Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.11.2015.
04:11
B. Božin - Vesti A

Zatvaranje granica Balkan gura u rat

U slučaju da Nemačka zatvori granicu prema Austriji za ulazak novih izbeglica, to bi po mišljenju kancelarke Angele Merkel dovelo do velikih tenzija, pa čak i vojnih sukoba na Balkanu. Osvrnuvši se na iskustvo Mađarske s podizanjem zida prema Srbiji, Merkelova je na velikom partijskom skupu CDU u Darmštatu rekla da će u sličnom slučaju "doći do rascepa".

Digli Evropu na noge: Izbeglice na granici između Nemačke i Austrije

- Na Zapadnom Balkanu još uvek postoje napetosti zbog čega sam nedavno zatražila konferenciju o balkanskoj ruti za izbeglice. Ne želim da tamo opet dođe do vojnih sukoba - naglasila je Merkelova.

- Brže nego što se može i pomisliti može doći do oružanih nereda i do razvoja situacije koju niko ne bi želeo - rekla je ona.

Mađarska ograda je, kako je rekla, dovela do toga da su izbeglice onda preko Hrvatske, Slovenije ili Rumunije nastavljale dalje.

- U slučaju podizanja ograde na nemačko-austrijskoj granici, izbeglice bi onda pokušale da preko drugih zemalja opet dođu u Nemačku. Zadatak Savezne Republike kao velike članice EU jeste da sprovede drugačije, solidarno rešenje u izbegličkoj krizi u Evropi. Ono zahteva da se ide korak po korak. Prilično sam sigurna da ćemo u tome uspeti - poručila je Merkelova.

Kancelarka je i na ovom skupu bila izložena otvorenim kritičkim pitanjima velikog broja od ukupno 1.800 učesnika regionalne konferencije CDU. Zabrinutost za nemačko skretanje udesno bila je veoma primetna u diskusiji, a neki su strahovali i od mogućeg građanskog rata.

Većina učesnika je zahtevala konkretne odgovore od Merkelove.

- Upravo zbog toga što je Nemačka ekonomski jaka zemlja, moramo da šaljemo pozitivne signale. Moramo da imamo dubok dah i da nastavimo korak po korak - uzvratila je na kritičke opaske i podsetila na evro-krizu.

Ona je dodala da razume zabrinutost i da ne želi nikoga da omalovaži, ali je ujedno apelovala da se ne zaboravi i na ljudsko dostojanstvo izbeglica kojima je rat sve razorio.

Velike tenzije

Zbog velikog priliva izbeglica preko balkanske rute, već je bilo tenzija između balkanskih država, podseća dnevnik "Bild". Ukoliko Nemačka zatvori granicu za izbeglice, druge zemlje na izbegličkoj trasi bi učinile to isto, upozoravaju eksperti.

Juče su se izbegličkom krizom bavile partijske frakcije u Bundestagu. Njima je predstavljen usaglašeni dokument koji je u nedelju usvojio vrh Demohrišćanske unije na čelu sa Merkelovom i Zehoferom. U SPD-u se takođe očekuje intenzivna diskusija po ovom pitanju, budući da socijaldemokrate nisu saglasne sa predloženim rešenjima demohrišćana oko tranzitnih izbegličkih zona, a nova runda koalicionih dogovora predstoji već danas.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 06:48
Када сам ово писао прошле године док је све било у зачетку и када је била генерална проба са шипт-арима , неки много памеетни коментатори су ме прозивали како ја мрзим невине људе. Како мигранти иду даље и неће се задржавати код нас. Сада ти исти увиђају да су били у заблуди и виде голу истину а то су људи који који немају план у свом животу и не гледају шта се дешва око њих. Народе спреми се да браниш своје национално биће јер за пар година ако ништа не предузмемо уместо храма светог саве биће џамија. Данас сви треба да будемо националисти али не шовинисти . Треба бранити србију од лоших политичара и њихових још лошијих одлука.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online