Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 28.09.2015.
12:30
informer.rs A

Separatisti u Vojvodini: Kad mogu Katalonci, možemo i mi!

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub, koji se zalažu za posebnu Republiku Vojvodinu, najavili su da će 5. oktobra organizovati protestni skup i "Šetnju za Vojvodinu", kako bi obeležili 27. godina od tzv. jogurt revolucije, kada je posle narodnih protesta smenjena autonomaška vlast u severnoj srpskoj pokrajini. Poziv za skup naslovljen je "Mogu Katalonci, mogu i Vojvođani".

Tanjug
Separatizam u Vovodini dobio "vetar u leđa"

- Mi, građanke i građani Vojvodine, okupljeni oko ideje uspostavljanja političko – ekonomskog subjektiviteta Vojvodine, ne mirimo se sa postojećim ustavno - pravnim položajem Vojvodine i smatramo da je on u suprotnosti za životnim težnjama većine građana Vojvodine. Zalažemo se za: donošenje novog Ustava države Srbije; pravo Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast; pravo raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima, prirodnim i radom stvorenim resursima; jake i nezavisne vojvođanske institucije; vojvođanski Ustav; statusni položaj Vojvodine kao Republike u federalizovanoj državi Srbiji - navedeno je u pozivu za protestnu šetnju.

Oni su pozvali, kako su istakli, "slobodarsku, antifašističku, građansku Vojvodinu" da im se pridruži i da protestnim skupom u 16 časova  na Trgu slobode u Novom Sadu, a nakon toga i "Šetnjom za Vojvodinu" do zgrade Vlade Vojvodine, skrenu  pažnju domaće i međunarodne javnosti na "neodrživu političko – ekonomsku situaciju u Vojvodini".

Da li ćete ići na ovaj skup?

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.09.2015. 13:02
Većinsko stanovništvo SEVERNE Srbije (65%) čine Srbi. ---------------------------- Ako su potomci pripadnika „Šeste ličke“ i „Desete krajiške“ i onih koji su doputovali sa vozovima bez voznog reda ostali Srbi i Srbiju smatraju svojom DOMOVINOM odvajanje Vojvodine NEĆE biti moguće.
Ponedeljak 28.09.2015. 13:07
Prvo - 1918g sa Srbijom nije potpisan nikakav ugovor od strane Vojvodine, jer Vojvodina tada nije bila administrativna jedinica. --- Drugo - Vojvodina nije postojala kada su dve narodne skupštine u različito vreme odlučivale o pripajanju Kraljevini Srbiji. ----- 24. novembra 1918. Srem se PRVI dobrovoljno prikljucio Kraljevini Srbiji, (odlukom narodne skupstine Srema izabrane za tu priliku) ----- 25. novembra 1918. Backa, Baranja i Banat (takodje odluke narodne skupstine tih krajeva, izabrane sa tu priliku) su se dobrovoljno pripojili Kraljevini Srbiji. ---- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca proglasena je 1. decembra 1918. U nju su usli Srem, Baranja, Backa i Banat kao vec sastavni delovi Kraljevine Srbije. ---- Odluka DVE narodne skupštine je jasna, PRIPAJAJU se DOBROVOLJNO Kraljevini Srbiji, postaju DEO Srbije. Ni jednim slovom u odluci DVE NARODNE SKUPŠTINE nije spomenuta nikakva AUTONOMIJA ----- Autonomne pokrajine su delo SRBOŽDERA broza, i imale su samo jedan cilj, RAZBIJANjE Srbije. ----- Vojvođanski separatisti svih boja i narodnosti imaju pravo na mokre snove.
Ponedeljak 28.09.2015. 20:42
САД су потплатиле ове сепаратисте да траже Војводину као државу.САД потплаћују и шииптаре да траже Бујановац,Прешево и Медвеђу као државу.САД желе да и Рашка буде Република."Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online