Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 07.10.2015.
07:47
J. Arsenović - Vesti A

Vučić žuri da otpiše Kosovo?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će zbog ulaska u EU Ustav Srbije morati da se menja i da će za to biti potreban široki konsenzus.

Tanjug
Srbija mora da menja Ustav zbog EU: Aleksandar Vučić

Na pitanje studenata Pravnog fakulteta u Beogradu da li će najviši pravni akt morati da se menja zbog preambule u kojoj se o Kosovu i Metohiji govori kao o sastavnom delu Republike Srbije, premijer je rekao da će do promena doći "zbog ulaska Srbije u EU".

On, međutim, nije odgovorio konkretno da li najavljene promene podrazumevaju da će južna srpska pokrajina, koju je albanska manjina otcepila i proglasila državom, biti izbačena iz srpskog Ustava.

- Tu mora da postoji široki konsenzus, moramo da razgovaramo sa svima, besmisleno je da o tome odlučuju dve-tri stranke, već i s nevladinim organizacijama i regionalnim činiocima - uopšteno je govorio Vučić studentima nakon što im je u petak, u čuvenoj "petici" na Pravnom fakultetu, održao predavanje na temu "Srbija između Istoka i Zapada".

Mesec dana ranije, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović bio je precizniji. On je rekao da se nacrtom akcionog plana za poglavlje 23. u pristupnim pregovorima sa EU Srbija obavezala da promeni Ustav do kraja 2017. godine.

Izborima do dvotrećinske većine

I uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora javnost je spekulisala da se insistira na preveremnim izborima zbog toga što je aktuelnom režimu u prvom koraku za promenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu. SNS sada sa svojim manjim koalicionim partnerima ima tu većinu, ali je problem što su manje stranke u poziciji da ucenjuju naprednjake, pa se najavom prevremenih izbora Vučićeva partija može osloboditi ucenjivačkog kapaciteta partnera tako što bi sama osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu.
 

- To znači da bi rad na izmenama već trebalo da počne da se zahuktava, kako bi sav posao bio okončan do kraja 2017. godine - rekao je Backović na sastanku radne grupe za poglavlje 23.
Podsetimo da se ni u najoptimističnijim prognozama ne predviđa da će Srbija postati članica EU do 2020. godine, pa se postavlja pitanje zašto se Beograd obavezao da do kraja 2017. promeni svoj najviši pravni akt.

Za predsednika Državotvornog pokreta Srbije Slobodana Samardžića nema sumnje da vladajući režim insisitra na promeni Ustava zbog južne pokrajine, a da su promene pravnog sistema, smanjenje broja poslanika i slično samo izgovori za to.

KiM samo u preambuli

Ustav Srbije usvojen je 2006. u vreme Vlade Vojislava Koštunice i u njemu se Kosovo i Metohija pominje u preambuli u kojoj se navodi da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije" i da iz takvog položaja pokrajine slede i "ustavne obaveze državnih organa".

- Nijedna država zbog evropskih integracija nije menjala svoj ustav ranije, već tek kad se završe pregovori o svim poglavljima i kad se zaključi ugovor o pristupanju. Tek onda je država obavezna da pristupi promeni ustava ako on nije u saglasnosti s nekim evropskim zakonima. Tako da objašnjenje da bi Srbija menjala Ustav zbog promene pravosudnog sistema služi samo kao pokriće da se promeni odredba o položaju Kosova i Metohije u Ustavu Srbije - smatra Samardžić, koji na Fakultetu političkih nauka predaje Evropske odnose i EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.10.2015. 08:12
On nije ni izd/ajnik, jer mu je biološki otac albanac sa Kosova !
Sreda 07.10.2015. 09:24
"Nijedna država zbog evropskih integracija nije menjala svoj ustav ranije, već tek kad se završe pregovori o svim poglavljima i kad se zaključi ugovor o pristupanju. "... - lepo ste rekli - nijedna DRŽAVA ? srbija nije država već običan protektorat po kome baulja zombirano stanovništvo...
Sreda 07.10.2015. 07:50
Nije to nista !!! Koliko je Rusija sa Gorbacovomn i Putin na celu sa Jelcinom - otpisali teritorija ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online