Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.12.2015.
21:11
J. L. Petković - Vesti A

Stefan Dečanski okupio Srbe

U pravoslavnoj svetinji pod zaštitom Uneska, manastiru Visoki Dečani, ove nedelje je obeležena ktitorska slava posvećena Svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Više od hiljadu vernika došlo je iz svih krajeva Srbije. Među njima i raseljeni sa KiM predvođeni članovima Udruženja Đakovčana koji su čitavu noć putovali kako bi jutrom prisustvovali svetoj arhijerejskoj liturgiji, a koju je i ove godine služio patrijarh Irinej sa episkopima Raško-prizrenske eparhije vladikom Teodosijem, zahumsko-hercegovačkim Grigorijem i timočkim Ilarionom, kao i episkopom Frankfurtske i svenemačke regije Sergijem.

Orden za arhimandrita Nektarija

Vladika Teodosije je odlikovao arhimandrita Nektarija iz Denverske mitropollije u Americi Ordenom Svetog Save drugog reda za humana dela prema srpskom narodu na Kosmetu i zalaganje za svedočenje istine o stradanju srpskih svetinja. Arhimandrit je rekao da ovaj orden pripada svima onima koji su pomagali Srbima na Kosovu.
 

U besedi pred okupljenim vernicima, patrijarh je posebno naglasio da srpski narod na KiM živi u teškim uslovima i poželeo povratak Srba na njihovu svetu zemlju "da čuvaju i sačuvaju ono što su primili od predaka".

- Znamo da žive u teškim prilikama. Gospod će im dati snagu da izdrže. Pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, svojim hramovima, grobljima - poručio je patrijarh Irinej.

U svom obraćanju, osvrnuo se i na borbu u Unesku, okončanu odbijanjem te organizacije da u članstvo primi Kosovo. On je istakao da se vodila teška bitka za svetinje srpske "kako se one ne bi predale u ruke nekog drugog naroda", podsećajući da su ih podizali "moćni i slavni Nemanjići, moćna dinastija u Srbiji i čitavoj Evropi", te da se "danas njima ponosimo".

- Branili smo ih i branićemo ih svim ljudskim sredstvima, ali ako bude potrebno, branićemo ih i silom. Ovde je sveta svaka stopa zemlje zalivena krvlju i suzama mučeničkim, suzama izbegličkim. Kosovo je naša Palestina, naš Jerusalim - istakao je patrijarh.

Ove godine na slavu ovog srednjovekovnog zdanja došlo je više naroda nego prethodne.

- Mi dolazimo svake godine na manastirsku slavu jer time želimo da pokažemo da nismo odrekli svojih korena, da su ove svetinje naše i da želimo da se vratimo našim domovima - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, zahvalio se svim vernicima koji su prisustvovali ktitorskoj slavi, a posebno pridošlima iz inostranstva, pravoslavnim Amerikancima i Albancima.

- To pokazuje da nas Stefan Dečanski okuplja u miru, ljubavi i slozi.

Mali broj stranaca

Obeležavanju ktitorske slave prisustvovao je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, kao i predstavnici Srba u kosovskim institucijama. Đurić je poručio da Albanci i Srbi na KiM imaju budućnost samo jedni uz druge i jedni sa drugima, i da bi trebalo da podrže one političare koji vode ka normalnim odnosima. Za razliku od prethodnih kada bi dolazili u većem broju, bilo tek nekoliko predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, a ove godine poštovanje prema slavi manastira nisu iskazali ni predstavnici opštine Dečani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online