vartolomej je u prisustvu tadašnjeg srpskog patrijarha Pavla i brojnih visokodostojnika iz drugih pravoslavnih crkava osveštao i položio kamen temeljac za buduću zgradu srpske Patrijaršije.

Tog dana iste godine, na dan posvećen spaljivanju moštiju Sv. Save prethodno je izvršeno malo osvećenje Spomen hrama Svetog Save. Liturgiju je služio carigradski patrijarh Vartolomej uz sasluženje srpskog patrijarha Pavla i mnogih gostiju izaslanika svih pomesnih pravoslavnih crkava.

U toku bogosluženja episkop zahumsko-hercegovački Grigorije je pročitao svetosavsku poslanicu srpskom narodu. Nakon rezanja slavskog kolača patrijarsi su odslužili pomen voždu Karađorđu.

Zatim se litijski došlo do mesta gde je iskopan temelj za novu zgradu Patrijaršije SPC. Tu je vaseljenski patrijarh Vartolomej Drugi položio kamen temeljac.

Početkom 2004. tadašnji patrijarh srpski Pavle je o podizanju nove srpske Patrijaršije potpisao protokol sa Građevinskom direkcijom Srbije. Tada je dogovoreno da se izgradnji pristupi nakon što stručna komisija, u saradnji sa srpskim patrijarhom i Sinodom SPC izabere najbolje arhitektonsko rešenje.

"Naravno potrebna su zamašna sredstva da bi se ova zamisao realizovala i bojem se da će se, iako je prošlo šest godina, na početak gradnje još pričekati“, smatra Milovanović.

Litija povodom postavljanja kamena temeljca

Prema idejnoj zamisli, predviđeno je da se Patrijaršijski dvor podigne kao reprezentativno zdanje, površine 6.000 kvadratnih metara. U palati bi trebalo da budu smeštene rezidencijalne prostorije srpskog patrijarha, dvorane za sednice, apartmani arhijereja SPC, pridvorni hram, saloni za prijeme, sedišta centralnih crkvenih tela i organa (Sveti sinod, Veliki crkveni sud, Patrijaršijski upravni odbor, Informativno-izdavačka ustanova SPC), sala za predavanja i koncerte...

Kada bude završena patrijaršijska palata, koja bi trebalo da se podiže u produžetku današnjeg parohijskog doma duž Katanićeve ulice u pravcu ka Bulevaru oslobođenja, Vračarski plato, čija je površina 64.000 kvm, sa dominirajućim Spomen hramom svetog Save, zatim parohijskim domom, spomenicima svetom Savi i Karađorđu, kao i Narodnom bibliotekom Srbije, dobiće svoj konačni izgled.

Time će biti dosanjan jedan nacionalni san koji traje više od 100 godina, kažu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online