Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2015.
17:44
rs-lat.sputniknews.com, Vestionline A

Panika u Prištini - nebo nad Kosovom ponovo srpsko

Vlasti samoproglašenog Kosova započele su još jednu "diplomatsku" avanturu, ovoga puta usmerenu na sprečavanje vraćanja vazdušne kontrole Srbiji nad Kosovom. Ratni zločinac, a sada kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da bi to izazvalo revolt građana koji tamošnje vlasti, navodno, ne bi mogle da kontrolišu. Vlada Srbije, za sada, mudro ćuti.

Tanjug
Nebo nad Kosovom kontrolisaće Srbija

Svako spominjanje vraćanja vazdušne kontrole Srbije nad Kosovom, na bilo koji način, dodatno bi dolilo ulje na vatru u ionako zapaljenoj situaciji na Kosovu, kaže za "Sputnjik" Nedžmedin Sahiu, politikolog iz Prištine.

On kaže da bi tako nešto svakako negativno uticalo na situaciju na Kosovu. - Mislim da svako spominjanje vraćanja vazdušne kontrole Srbije nad Kosovom, na bilo koji način, dodatno bi dolilo ulje na vatru u ionako zapaljenoj situaciji na Kosovu - uveren je on.

Iz srpske Vlade ni abera

wikimedia.org

U Vladi Srbije nisu demantovali ali ni potvrdili informaciju koja se pojavila u prištinskim medijima da je Beograd zatražio od Brisela da ponovo preuzme nadzor nad vazdušnim prostorom Kosova.

Srpska vlada je, prema pisanju prištinskih medija, ovaj zahtev podnela pre dva meseca, a u obrazloženju je napisano da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji i NATO, uz napomenu da je zahtev zasnovan na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u okviru briselskog dijaloga, regionalne saradnje i ekspertize u oblasti vazduhoplovstva.

Predlog je u ime Vlade Srbije podneo šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, na sastanku sa zvaničnicima Saveta Evropske unije. Kako se očekuje, on bi trebalo da bude prihvaćen pošto Mađarskoj, koja je od 2012. godine na zahtev NATO zadužena za civilnu kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom, istekne rok.

Vojni aviosaobraćaj nad Kosovom je od 1999. godine na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma koji je u Kumanovu 1999. godine potpisan između Vojske Savezne Republike Jugoslavije i NATO, i dalje u njihovoj nadležnosti.

Tanjug

Na ovu, kako se navodi u saopštenju, spekulaciju u prištinskim medijima, oglasio se Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rečima da se Srbija u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa našom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza.

- Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina, u interesu obe strane i svih građana. Pitanje uspostavljanja aviosaobraćaja između republičkog i pokrajinskog glavnog grada različito je i odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora. Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u vezi sa kojim je pozicija Srbije definisana Ustavom, zakonima i drugim domaćim i međunarodnim propisima, dok je pitanje uspostavljanja avio-linije prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu - naveo je Đurić.

Tači: Ustupak Srbiji

Reuters

Ova mogućnost nije naišla na odobravanje u prištinskim krugovima, a kako se saznaje, ona je bila i jedna od tema razgovora tokom nedavne posete Hašima Tačija, ministra spoljnih poslova Kosova, Briselu.

Tači je svojim sagovornicima u međunarodnoj zajednici već nagovestio da bi ovaj, kako je rekao, ustupak Srbiji još više produbio političku krizu na Kosovu, ali i da bi mogao da izazove revolt građana koji Vlada Kosova ne bi mogla da kontroliše.

Tači je takođe protestovao i zbog odluke NATO-a da se oslobodi, odnosno ukine ograničenje od 25 kilometra vazdušnog prostora uz administrativnu liniju Srbije i Kosova, koje je važilo od 1999. godine.

Sporazum o privremenim operativnim procedurama nakon pune relaksacije Vazdušne zone bezbednosti, potpisali su dva dana posle ove odluke načelnik Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiša Diković i i komandant Kfora general-majora Guljelmo Luiđi Mileta u Prištini, što je izazvalo revolt opozicije.

Mađarska nadgleda nebo nad Kosovom

Mađarska nadgleda takozvani "visoki vazdušni prostor Kosova“, odnosno iznad 9.600 metara koji je "rezervisan“ za civilni saobraćaj. Mađarska je za ovaj posao angažovala između 40 i 50 kontrolora letenja za otprilike 400 do 500 letova koji se dnevno odvijaju u kosovskom vazdušnom prostoru. Mađarska misija kontrole letenja, po dogovoru sa NATO, trebalo bi da traje između tri i pet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online