Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2016.
08:12
alo.rs A

Putinove rakete (srpski) odgovor Hrvatima

Poseta potpredsednika Vlade Rusije i čoveka od najvišeg poverenja Vladimira Putina Dimitrija Rogozina sa saradnicima u Vojsci Srbije iskorišćena je da bi se razgovaralo, između ostalog, i o kupovini dva ruska borbena sistema "uragan" i "smerč", saznaju beogradski mediji.

wikimedia.org/One half 3544
Srbija kupuje dva ruska borbena sistema (Foto: Ruski "uragan BM-27")

Ovi sistemi imaju reaktivne rakete koji uništavaju neprijateljsku živu silu na kolometar prečnika od mesta pada projektila. 

- Kupovinom ovih raketa Srbija bi se značajno zaštitila u trci u naoružanju koje su nam nametnuli Hrvati, koji nabavljaju američke sisteme. "Uragan" i "smerč" (ili "tornado") nastali su kako naslednici legendarnih ruskih "kaćuša" iz Drugog svetskog rata. Upravo ovi sistemi su prema pojedinim, doduše, teško proverljivim informacijama, doneli vojnu pobedu proruskim snagama u borbama na istoku Ukrajine - kažu izvori Alo-a bliski VS. Ovi izvori navode da bi se navedena ubojita oružja mogla naći u arsenalu Vojske Srbije već za godinu ili godinu i po dana.

Postoji više podtipova ovih raketnih sistema sa različitim dometima, i još uvek nije poznato za koji bi se Srbija odlučila. "Smerč BM-30" je lansirni sistem koji je konstruisan za uništavanje neprijateljskih borbenih potencijala na bojnom polju, kao što su taktički raketni sistemi, niskoleteća avijacija, raketni i artiljerijski bataljoni i baterije, komandne postaje i komandni centri, kao i neprijateljska oružana sila. Uragan je prvi sovjetski okretni teški višecevni raketni lanser. Sistem je kompatibilan sa raketama od 220 milimetara koje se ispaljuju iz 16 lansirnih cevi.

I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je juče modernizaciju oružanih snaga koja uključuje nabavku dva višenamenska helikoptera, haubica "nora" i oklopnog vozila "lazar". Kako je poručio, Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše udar na tuđu teritoriju. Prema Dikovićevoj proceni, ugrožavanje bezbednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli bi iz neke od zemalja u okruženju.

Komentarišući sve češće najave naoružavanja Oružanih snaga Hrvatske, on je rekao da je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

- Evo, i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme isto tako velikog dometa. Neko može da kaže da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, ali to nije tako. Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i tako tumačim naoružavanje Hrvatske - rekao je Diković i istakao da vojska prati situaciju u svetu, posebno na Bliskom istoku, te da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korene terorizma. Takođe je ocenio i da na međunarodnoj sceni ima mnogo agresivnosti, ali da je potreban dijalog radi prevazilaženja problema mirnim putem.

Ratno huškanje iz susedstva

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da Hrvatska "neprestano izaziva situacije sa ratnohuškačkim govorom, a Srbija neće dozvoliti da bilo ko ugrožava njenu bezbednost". Srbija, dodao je, radi na jačanju vojnih kapaciteta. On je, komentarišući provokativne izjave odlazećeg ministra odbrane Hrvatske Anta Kotromanovića o nabavci naoružanja, rekao da Srbija želi najbolje odnose sa komšijama. 

- Ali kada neki misle da je znak prijateljstva nabavka raketa i kažu nam da ne budemo nervozni u vezi toga, oni pokušavaju da ponize Srbiju. Ni premijer (Aleksandar) Vučić, ni Vlada Srbije neće dozvoliti da naša zemlja bude ponižena i nećemo dozvoliti da građani osete ugroženost, jer se neko u regionu naoružava - istakao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online