Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 13.10.2015.
10:31
Tanjug A

Rusija, Kina, Argentina, Brazil... protiv Kosova

Protiv članstva Kosova u UNESKO-u do sada su se izjasnile Rusija, Kina, Kuba, Španija, Argentina i Brazil, izjavio je srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić i dodao da zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske.

Tanjug
Fonet/D. A.
Veruje da će prijatelji Srbije izdržati pritiske

Dačić ističe da se već javilo nekoliko velikih zemalja koji su iskazale svoje, kako kaže, principijelno protivljenje neprincipijelnim stavovima. “Tu su Rusija, Kina, Kuba, Španija, Argentina i Brazil", ukazao je on i dodao kako ima još dosta zemalja koje se protive članstvu Kosova jer smatraju da je to nepotrebna politizacija UNESKO-a.

Moguć i zahtev za prijem u Savet Evrope

Na pitanje šta misli da je sledeći korak, Dačić odgovara da ukoliko Kosovo bude primljeno u UNESKO moguće je da će zatražiti i članstvo u Savetu Evrope, ali kako podseća to nije tako jednostavno jer neophodno obezbediti većinsku podršku.

On je rekao da će Srbija sačekati sednicu Izvršnog saveta UNESKO-a 21. oktobra, kada će se na dnevnom redu naći pitanje članstva Kosova, i da do tada nastavlja svoje aktivnosti protiv primanja Kosova u ovu organizaciju, dodajući da ukoliko Kosovo bude primljeno u tu medjunarodnu organizaciju sledeći korak mogao bi biti zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope.

Dačić smatra da je najnoviji zahtev Kosova samo posledica onoga što se dešavalo poslednjih nekoliko decenija i dodaje kako je izvesno da će Priština ubuduće hteti da se učlani u međunarodne organizacije uz podršku zapadnih zemalja.

Prema njegovim rečima, oni koji kosponzorišu ovakve zahteve Albanije za prijem Kosova u UNESKO žele da se to što pre završi i zapravo "time pokušavaju da zaokruže tu celu priču da ne ispadne da su krivi za događaje u bivšoj Jugoslaviji jer su tada podržavali nezavisno Kosovo.

Srbija, s druge strane, radi danonoćno, kontaktira svoje prijatelje koji trpe ogromne pritiske, naveo je Dačić i dodao kako posebno želi da zahvali Italiji koja nije sponzorisala ovaj zahtev Kosova.

Govoreći o mogućnosti Kosova da dobije i stolicu u Ujedinjenim nacijama, Dačić kaže kako sve nade polaže u pravo veta i dodaje kako se sve češće vrši pritisak na zemlje prijatelje Srbije ili da se suzdrže ili da ne budu prisutne u toku glasanja u velikim organizacijama.

- Ipak, svako ko glasa protiv Kosova je naš prijatelj jer pokazuje koliko rizikuje, ističe Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 12:00
Da ne bude zabune Dačić i Vučić su u Briselu potpisali saglasnost da neće praviti nikakve smetnje u članstvu Kosova u međunarodne organizacije . I šta sad ? Držite lopova ? Bilo kako bilo niko se ne trudi kao Vučić i Dačić da Kosovo postane zvanično država . Ta dvojica zlikovaca su najveće zlo u Srpskom narodu .,
Utorak 13.10.2015. 10:45
Ako je Putin na vrhuncu svoje moci zasto ne pomogne braci Srbima da povrate Kosovo ??? Ili opet imaju Rusi preca posla ???
Utorak 13.10.2015. 17:54
Prvo: Celom svetu, osim nekih idiota ovde (Evrpoa-sad i slicne gluposti), odavno je jasno da se nalazimo u svetu koji su svetska oligarhija hteli da skroje po svojoj zelji (ne mesajte narod Amerike ili Britanije u to - oni su bili prve zrtve). Koristeci "nabujalu" moc USA i NATO, hteli su da zavladaju celom. A oni predstavljaju OGROMNU vecinu covecanstva! planetom. I da se nisu podigli Rusi, za njima Kina, a opet za njima i Brazil, Indija, Argentina, svi bi smo vec bili robovi! A oni predstavljaju ogromnu vecinu covecanstva! Ameri su u panici: Imali su 20-30 godina fore da nesto naprave (i tada im se niko ne bi mogao suprotstaviti), ali nisu iskoristili (jer i kod njih je u sustini, samo otimacina oko novca). E, sada nista od onog sto su lepo planirali nece biti moguce...Probudjeno je veca polovina planete protiv njihovog NWO (Novog svetskog Poretka, ili, kako je to Hitler zvao Neue Welt Ordnung). Kad jednom iscedis pastu iz tube, neces je nikako vratiti nazad. A Albancima bih porucio da nauce da plivaju i da odmere gde je more najplice.....Bice im potrebno...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online