Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.10.2015.
05:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sveta vodica za bordele i stadione

Odavno je poznato da pravoslavni srpski sveštenici, ali i vladike, osvećuju sve i svašta što klijenti naruče, a često debelo plate. Osveštavaju se tržni centri, stadioni, stranačke prostorije, izvori, prodavnice, preduzetnički lokali, kafane, moteli, njive, putevi, mostovi, pasarele, automobili, čamci, motori. Najnoviji primer je osvećenje fudbalskog kluba i stadiona u Istočnoj Srbiji.

A. Čukić
Blagoslov naveliko: Osveštavanje vodice - u plastičnom buretu

Kako bi skinuli "prokletstvo" sa lokalnog kluba Sloga, jer u poslednje vreme ne postiže uspehe, sveštenici Srpske pravoslavne crkve nedavno su osveštali prostorije, teren i stadion u Petrovcu na Mlavi, homoljskoj varoši poznatoj po velikom broju ljudi koji žive u dijaspori.

S obzirom na to da fudbalerima nikako da krene, meštani su zaključili da je Sloga pod "crnom magijom" te da se "zle čini" mogu ukloniti jedino svetom vodicom. Četvorica popova, prema navodima sajta eBraničevo, u prisustvu Uprave, igrača i stručnog štaba, osveštali su prostorije, teren i renovirani stadion. Predstojeće utakmice pokazaće da li su opravdana očekivanja sportskog dela čaršije i njihovi ljubimci početi da nižu golove.

Ili će ovaj sveštenički trud biti uzalud, kao u davnašnjem slučaju beogradskog motela (tačnije - bordela) "Sveti Nikola" kojem nije pomoglo ni ime znamenitog sveca ni kropljenje svetom vodicom. Bespravno podignuti objekat je ipak srušen. Do građevinske inspekcije nisu doprle molitve.

Molitva za auto

Sveštenik je kropljenjem svetom vodicom, kako se prepričavalo u Vojvodini, jednom Zrenjanincu osveštao novi automobil uz molitve da ga auto dobro služi i glavu mu čuva. Ali, duhoviti Banaćani počeše da se raspituju da li će ovaj primer slediti muslimanski vernici pa od hodže tražiti da im "suneti" auto, odsecanjem dela auspuha, na primer.

Može li se molitvama "vatrena" pretvoriti u "svetu vodu", najbolje znaju u Kruševcu, gde je nadležni episkop David Perović osveštao magacin preduzeća Viva, u kojem ima alkoholnih pića. A da Nišlije ne ostanu uskraćene za "sveto iće i piće" i ostalu osvećenu svakovrsnu potrošačku robu pobrinuo se lično patrijarh Irinej, koji je osveštao niški trgovinski centar.

Od kako im je osveštan gradski vodovod, Novosađani saznadoše kako od česmovače nastaje "bogojavljenska vodica". Naime, posle osveštavanja vode iz gradskog vodovoda u buradima, sveštenik je u besedi istakao da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

Ćar od estradnih zvezda

Mada u narodu postoji izreka da "besposlen pop i jariće krsti" u Patrijaršiji SPC tvrde da Tipik (crkvena knjiga) ne zabranjuje sveštenoslužiteljima da vrše osvećenja po želji vernika pod uslovom da želje nisu sablažnjive.
- Kad uoči krsne slave i Vaskrsa sveti vodicu u kući običnog vernika, paroh uglavnom dobije skromnu novčanu nagradu. Kriza je i nemaština. Ali, zato daleko bolje se prolazi kad se sveti vodica pred stranačku ili gradsku slavu, kad tajkuni žene sinove, udaju ćerke i krštavaju unučad, ali i kad se venčavaju estradne zvezde. Tad se obično ne pita za cenu verskog obreda i sveštenik se bogato nagradi. Darodavac kaže da ne želi da se obruka ni pred Bogom ni pred popom - prenose svoja iskustva sveštenici beogradskih crkava.

Ubrzo su se u Smederevskoj Palanci pobrinuli da Novosađani ne budu jedini koji se u Srbiji mogu podičiti da se kupaju u "svetoj vodici". Pozvali su čak dvojicu episkopa: braničevskog Ignjatija i šumadijskog Jovana da im osveštaju hlorisanu vodu gradskog bazena.

Ovom događaju prisustvovalo je mnoštvo žitelja Smederevske Palanke i predstavnici lokalne samouprave. Posle kropljenja svetom vodicom i presecanjem crvene vrpce, svečano je otvoren renovirani kompleks bazena.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.10.2015. 09:38
kao sto nadrilekari zloupotrebljavaju bolest ocajnika tako i p(L)opovi muzu sirotinju a bogami i novopecene vernike.dok je ovaca bice i runa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online