Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.01.2016.
19:30
b92.net A

"Vučiću nije u interesu raspad BiH"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su stvoreni svi formalni uslovi za objavljivanje odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Osim toga, dodao je i da će ona biti objavljena kada za to dođe vreme. S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne utiče na Dodikove odluke.

Tanjug
Ne moraju biti saglasni po svim pitanjima: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Referendum, kao poslednja reč naroda ili kao put ka sukobima. Od prvog - o nezavisnosti, održanog 1992. godine u Bosni i Hercegovini, kome su se protivli stanovnici srpske nacionalnosti, kada su preglasani, do novog, najavljenog u Republici Srpskoj, kome se protivi vlast u Sarajevu.

Osnivač Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko smatra da EU pažljivo prati kakve poteze opobodom mogućeg referenduma vuče srpski premijer Aleksandar Vučić.

- On ima interese da zapravo spreči bilo kakvo dovođenje Bosne do kritične tačke, koja bi značila njen raspad. To ne znači da on u ovoj fazi odustaje od Republike Srpske, odnosno da je u prilog revizije Dejtonskog sporazuma, što se, u tom pravcu se vrše određeni napori međunarodne zajednice - kaže Sonja Biserko.

Prema sporazumu iz Dejtona, Srbija je jedan od garanta tog mirovnog dogovora, koji znači i postojanje Republike Srpske. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je odluka o referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH suverena odluka Republike Srpske, a da on sa Miloradom Dodikom, predsednikom RS, ne mora o svemu da se usaglasi.

Kako kaže je istakao, više puta su o tome razgovarali, a on svoj stav i svoj sud o tom pitanju nije menjao.

- Ostalo je na njemu i ostalo je suverena odluka Republike Srpske. Dakle ne želim nikakvim pritiscima da utičem na bilo kakvu odluku, ne želim da dovodim odnose Srbije i Republike Srpske u onakve odnose kakvi su u jednom trenutku bili između Miloševica i Karadžića, kada su podizane barijere na Drini, to se više nikada neće ponoviti - navodi premijer Vučić.

Iz Republike Srpske poručuju da će odluka o referendumu ipak biti doneta. Kada će to biti? Kada za to dođe vreme, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

- Građani imaju poverenje u ovo što radimo i važno je što je referendum podržala Ruska Federacija, ali to treba objasniti i na nekim drugim mestima - navodi Dodik.

Prema njegovim rečima, RS odlučuje samo da Sud ne može da radi mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nismo protiv Suda i Tužilaštva BiH koji se bave pitanjima za koja je nadležna BiH, a ne pitanjima iz nadležnosti entiteta. Verujemo da ćemo uspeti da ovo objasnimo nekima, ali i ako ne uspemo u tome, mi ćemo na referendum ići bez obzira na pretnje meni lično - dodaje on.

Referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH protive se Sjedinjene Američke Države, čiji su zvaničnici saopštili da takav referendum neće proizvesti bilo kakve pravne posledice, čak i ako bude održan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.01.2016. 19:40
Bio Mujo kod Tarzana....I sad naidje neki majmun a Tarzan prica s njim. Muji nista jasno i Tarzan mu kaze da on zna pricati sa svim zivotinjama. Poslije nekoliko godina dodje Tarzan u Bosnu...i idu tako i naidju na kravu koja muce. Mujo ce : -"Sta kaze?" a Tarzan ce - "Kaze da je nisi jucer pomuzao"... Vidi stvarno , zna misli Mujo. Idu dalje i sretnu psa koji laje . Opet Mujo pita sta kaze a Tarzan mu odgovori: - "Kaze da si ga jucer udario nogom". "Vid stvarno pogadja" misli Mujo. Idu dalje i naidju na ovcu koja bleji. Mujo ce Tarzanu: - "Nisam Tarzane laže kuurva".
Ponedeljak 11.01.2016. 19:45
To ce se i desiti!!Blizu je pa neka srpski neprijatelji niz milokliz!!buhuuhhhahhahah
Ponedeljak 11.01.2016. 23:41
Referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH protive se Sjedinjene Američke Države, čiji su zvaničnici saopštili da takav referendum neće proizvesti bilo kakve pravne posledice, čak i ako bude održan.....................................Pa zasto su onda toliko protiv referenduma???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online