Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.09.2015.
14:34 >> 19:48h
blic.rs A

Srpski putnici u Hrvatsku mogu samo peške... uz pitanje "zašto dolaziš?"

Na graničnom prelazu Šid-Tovarnik moguće je preći u Hrvatsku sa srpskim pasošem, ali samo pešice, prenosi izveštač Tanjuga. Ista situacija je i na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, gde građani u Hrvatsku mogu samo peške, dok jeprelaz vozilima sa srpskim registarskim tablicama zabranjen.

V. Sekulić
Putnici mogu u Hrvatsku, kamioni i dalje ne
 

Preko Šida mogu srpske tablice - Granični prelaz sa Hrvatskom Šid-Tovarnik ceo dan je otvoren za putnička vozila srpskih i hrvatskih registarskih oznaka sa obe strane, dok jedino teretna vozila imaju zabranu prolaska.

Kolone na Rači - Obostrano zatvaranje graničnih prelaza Hrvatske sa Srbijom pogodilo je i Republiku Srpsku, gde su stvorene ogromne gužve na graničnim prelazima Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška. Najaveći zastoj je na Rači, gde je kolona kamiona duga pet, šest kilometara, a prevoznici čekaju i po dva, tri dana.

Vozačima treba lekova - Doktor Siniša Grujić iz Hitne pomoći u Rumi dežura preventivno na prelazu Batrovci i kako je rekao, sa svojom ekipom prošao je celu kolonu kamiona navodeći da je bilo lakših intervencija. Kaže da su imali sedam do 10 lakših interevencija, uglavnom su u pitanju zubobolja, glavobolja, kamen u bubregu, ubod insekta, visok pritisak. Grujić je naglasio da je ljudima ponestalo lekova i apelovao da dođe farmaceutska ekipa. Dodao da je vozač kamiona iz Novog Pazara koji je jutros blokirao saobraćaj iz pravca Bajakova kolabirao, pošto dva dana nije jeo niti pio, a pre četiri meseca je izašao iz neurohirgije.Taj vozač je prebačen u bolnicu u Sremsku Mitrovicu.

Vojska dovezla vodu na Batrovce - Vojska Srbije uputila je jutros četiri auto-cisterne s vodom za piće na granični prelaz Batrovci. ripadnici Vojske će vodom snabdevati sve građane koji su prinuđeni na dugo čekanje zbog zatvaranja prelaza. Cisterne su iz Prve brigade Kopnene vojske i biće angažovane 24 sata dnevno.

Hrvatski policajac na Bajakovu: Zašto ideš u Hrvatsku? - Reporter Tanjuga je prešao u Hrvatsku preko prelaza Bajakovo, ali je tom prilikom pogranični policijac morao da pozove svog nadređenog i proveri može li da propusti pešaka. Policajca je interesovalo i gde ide i zbog čega pokušava da pređe granicu peške. Vozilima sa srpskim registarskim tablicama, putničkim i teretnim, kao i autobusima zabranjen je ulazak u Hrvatsku, a sam prelaz za putnička vozila je gotovo pust. Osim teretnih kamiona koji su u dugoj koloni, na prelazu se može videti tek pokoje vozilo i autobus sa stranim tablicama koje dolazi iz pravca Srbije. Vozila sa srpskim tablicama na prelazu i nema.

Novinar Tanjuga je, naime, pešice bez problema prešao u Hrvatsku koristeći pasoš Republike Srbije. Hrvatske vlasti sprovele su uobičajenu kontrolu. Iz Srbije ka Hrvatskoj trenutno je duga kolona vozila, u kojoj su automobili stranih registracija, a među njima je bio samo jedna kombi srpskih registracija. Kombi novosadskih tablica, u kojem su bili američki i jedan srpski državljanin, vratili su s granicve hrvatski pogranični policajci.

Kako su putnici kombija preneli Tanjugovom izveštaču hrvatske pogranične vlastiu su im rekle da mogu samo pešice da uđu u Hrvatsku, ali ne i sa vozilima srpskih registracija.

Inače na graničnom prelazu Šid-Tovarnik, sa hrvatske strane u Srbiju vozila ulaze bez problema. Tako su u Srbiju ušla dva autobusa, jedan redovne linije sa beogradskim tablicama, i drugi zagrebačkih registracija.

U međuzoni nalazi se, kako prenosi izveštač Tanjuga, velika grupa izbeglica, koja je ograđena i koju čuvaju jake policijske snage sa maskama.

Ranije su domaći mediji preneli da je putnički saobraćaj sa Hrvatskom je od 13 sati normalizovan na svim graničnim prelazima, ali ubrzo potom ponovo zatvoren.

Takođe, preneto je da kamioni sa srpskom robom u Hrvatsku, zbog zabrane sa hrvatske strane, mogu da uđu samo preko treće zemlje, odnosno preko Bosne i Hercegovine ili Mađarske.

Istovremeno, u Srbiju ne može da uđe nijedan kamion sa hrvatskom registracijom, kao ni kamioni koji prevoze hrvatsku robu.

- U Srbiju ne može da uđe nijedan kamion koji ima hrvaske tablice, ali ni kamioni koji su registrovani u drugim zemljama, a transportuju hrvatsku robu. Taj režim važi za sve granične prelaze, odnosno srpska granica je u ovom trenutku hermetički zatvorena na svim prelazima za hrvatske proizvode, bez obzira iz koje zemlje roba ulazi u Srbiju. Dakle, ako kamion sa hrvatskom robom pokuša da uđe i iz Crne Gore u Srbiju, to mu neće biti dozvoljeno - kažu za “Blic” iz Uprave carine Srbije.

Oni dodaju da ove mere važe i za transport robe brodskim i železničkim saobraćajem.

- Razmatra se mogućnost da brodovi i vozovi budu u drugom režimu zbog specifičnosti prevoza, posebno kod železničkog saobraćaja. Tu ćemo razmatrati svaki pojedinačan slučaj, jer postoji mogućnost da nije reč samo o teretnoj kompoziciji, već da ona može biti mešovita, odnosno i putnička. Kod takvih kompozicija preduzimaćemo posebne mere, jer ne želimo da blokiramo prevoz putnika - rečeno je u Carini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online