Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.11.2015.
00:10
Z. M. A

Reporter "Vesti" na vežbi Zapadne alijanse (1): Srbi uz rame NATO vojnika

Srpski vojnici koji učestvuju na vojnoj vežbi Zajednička odlučnost V, u američkom centru za obuku Hoenfels u Nemačkoj, imaju priliku da steknu važna iskustva i nauče stvari koje se ne rade kod nas, izjavio je kapetan Boris Stanojević komandir srpske čete reporteru "Vesti", koji je prisustvovao vežbi 4.600 vojnika iz 16 zemalja - 10 zemalja članica NATO i država članice Programa partnerstvo za mir.

Z. M. - Vesti
Kao u ratu: Srpski pešadinci obavili sve zadatke

Uz pešadince su vojnici iz Albanije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Norveške, Rumunije, Slovenije, SAD, Gruzije, Crne Gore, a vežbu organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD. Pripadnici pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske Srbije pridodati su jednom inženjerskom bataljonu, koji obavlja zadatke obezbeđenja.

- Patroliramo, čistimo prostor od neprijatelja. Što se vežbe tiče ona ide veoma dobro. Učimo dosta stvari, povećavamo našu operativnu sposobnost - kaže Stanojević.

Osim 99 pripadnika pešadijske čete Druge brigade, na vežbi učestvuje 4.600 vojnika iz 16 zemalja - 10 zemalja članica NATO i država članice Programa partnertsvo za mir.

Prijatelji sa Amerikancima

Srpski vojnici sprijateljili su se sa kolegama iz američke vojske, koji su im dodeljeni kao oficiri za vezu. Izveštač "Vesti" je imao priliku da se uveri da su srpski vojnici svoje američke kolege - domaćine - naučili čak i više reči na srpskom. Atmosfera tokom pauzi između zadataka je opuštena, iako su vojnici već više od nedelju dana neprestano na terenu.

Z. M. - Vesti
Učimo od velikih: Kapetan Boris Stojanović

Jedinice Kopnene vojske obučavaju se u multinacionalnom centru za obuku Hoenfels od 2011. godine, a ovo je četvrta vežba na kojoj učestvuju pripadnici 21. pešadijskog bataljona. Tokom vežbe uče od američkih vojnika taktike u oružanim sukobima, ali pre svega kako da sarađuju na terenu sa vojnim formacijama iz raznih zemalja. Srpski vojnici su do sada odlično ispunili sve zadatke u centru za obuku koji se prostire na 160 kvadratnih kilometara.

Kapetan Stanojević ističe da nije bilo nikakvih problema tokom vežbi i da su srpski vojnici od strane američkih kolega odlično prihvaćeni, te da među učesnicima vežbi nema neprijateljskog odnosa.

- Vežba je veoma velika i poučna za nas - ističe Stojanović i dodaje da vežbaju borbu u urbanoj sredini što u Srbiji ne rade jer je reč o klasičnoj pešadiji.

Takođe, kako je ukazao Stanojević, koji po drugi put u ovoj godini predvodi srpske vojnike u Hoenfelsu, na vežbi se obučavaju u korišćenju motornih vozila, tipa Hamer sa naoružanjem, koja mogu da povećaju operativnu sposobnost, a vozila su našim vojnicima stavili na raspolaganje Amerikanci. Vežba traje do kraja nedelje, a vojska Srbije je pokazala da ne zaostaje za drugim zemljama.

U obavljanju zadataka i "borbama" srpski vojnici su se pokazali zavidne rezultate i za razliku od jedinica nekih drugih zemalja učesnika imaju veoma male "gubitke". Tako pripadnici vojski pojedinih drugih zemalja koje učestvuju u vežbama pune kamione sa "ubijenima". Tokom fiktivnih borbi, koje se vode uz specijalnu opremu za vežbe, laserski "pogodak" znači pauziranje vojnika ili vozila na 24 sata, što predstavlja poteškoću za jedinicu u obavljanju redovnih dobijenih zadataka u daljem toku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.11.2015. 12:27
Srbija nema svoju vojsku.Ova će pod okriljem NATO pakta pucati na svoj narod.Srbiji treba srpska vojska koja će je braniti.Tražiti da se iz budžeta Srbije ne finansira ova izzdajnička pašččad.Stvoriti srpsku vojsku koja će štititi Srbiju od NATO pakta i ovih izdaj,nika.Nek se ne vraćaju kući,krrvnici srpskog naroda.
Ponedeljak 09.11.2015. 10:34
Danas je divan dan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online