Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.10.2015.
02:12
N. Jokić - Vesti A

Šokantna najava: Srbiji izbeglice i sa severa

Srbija bi uskoro mogla da se suoči ne samo sa talasom izbeglica iz trećih zemalja koji prelaze njenu južnu granicu već i sa onima koji će dolaziti sa severa jer su im zemlje EU odbile azil. Uz njih, sasvim je izvesno, u Srbiju će se iz EU masovno vraćati i svi njeni državljani kojima su zahtevi za azil odbijeni po hitnom postupku s obzirom da je Srbija takozvana sigurna zemlja.

Tanjug
Hladan tuš: Nebojša Stefanović i Ivica Dačić

Da ovo prilično crno predviđanje nije "medijska dramatizacija" kako to političari vole da predstave mogli su da se uvere i srpski šef diplomatije Ivica Dačić i ministar policije Nebojša Stefanović u četvrtak uveče u Luksemburgu gde su učestvovali na konferenciji EU posvećenoj putu izbeglica na Istočnom Mediteranu i Zapadnom Balkanu.

U tekstu završne deklaracije ove konferencije između ostalog se kaže:

"Cenimo pomoć koju (Srbija i BJR Makedonija) pružaju hiljadama lica kojima je potrebna međunarodna zaštita i cenimo njihovu volju da preuzmu odgovornost za to, uključujući prihvatanje vraćanja njihovih državljana ili državljana trećih zemalja".

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je tim povodom da je "za nas neprihvatljivo da budemo država u koju će se oni koji ne dobiju azil vraćati, a da mi nismo u mogućnosti da te ljude uputimo u zemlje u koje su ušli pre naše".

- U slučaju takvih odluka, moraćemo da preduzmemo sve neophodne mere kako bi zaštitili naše nacionalne i bezbednosne interese - naglasio je Stefanović.

On je dodao da se Srbija ne može potcenjivati i da joj se "nudi neuporedivo manje pomoći u odnosu na naše komšije".
- Moram naglasiti da to nije adekvatna i stimulativna politika za naš dosadašnji rad i trud - poručio je Stefanović.

Na koje je zaštitne mere ministar Stefanović mislio - nije jasno. Za sada Srbija deluje nemoćno u kontekstu evropskog rešavanja izbegličke krize. Naime, Srbija se zakonom iz 2007. godine obavezala na "readmisiju državljana trećih zemalja i lica bez državljanstva" koje je uz vizu ili "na nezakonit način i direktno ušlo na teritoriju države članice, nakon što je boravilo, ili bilo u tranzitu kroz teritoriju Srbije".

Pohvale i ucena

Uz sve moguće komplimente Srbiji i Makedoniji, šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn je izjavio da je veoma dobra stvar što EU "ima ugovorne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana". Drugim rečima Srbija je obavezna da prihvati sve izbeglice i migrante koje joj EU bude poslala. Ako to ne učini suočiće se sa usporavanjem procesa evropske integracije. Za utehu EU je obećala pomoć od 17 miliona evra, sa nagoveštajem pomoći policiji i pravosuđu i obezbeđivanju granica.

POVEZANE VESTI

Subota 10.10.2015. 04:08
Prc prc, eto vam dEU. "Doktor" bi jos para, al dobice...
Subota 10.10.2015. 08:41
Stigla vas EU i alternativa ! Vi štitite njihove interese, a naše zanemarujete ! Albanci i ostale izbjeglice ne bi trebali imati nikakvu mogućnost da uđu u Srbiju, neka ostanu tamo gdje su se uputili, ili neka ih dotični sami vraćaju u matične zemlje ! Ovi naši slinavi pristaju na sve !
Subota 10.10.2015. 20:33
EU nam vraća izbeglice,pa ko to kaže da nama EU ništa ne šalje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online