Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.11.2015.
07:44
D. Dekić - Vesti A

I Vučićev kum u državnoj vili

Nepropisno izdavanje državne imovine privilegovanim pojedincima bliskim vlasti po bagatelnim cenama, jedna je od nezakonitosti zbog koje Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije traži da preduzeće DIPOS koje daje u zakup nepokretnosti u vlasništvu Srbije, bude ugašeno, a poslove preuzme Republička direkcija za imovinu.

Naše, a njihovo: DIPOS raspolaže sa 123 luksuzne vile

DIPOS raspolaže sa 523 objekta, od čega su 123 luksuzne vile, 20 stanovi, 33 poslovna prostora, 27 garaža, 96 jedinica građevinskog zemljišta, a pomenute nekretnine nalaze se uglavnom u najelitnijim delovima Beograda, na Senjaku i Dedinju.

Savet ukazuje da je srpska državna imovina još iz vremena vlasti Slobodana Miloševića prodavana pod sumnjivim okolnostima, a da su o slobodnim nepokretnostima koje su izdavane daleko ispod tržišnih cena obaveštavani samo privilegovani.

Inače, klupko godinama nedodirljivog DIPOS-a, o čijim se mutnim radnjama uglavnom samo spekulisalo, počelo je da se odmotava kad je proteklog leta predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio kao neustavan Zakon o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u državnom vlasništvu, koji je predviđao da samo zakupci mogu da kupe ove nekretnine. Tada se oglasila i Agencija za borbu protiv korupcije, ukazujući da je takav zakon koruptivan.

Usledio je novi šok kad je javnost saznala da privilegovani zakupci nisu plaćali ni te smešne kirije. U DIPOS-u su priznali da je dug narastao na pola miliona evra, ali je Savet je utvrdio da je suma mnogo veća, kao i da je nenaplativo više od milion evra potraživanja. Imena zakupaca je odbio da objavi direktor DIPOS-a Đoko Krivokapić pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zbog čega ga je kritikovao poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ističući da se javnosti ne smeju uskratiti informacije o ličnostima od javnog interesa.

Gašićeve mućke

Vojni sindikat Srbije obelodanio je da ministar odbrane Bratislav Gašić koristi jednu od državnih vila na Senjaku i zatražio odgovore na pitanja da li je vila zakupljena ili kupljena i zašto je luksuzni objekat renoviralo Javno komunalno preduzeće iz Kruševca, Gašićevog rodnog grada. Iz Ministarstva odbrane je odgovoreno da je pomenuta firma bila najpovoljniji ponuđač, a u renoviranom objektu će odsedati strane vojne delegacije. Ministarstvo je istaklo da Gašić živi u istom vojnom objektu u kome je bila i većina prethodnih vojnih ministara.

Savet za borbu protiv korupcije je u izveštaju o DIPOS-u naveo imena nekih zakupaca među kojima su advokat Nevena Veselinović, supruga visokog funkcionera naprednjaka, direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, inače kum premijera Aleksandra Vučića, Muhamed Jusuf Dahlan, savetnik šeika Muhameda Bin Zajeda, preduzeće u vlasništvu Veselina Sjekloće, bivšeg savetnika ministra Velimira Ilića i hirurg Milan Colić.

POVEZANE VESTI

Subota 07.11.2015. 14:50
Kada korupcija masovno preovlada tj. zauzme svoje mesto u svim slojevima institucija vlade Srbije (citaj vuciceva drzava) onda korupcija vise "nece ni postojati" - npr. kada masa ljudi kaze da je nesto laz i neistina a manjina pojedinaca se tome usprotivi, kome ce se na kraju poverovati??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online