Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 20.10.2015.
14:56
J. Arsenović - Vesti A

RECITE NARODU: Kosovo je izgubljeno!

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić smatra da se srpskom narodu mora reći da Kosovo više nije u njegovim rukama.

Tanjug
Kazao ono što svi znaju: Akademik Vladimir Kostić odbacuje kritike predsednika Nikolića

- Bojim se da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje de fakto i de jure više nije u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže. Oko toga se moramo boriti zubima i noktima jer je to pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat naše istorije i dela psihologije, ali ukoliko jedan ministar, premijer ili predstavnik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo više ni ljudske, ni ekonomske, ni bilo kakve druge kapacitete da tamo nametnemo sopstvenu volju - rekao je profesor Kostić za Radio Beograd i izazvao gomilu reakcija, uglavnom optužujućih.

Među prvima je reagovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji očekuje od SANU da se izjasni o stavu akademika Kostića, istovremeno postavljajući pitanje da li posle takve izjave on može da ostane na njenom čelu.

- Profesor Kostić je javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije, suprotno uverenjima velike većine građana Srbije i to u trenutku kada država vodi tešku borbu da uprkos strahovitim pritiscima i primeni duplih standarda od strane onih koji promovišu nezavisnost Kosova - navedeno je u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

Iako je profesor Kostić gostujući u emisiji Radio Beograda istakao da je reč o njegovom ličnom mišljenju, ovako direktan stav o Kosovu odmah mu je doneo epitet "nepatriote" i "stranog plaćenika". Iz Nikolićevog kabineta su konstatovali da je SANU dugo godina ćutala i da se nije izjašnjavala o najvažnijim stvarnima u državi u društvu, a da se sada pokazalo da je "možda bolje da je ostalo tako".

Juče je bilo malo akademika koji su bili spremni da se povodom stava profesora Kostića oglašavaju. I to ne toliko zbog toga što imaju drugačije ili isto mišljenje kao i on, već pre svega zbog nepristajanja da se uključe, kako kažu, u hajku protiv čoveka koji je izneo svoj stav, a ne stav institucije. Od jednog sagovornika iz SANU dobili smo opasku da je sa sličnim stavom o Kosovu bio i prethodni predsednik Nikola Hajdin, a da se na to niko u javnosti ili vlasti nije kritički osvrtao.

Ne pristaju na komunističke hajke

Na pitanje da li će akademici odgovoriti na poziv predsednika Nikolića da se preispita da li Kostić treba da ostane na čelu SANU, Živojinović odgovara da akademici "nisu đaci u osnovnoj školi i da neće da se prebrojavaju"

- To me podseća na stari komunistički manir - ko je za koga. Predsednik nema ovlašćenja da smenjuje predsednika SANU, to samo Akademija može da odluči, ako je baš dotle došlo. Ako Kostić misli da treba da sazove Skupštinu SANU, on može da traži podršku ili da ga Skupština dezavuiše.

- Vladimir Kostić ima pravo na slobodu razmišljanja, a ja o njegovim ličnim razlozima ne bih mogao da govorim jer se s njim nisam čuo - kaže za "Vesti" istoričar Dragoljub Živojinović, jedan od malobrojnih akademika koji je juče hteo da javno govori ovim povodom.

Oni koji ne padaju na prvu loptu i ne potežu olako epitete, primećuju i da se na jednog akademika digla velika graja, iako je svakome ko hoće da vidi jasno da je vlast sa pristajanjem na Briselski sporazum faktički pristala na nezavisnost samoproglašene države.

Dragoljub Živojinović, koji je sekretar Odeljenja istorijskih nauka SANU, podseća na to da je sličan stav o budućnosti KiM kao što ga ima akademik Kostić imao i poznati književnik i potonji predsednik Jugoslavije Dobrica Ćosić.

- Ćosić je to rekao pre 40 godina i to dok je veliki šef bio živ. To je pravo uglednih ljudi koji imaju svoje mišljenje da ponude neka rešenja, ali ni ta rešenja koja potiču od takvih uglednih imena ne treba uzimati zdravo za gotovo - dodaje Živojinović.

On kaže da nije razmišljao na način kao akademik Kostić, ali da njegovo mišljenje u politici nema težinu da bi ga iznosio u javnost.
- Vidim da se oko Kosova vodi neprestana borba i da se ona postepeno završava našim neuspehom, i vidim da nam velike sile otimaju sve što mogu. Čovek kao što sam ja nema više šta da kaže - kaže ovaj ugledni istoričar.

Kostić se oglasio i posle brojnih kritika na svoj račun, poručujući da "neće da dozvoli da mu neko određuje šta sme, a šta ne sme da kaže". Na optužbe da nije patriota, kratko je poručio da je iz Srbije mogao da ode "20 puta, za veliki novac", ali da je odlučio da ostane u Srbiji sa svojom decom i unucima.

Veštački savez sa Rusijom

"Moj stav prema Evropskoj uniji je citat Branka Miljković - povraćaću, ja ću u raj ući. Druge alernative nema", rekao je u pomenutom intervju akademik Kostić. On smatra da je savez s Rusijom "veštačka alternativa" i upitao da li je "neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju".
- Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode, inače neće opstati - upozorio je Kostić.
Prema njegovom mišljenju, istorijska realnost je da su i mnogo veći narodi gubili svoje osnove i da niko ne sme da zaboravi Kosovo.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.10.2015. 16:46
Брате, Косово је окупирано и то је чињеница, али то не значи да треба да га признамо, јер ствари се врло брзо могу променити. А ако га се сада одрекнемо, ствари се никада неће променити. Да је Косово стварно изгубљено, нико не би тражио од нас да га признамо. Да ли би се тако лако одрекао своје имовине, да је неко отима?
Utorak 20.10.2015. 17:49
kostić je samo deo mozaika kojim vučić pokušava da izgradi imidž - patriote... na žalost - kao i Kusturica pre neki dan.... Tužno je samo što će to da prođe kod većine... Pri tom se niko neće pitati da li je moguće : 1. da se NITI JEDAN akademik nije ogradio od stava njihovog predsednika 2. odakle on na tom mestu uopšte....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online