Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 04.12.2015.
03:11
M. T. - Vesti A

Počasni stroj za generala

U pratnji ministara pravde Nikole Selakovića i odbrane Bratislava Gašića nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije i haški osuđenik Vladimir Lazarević stigao je juče popodne avionom Vlade Srbije u Niš. Na niškom aerodromu sačekali su ga najbliži članovi porodice, supruga Olga i trojica sinova Marjan, Milan i Vladan i veliki broj prijatelja i građana Niša.

Reuters
Izdržao nepravdu: General Vladimir Lazarević stigao kući

Poseban doček priredili su mu nekadašnji saborci i ratni veterani, koji su se postrojili u čast generala, a ceo Niš bio je u znaku povratka nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije.

Vladimir Lazarević izašao je iz zatvora u Sheveningenu tačno posle deset godina i deset meseci. General se dobrovoljno predao 3. februara 2005. godine pošto je mesec dana ranije protiv njega u Hagu podignuta optužnica za navodne, ali nikada kasnije dokazane zločine na Kosovu i Metohiji.

Posle sudskog procesa koji je završen 29. februara 2009. godine Međunarodni sud u Hagu je srpskog generala osudio na kaznu od 15 godina zatvora, ali je ova kazna pet godina kasnije u žalbenom postupku smanjena za 12 meseci. U međuvremenu pravni zastupnici Lazarevića više puta su pokušali zahtevima i molbama Tribunalu da izdejstvuju njegovo puštanje na uslovnu slobodu, posle izdržane dve trećine ukupne kazne, pa se očekivalo da će se vratiti u otadžbinu još početkom juna 2014. godine.

Haški sud, međutim, vreme koje je Vladimir Lazarević proveo na lečenju u Beogradu nisu računali kao vreme izdržavanja kazne iako je to uvek činjeno u slučajevima haških osuđenika iz Hrvatske. Konačno, pre mesec dana zahtev za uslovni otpust Vladimira Lazarevića Haški tribunal je prihvatio i to, kako se saznaje, najviše iz razloga njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Iščekivanja su bila i u rodnom selu generala, u Grnčaru kod Babušnice, u kojem je rođen i gde je proveo detinjstvo, odrastao i završio osnovnu školu. Milojko Lazarević, rođeni i najstariji brat legendarnog generala bio je nestrpljiv uoči njegovog dolaska.

- Radujem se Vladinom povratku jer znam da je slabog zdravstvenog stanja. Naravno, jedva čekam da ga vidim i nadam se da će se brzo oporaviti posle nezaslužene kazne i da će ozdraviti, svakako - rekao nam je Milojko.

Nažalost, ispričao nam je Milojko, njegova i rođena sestra generala Vladimira, Radmila Stojanović, rođena Lazarević, koja je takođe živela sa suprugom u Grnčaru, nije dočekala da opet vidi brata. Radmila je iznenada preminula pre dva meseca, početkom oktobra. Kako nam je rečeno Vladimir Lazarević ima još jednog rođenog brata koji živi u Požarevcu.

Proglasiti ga ratnim herojem

Veliki broj prijatelja, nekadašnji saborci vojskovođe i generala Vladimira Lazarevića posebno su se organizovali da na prigodan način obeleže povratak generala iz Haga. Miodrag Janković, predsednik Udruženja vojnih starešina Podrima u Nišu rekao nam je da su saborci odlučili "da svog komandanta sačekaju u stroju jer su želeli da mu na taj način iskažu poštovanje prema svemu što je učinio za njih, celu vojsku i svoju zemlju i u miru i tokom ratnih dejstava".
- Odlučili smo da nadležnim državnim organima države Srbije predložimo da se general Vladimir Lazarević proglasi ratnim herojem. Sačekaćemo da se on odmori od puta i razgovaraćemo i sa njim o tom našem predlogu - rekao nam je Janković.

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 12:51
U pratnij mafijasa Gasica i Selakovica,Lopove,koji su za saradnju Haskim Tribunlaom. Sto nije iamo neko da umlati ta g****.
Petak 04.12.2015. 16:05
Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine..., dobro došao kuči generale !
Petak 04.12.2015. 13:01
Nazalost Srbija jos nije ustanju dase oslobodi proslosti ´90 ´99 ali kad tad ce morati gradjanim Srbije da objasni sve pred ulazkzka u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online