Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2015.
20:09
J. L. Petković - Vesti A

Simić: Pozivam na razum i mir

Srpski narod sa velikim strahovanjem gleda na celokupnu situaciju koja je preovladala u prištinskim institucijama i na ulicama Prištine. Svi očekujemo da preovlada razum, da se sutrašnji protesti održe u miru, jer je to jedini način da se pošalje poruka nezadovoljstva i neslaganja, kaže za "Vesti" Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskom parlamentu, uoči sutrašnjeg protesta opozicije u Prištini.

A. Čukić
Oseća se strah zbog neizvesnosti, a svi se nadaju da će preovladati razum: Slavko Simić

On insistira da treba izbeći da se na ovakvim protestima upire prst prema Srbima ili bilo kojoj zajednici na KiM, "jer ćemo jedino takvim ponašanjem pokazati poštovanje jedni prema drugima, i otkloniti svaki strah i strepnju".

Simić podvlači da je potrebno da politički predstavnici opozicionih stranaka na sutrašnjem protestu "pošalju neku simboličnu poruku koja će da oslobodi narod od bespotrebnih frustracija i degradiranja svega onoga što nije albansko". 

- Niko nema pravo da moj narod na bilo kom skupu naziva pogrdnim imenima. Nema pravo da poziva na linč sporazuma koji će direktno ili indirektno uticati na poboljšanje života ne samo srpske zajednice, već i svih koji žive na Kosovu. Iskreno pozivam političare da na sutrašnjem skupu ne šalju bilo kakav negativan signal koji opstruiše naš zajednički prosperitet, već da se svi zajedno usredsredimo na ključne probleme, a to su visoka nezaposlenost građana, loša ekonomska situacija i korupcija koja ima jake korene u gotovo svim segmentima društva, ističe Simić.

Na pitanje ima li informacije da li će sutra doći do nereda, Simić kaže da se nada da se "opozicioni lideri albanskih partija na ulicama i u Skupštini ovako predstavljaju samo zbog jednog cilja, rušenja autoriteta Ise Mustafe i njegovog kabineta, kako bi se napravio takav odnos snaga da neko mora politički da poklekne". 

- Postoje razne glasine da spontano može doći do incidenata na samom skupu, ali zaista želim da razbijem i svoje i tuđe predrasude kada su u pitanju nasilje i neredi, i želim da sutra sve prođe u miru. Priština je naš lepi grad u kome ja svakoga dana srećem sve više Srba, koji na žalost, ne žive u Prištini već samo rade. Ali, biće života i za sve nas u Prištini, nadam se vrlo brzo, kaže Simić. 

Situacija nepredvidiva   

Simić dodaje da je "situacija na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas apsolutno nepredvidiva" kada je reč o miru i stablinosti. 

- Zabrinjavajuće su tendencije koje postoje kod određenih političkih struktura da dođe do političke nestabilnosti i narušavanja reda i mira na ulicama Prištine. Takvo iniciranje incidenata ne ide u korist nama koji želimo društvo u kome se gradi međusobno poverenje, mir i tolerancija. Upravo ljudi koji izazivaju konflikte i narušavaju slobodu kretanja običnim građanima na ulicama Prištine, stoje na putu izgradnje naše budućnosti, slobode i normalizacije, zaključuje on. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online