Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.05.2010.
23:46
D. Đorđević - Vesti A

Bugari protiv obnove spomen-kosturnice u Surdulici

Spomenik srpskim žrtvama stradalim od bugarskog okupatora tokom Prvog svetskog rata u Surdulici obnavlja se posle 70 godina uz protest Georgija Dimitrova, bugarskog ambasadora u Srbiji, koji je poslao dopis Novici Tončevu, predsedniku Opštine Surdulica u kojem izražava "duboku zabrinutost" zbog "postojanja realne opasnosti rasta međuetničke tenzije zbog izgradnje kosturnice u dvorištu škole".

Spomen kosturnica obnovljena kako je izgledala nekad

Međutim, Nebojša Dojčinović, član udruženja "Stara Surdulica", ne vidi ništa sporno jer je, prema njegovim rečima, Spomen kosturnica ponovo izgrađena baš na mestu gde je nekada bila, u dvorištu Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" u kojoj je on direktor.


- Spomen kosturnica je 1924. izgrađena na tom mestu, jer je u neposrednoj blizini bio sabirni logor.

Surdulica je u Prvom svetskom ratu bila poslednje mesto na putu ka Bugarskoj gde su deportovani srpski zarobljenici među kojima su bili sveštenici, kao najviđeniji i najpismeniji predstavnici naroda, trgovci, sudije, advokati i elita tadašnje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Svi su oni, pod izgovorom da ih vode u internaciju u Bugarsku da rade u rudnicima, dovođeni u Surdulicu i tu ubijani - kaže Dojčinović.


 

Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica misli da su obe strane poranile sa reakcijama.
 

Pranje kostiju vinom


Vladika vranjski Pahomije učestvovaće u ponovnom otvaranju kao predstavnik crkve, kao što je to bilo 1924. godine kada je prvi put otvorena kosturnica. Pre nego što kosti budu prenete u kriptu sveštenici SPC-a peru kosti vinom, a zatim se one svrstavaju u sanduke - posebno lobanje, karlične kosti, ruke, noge... Nakon toga će izvršiti čin osvećenja i prebacivanja u kriptu - kaže Dojčinović.

- Zbog dopisa iz ambasade obratio sam se našem ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću i čekam zvaničnu reakciju, jer ne mogu ja kao predsednik opštine da vodim međunarodnu politiku.

Moje je mišljenje da bi obe strane trebalo da prisustvuju otvaranju i liturgiji žrtvama i da taj skup bude jedna vrsta pomirenja. Ne vidim razlog zašto se na tom skupu ne bi pojavili i predstavnici bugarskih vlasti. Pa i naš predsednik Tadić je bio u Srebrenici - kaže Tončev.


Dojčinović podseća da je od 1924. do 1941. svake godine na Vidovdan, održavano je opelo u Spomen-kosturnici. Ali, nakon aprilskog rata i okupacije Srbije 1941. godine, upali su okupatorski vojnici i demolirali kosturnicu.

Godine 1943. okupatori su naredili đacima Građanske škole da u periodu od 3. do 17. februara, ciglu po ciglu, sruše kosturnicu. Kripta je zatrpana zemljom, a kosti su razbacane svuda unaokolo. Tada je lokalno stanovništvo tajno sakupilo deo razbacanih kostiju i sahranilo ih na starom surduličkom groblju - podseća Dojčinović.


 

On dodaje da posle Drugog svetskog rata, sve do 1989. godine, nije postojala inicijativa da se obnovi ovo spomen-obeležje.


- Tek tada je pronađen projekat u Patrijaršiji u Beogradu i osnovan je odbor za obnovu
Spomen-kosturnice. Posao je započet iz temelja, ali su rat i raspad Jugoslavije doprineli da sve stane. Tek 2004. godine formirano je udruženje "Stara Surdulica", koje je uz pomoć donatora i nekih ministarstava obnovilo u originalnom izgledu Spomen-kosturnicu - kaže Dojčinović i napominje da je tragično što mnogi Surduličani nisu znali o čemu se radi.

Povratak srebrnog venca


Originalni srebrni venac iz stare kosturnice, dar kralja i kraljice na kojem piše: "Srpskim mučenicima od Aleksandra i Marije", slučajno je pronađen i vraćen u Spomen-kosturnicu. Dojčinović kaže da, iako je izgubio sjaj, ipak je sačuvan.


- Čovek koji je našao taj venac odneo ga je kući i nije želeo da ga vrati, već je planirao da ga preda vranjskom Muzeju. Tek nakon intervencije policije, koju sam ja alarmirao, venac je vraćen i zauzima mesto u obnovljenoj kosturnici. Na vencu nije ništa rađeno, jer nisam želeo da sam skidam patinu koja se vremenom stvorila - zaključuje Dojčinović.

 

POVEZANE VESTI

Subota 15.05.2010. 09:17
Ratnu odstetu je Tito poklonio Bugarima kao i Nemcima a milijardu maraka je na kontu srpskih zrtava iskoristio da podeli pare vojsci i radnicima 1971.g. kada je obrazovao Vojvodinu i Kosovo i doneo ustavne amandmane. Inace Bugari su to treba znati, 1916.godine za vreme okupacije oteli 6000 srpskih devojcica starosti oko 13-14 godina i prodali ih u Turskoj kao roblje. To niko nije pomenuo, ali taj podatak boli Vasa ekselencijo G. ambasadore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online