Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.10.2015.
07:50
D. N. P, R. L. - Vesti A

Patrijarhu je mesto u Peći

Patriotski blok sa Kosova i Metohije, koji čine Demokratska stranka Srbije, Pokret Dveri, Društvo srpsko-slovenske solidarnosti "Grigorije Stepanovič Ščerbin" i Pokret građana Kosova i Metohije Stara Srbija, pozvao je patrijarha srpskog Irineja da se trajno nastani u Pećkoj patrijaršiji i tako pokaže celom svetu, a posebno Zapadu, koji je najveći promoter nezavisnog Kosova, da je KiM zauvek srpska teritorija i da Srbija ne odlazi sa ovog dela svoje zemlje.

A. Čukić
Ovde su stolovali do 18. veka: Pećka patrijaršija

- Državnici iz brojnih zemalja koji budu želeli da se sretnu sa srpskim patrijarhom morali bi da dođu do Peći. Iskreno verujemo da će njegova svetost sa radošću prihvatiti ovaj predlog, a njegovo nastanjenje na Kosovu i Metohiji ne bi bila nikakva žrtva već sveti čin u interesu celokupnog srpskog naroda, ma gde da živi - ističe se u saopštenju Patriotskog bloka sa KiM.
Naglašava se da bi patrijarhov povratak u Peć "bio veliko ohrabrenje za sve žitelje Srbije, a poruka raseljenim Srbima sa Kosova i Metohije da južna srpska pokrajina nije izgubljena i da krenu da se vraćaju u zavičaj.

- Sve ovo bi podstaklo javno mnjenje u Srbiji da se zbog ulaska u Evropsku uniju Srbija ne može odreći Kosova. Srpskom patrijarhu sigurno je dobro poznato da bez Kosova i Metohije Srbi kao narod nemaju perspektivu i da postaju samo amorfna masa, bez ukusa i mirisa, bez svojih korena osuđeni na propast. Molimo se Bogu da se njegova svetost trajno vrati i da onda sa radošću gledamo na svoju budućnost - poručuju iz Patriotskog bloka na Kosovu i Metohiji.

Profesor istorije crkvenog prava dr Zoran Čvorović ukazuje da bi ovim potezom SPC "pokazala da ne prihvata novostvorene granice koje dele srpski narod na Balkanu".

- Bez obzira na to što od 18. veka srpski pravoslavni patrijarh ne stoluje u Peći, kad bi se sad vratio u Pećku patrijaršiju, SPC bi celom svetu poručila da ona iz svoje drevne prestonice i srpskog duhovnog stožera objedinjuje celokupan srpski narod. Pokazala bi, takođe, da Srbi smatraju da ih novonastale administrativne granice ne mogu ni podeliti ni razgraničiti - kaže Čvorović.

Pokažite da je Kosovo srpsko

Na predlog odbornika Marka Jakšića, Skupština AP KiM, koju čine bivši odbornici raspuštenih skupština opštine Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica, koji su protivnici Briselskog sporazuma, pozvala je pre nekoliko dana patrijarha Irineja da se nastani u Pećkoj patrijaršiji i da svetu pokaže da se Srbija nije odrekla Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online