Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 01.11.2015.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Amerika htela građanski rat

Vojni vrh je 4. oktobra, dan uoči "revolucije" u Srbiji 2000. godine, predlagao Slobodanu Miloševiću niz radikalnih mera, pa čak i hapšenje lidera tadašnjeg DOS-a, kako bi se u Beogradu sprečilo "događanje naroda", ali i scenario koji je predviđao građanski rat i stranu vojnu intervenciju.

A. Čukić
Podaci za buduće generacije: Stamenko Nikolić

Milošević je sve te predloge odbio uveren da Državna bezbednost i MUP Srbije stvari drže čvrsto pod kontrolom i da se nijedan od ovih scenarija neće dogoditi.

Vojska je Miloševiću predložila plan u 13 tačaka koji je uz hapšenje lidera DOS-a, smene u vrhu policije i DB-a i sprečavanje srednjoškolaca da se priključe demonstrantima "po cenu" hapšenja direktora i profesora srednjih škola koji bi to dozvolili, podrazumevao i "plansko ometanje mreža mobilne telefonije" i "hitnu diferencijaciju u Vojsci Jugoslavije po bezbednosti i opredeljenosti za i protiv poretka".

Nekadašnji čelni generali Vojske Jugoslavije, Miodrag Simić i Stamenko Nikolić, u knjizi "Istina i zablude o 5. oktobru 2000. godine" prvi put obelodanjuju ove frapantne podatke, ali i otkrivaju da su sve te "mere" bile nužne jer su obaveštajne službe Vojske Jugoslavije raspolagale podatkom da je 5. oktobra bio planiran početak građanskog rata u Srbiji i strana vojna intervencija!

- Svi obaveštajni podaci do kojih smo došli mnogo pre 5. oktobra pokazivali su da je reč o organizovanoj, planskoj akciji u kojoj su učestvovale strane obaveštajne službe. Krajnji cilj nije bila samo smena vlasti nego svojevrsna klopka za Vojsku koja bi za krajnji cilj imala izazivanje građanskog rata. Scenario je predviđao da u slučaju da je vojska izašla na ulice, odmah bude napadnuta od demonstranata i primorana da odgovori vatrenim oružjem, pri čemu bi pale velike žrtve. To bi bio povod za hitne vazdušne udare NATO avijacije sa aerodroma Tuzla i intervenciju specijalnih jedinica stacioniranih na prostoru BiH - otkriva koautor ove knjige Stamenko Nikolić, nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba.

Istorija neka sudi

Autori ističu da im nije bila namera da obelodanjivanjem nekih podataka nekoga brane, a drugog napadaju.

- To će učiniti istorija nepristrasno prema svakome. Iznošenjem činjenica želeli smo da doprinesemo da se događaji 5. oktobra stave na mesto koje im pripada. Smatramo da smo ovom knjigom ispunili svoju moralnu i profesionalnu obavezu da sačuvamo činjenice o jednom teškom periodu novije istorije i da ih stavimo na raspolaganje sadašnjim i budućim generacijama.

Ozbiljnost situacije i plan mera, Miloševiću je saopštio uži deo Kolegijuma načelnika Generalštaba na čelu s generalom Nebojšom Pavkovićem, a činili su ga, uz autore ove knjige, još i Svetozar Marjanović i Branko Krga.

- Milošević nas je pažljivo saslušao, a onda odlučio da pozove tadašnje čelne ljude policije i DB, Vlajka Stoiljkovića i Radomira Markovića. Pojavili su se za svega par minuta, kao da su se nalazili u nekoj prostoriji pored. Ministar policije je kazao da su naše prognoze loše, te da on ima sve pod kontrolom, a pred kraj razgovora Marković, koji je sve vreme pričao preko telefona, obratio se Miloševiću sa informacijom da Nebojša Čović navodno pokušava da pobegne u Bosnu. Otišli smo s tog sastanka svesni da Milošević uopšte ne dobija istinite podatke - ističe Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online