Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.10.2015.
04:00
J. Arsenović - Vesti A

Ukinuo TV pretplatu a sad je vraća!

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević izjavio je da je dug javnog servisa 90 miliona evra i da je obaveza Vlade da obezbedi stabilno finansiranje ove medijske kuće.

Tanjug
Aleksandar Vučić još jednom obmanuo građane

Na javnoj raspravi o programskom sadržaju RTS, Bujošević je rekao da je o problemu finansiranja razgovarao i sa premijerom Vučićem, ali nije precizirao kakav mu je odgovor dao prvi čovek srpske vlade.

Kako se približava kraj godine, tako se s vremena na vreme građanstvo podseća na zakonsku obavezu da od 2016. godine plaća taksu za javni servis.

Izostale kazne Pinku i Hepiju?

Osim očajne finansijske situacije u srpskim medijima, na urušavanju prava građana na objektivno informisanje rade i oni kojima je upravo zakonska obaveza da kontrolišu medijsku sferu. Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić prvo je najavio da će ovo telo protiv televizija Pink i Hepi pokrenuti postupak jer su van izborne kampanje uživo prenosili skup SNS-a povodom sedam godina postojanja partije. Od postupka se odustalo, a kao razlog Savet je naveo to što su donošenjem novog seta medijskih zakona stavljena van snage opšte obavezujuća uputstva za emitere. Zbog ovako volšebnog tumačenja, poslanica DS Vesna Marjanović je juče javno pitala Savet REM: Zašto od 2. avgusta, kad su usvojeni medijski zakoni, do danas nije doneo odgovarajuća uputstva za emitere?

Zakonom o javnim servisima, usvojenim 2. avgusta 2014, TV pretplata je ukinuta, a država je preuzela finansiranje RTS i RTV. Taj isti zakon, međutim, sadržao je i odredbu da će takvo stanje važiti samo do 2016, kad će biti uvedena taksa koja neće prelaziti iznos veći od 500 dinara. Kad se ovo volšebno rešenje tek najavljivalo, javnosti je odmah bilo jasno da se po sistemu "nije šija nego vrat" pretplata ponovo uvodi.

Čemu je bila potrebna ovo zamešetljstvo, teško je reći. Javni servis je tako u godinu i po dana ostao bez prihoda od pretplate, ma koliko ti iznosi nisu bili zadovoljovajući zbog izuzetno malog procenta naplate. Neki su pojašnjenje videli u pukom marketingu premijera Vučića, koji je kao čelnik Srpske napredne stranke u izbornoj kampanji 2012. građanima obećavao ukidanje pretplate.

Zato je na svom Tviter nalogu Vučić, nakon čestih prozivki šta bi sa njegovim obećanjem, u maju 2013. okačio sledeću samopohvalu: "TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati."

Ispostaviće se da je reč o još jednom, u nizu neispunjenih obećanja Aleksandra Vučića.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.10.2015. 11:28
Oni treba da ukinu i Televiziju. Nista vise narod nema da vidi pametno, samo gluposti koje zaludjuju decu i omladinu.
Nedelja 25.10.2015. 16:17
Gasi pokvarenu tv, kad ste mogli silne fabrike, gasi i ovo o/vno, ja da plaćam neću.
Nedelja 25.10.2015. 20:50
:D)) Ovo vec spada pod rubriku "SNS estradne zvezde i misterije".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online