Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.10.2015.
08:50
D. Dekić - Vesti A

Ustavni sud gazi sirotinju

Ustavni sud Srbije (USS) ne ocenjuje zakone po Ustavu, već prema političkim aršinima, komentarišu domaći stručnjaci sve čudnije odluke najviše pravne instance u Srbiji.

Fonet
Politika iznad prava: Ustavni sud Srbije

Ustavni sud je nedavno ocenio da smanjenje penzija koje je naložila Vlada Srbije nije protivustavno. Potom su sudije tog suda, kako saznaju mediji u Beogradu, proglasile neustavnom i proceduru prema kojoj najsiromašniji građani ostvaruju pravo na besplatnu struju i gas. To znači da će srpskoj sirotinji sa zimom stići i debelo smrzavanje.

Prema rečima nekadašnjeg sudije Vrhovnog suda Srbije Zorana Ivoševića očito je da je USS podlegao uticaju politike na ustavnu kontrolu zakonitosti propisa, što sudijama tog suda ne služi na čast.

Povodom odluke o penzijama ukazuje da je reč o zakonu kojim se interveniše, a po srpskom Ustavu, interventni zakoni ne postoje, podseća Ivošević. 

Dodaje i da je, Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzionerima diskriminatoran pošto primenjuje jedan kriterijum na penzionere, a drugi na zaposlene, što već samo po sebi predstavlja kršenje Ustava.

- Naziv zakona govori da uređuje način, a ne visinu isplate, što znači da je lažno je predstavljen - kaže Ivošević za "Vesti" dodajući da su takve odluke USS vrh ledenog brega, pa bi aktuelni saziv sudija trebalo da bude smenjen, jer narušava ugled suda i devastira njegovu funkciju.
Kako su krenuli, teoretski gledano, posle penzije mogu vam uzeti stan, ukazuje Ruža
Ćirković, ekonomski analitičar.

- USS je priznao da su penzije imovina penzionera, ali i protumačio da iz Ustava ne proizilazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu, jer je ograničenje imovinskih prava u određenim uslovima dozvoljeno i prema srpskom Ustavu i evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava - objašnjava ona za "Vesti".

U Nemačkoj koja nam je uzor, navodi naša sagovornica, počelo je preuzimanje privatnih stanova radi smeštaja izbeglica.

- Oni se pozivaju na to da država može da ograniči raspolaganje imovinom u slučaju neposredne opasnosti, a teoretski je to moguće i kod nas, poput ovoga da su penzionerima zbog finansijskih teškoća u zemlji privremeno umanjena primanja - kaže Ćirkovićeva i dodaje da bi pravni stručnjaci mogli da se pozabave pitanjem koje su to posebne okolnosti u kojima država može na ovakav način da reaguje.

Pravni virus

Nedavno je donet Zakon o načinu određivanja maksimalno zaposlenih u javnom sektoru, prema kojem žene koje su ostvarile pravo na penziju, moraju i da odu u nju, iako imaju pravo da rade koliko i muškarci. Zato su neke NVO podnele inicijativu za ocenu ustavnosti tog novog zakona koji je nosi isti sindrom kao i ovaj o smanjenju penzija i opet kao bočni napada sistemske zakone - tumači Ivošević.

Politički aršini

Među kontroverznim odlukama USS koje su zatalasale javnost je i nedavna da su briselski sporazumi u skladu s Ustavom. Domaći pravnici su ovakvu odluku nazvali političkom, jer sporazumi predviđaju da pokrajina funkcioniše po kosovskim, a ne srpskim zakonima. Kada je ubrzo po formiranju naprednjačke vlasti USS proglasio neustavnim statut Vojvodine, opozicija je optužila sudije tog suda za politizaciju.

Love u mutnom

Na novi skandal ukazao je poverenik za informacije Rodoljub Šabić ukazujući na dostavljanje računa Infostana koji je Beograđanima "uvalio" i stavku za osiguranje.
- Iznosi za osiguranje domaćinstava nisu obaveza građana - rekao je Šabić. Gradonačelnik Beograda traži da se kritična stavka izostavi iz računa i da direktor Infostana podnese ostavku.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.10.2015. 12:06
"U Nemačkoj koja nam je uzor" ?? Ako vam je Nemacka uzor onda treba i standard Nemacke da vam bude uzor koji u Srbiji nije ni priblizan, kako u zakonskim tako i socijalnim slojevima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online