Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
07:15
Tanjug A

Bramerc u dvodnevnoj poseti Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je u sredu u dvodnevnu redovnu posetu Beogradu, uoči podnošenja izveštaja o saradnji Srbije sa tim sudom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u drugoj polovini juna.

Delikatna poseta Beogradu pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti : Serž Bramerc u poseti Beogradu
 

Bramerc je posetu započeo višečasovnim sastankom sa predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije i članovima akcionog tima za potragu za haškim beguncima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Posle sastanka je izjavio da, na osnovu podataka koje je dobio, nema razloga da veruje da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi van Srbije.

"To je utisak koji dele i moji sagovornici", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare nakon  razgovora sa akcionim timom za lociranje i hapšenje haških begunaca. "Veoma detaljno analiziramo zašto do hapšenja Mladića još nije došlo", rekao je Bramerc i najavio da će se optužnica protiv Madića izmeniti i dopuniti.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatim se u sredu ujutru sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem. Na tom sastanku je zaključeno da se saradnja između Srbije i Tužilaštva u oblasti dostavljanja dokumentacije, uvida u arhive državnih organa i svim drugim tehničkim aspektima odvija kontinuirano, profesionalo i bez ikakvih poteškoća.

Posle sastanka sa Ljajićem, Bramerc je razgovarao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem u zgradi Vlade Srbije, a kasnije u toku dana sastao se i sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

 
Dvodnevnu posetu Beogradu glavni tužilac tribunala završio je susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, po njegovom povratku iz posete Azerbejdžanu


Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u ponedeljak je izjavio televiziji B92 da će glavni tužilac Tribunala tokom posete ponovo moći da se uveri da Srbija sve čini kako bi okončala saradnju sa tim sudom. On je naveo da je Bramercova poseta "jedna od njegovih redovnih poseta, možda nešto malo delikatnija, jer nakon toga ide njegov izveštaj Savetu bezbednosti (UN o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu)".


Upitan da li je Srbija bliža svom cilju, odnosno lociranju i hapšenju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Vukčević je odgovorio da je "vrlo nezahvalno na tu temu bilo šta reći, (jer) kad god smo bilo šta rekli uvek je bilo nešto pogrešno".


Šef vladine kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je prethodno Tanjugu da se poseta Bramerca Beogradu ovog puta dočekuje sa dozom relaksiranosti, koja ranije nije bila prisutna u nadležnim institucijama koje su ga primale.

Većina poslanika očekuje pozitivan izveštaj Bramerca
 

Poslanici vladajuće većine i pojedinih opozicionih stranaka izrazili su danas očekivanje da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca nakon njegove posete Beogradu biti pozitivan i da će se na taj način ubrzati proces evrointegracija zemlje.

"Očekujem rutinske sastanke na kojima ćemo razgovarati o svim aspektima saradnje, s tim da u ovom trenutku, kada je Nacionalni savet u pitanju, nema na čekanju nijednog nerešenog zahteva tužilaštva i odbrane u tribunalu", kazao je Ignjatović.


On je objasnio da su se ranije ti zahtevi odnosili na saradnju u oblasti dokumentacije, uvida u arhive, oslobađanja svedoka čuvanja tajne i svih drugih tehničkih aspekata koji su, kako je rekao, praktično svedeni na nivo rutine.


Ignjatović veruje da je takav slučaj i kada je reč o Akcionom timu za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, podsetivši i da je poznato da Srbija čini sve kako bi Mladić i Hadžić bili privedeni pravdi.


"Očekujemo izbalansiran i korektan izveštaj koji će Bramerc u junu podneti Savetu bezbednosti UN i ne vidim ni jedan razlog da to ne bude tako", kazao je on.


Glavni tužilac Haškog suda bio je poslednji put u Beogradu radi procene napretka Srbije u saradnji sa Tribunalom 5. novembra prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online