Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.01.2016.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Srpski mladići koje je prebila nemačka policija: Gazili nas i udarali kundacima!

Marko Simić (23), Zoran Novaković (25) i Dušan Mutišić (25), mladići iz Beograda, brutalno su pretučeni, a stan porodice Mire Jovanović koja u Diseldorfu živi već 40 godina, potpuno razvaljen, dok su i ona i njena deca, kćerka Jelena i 14-godišnji sin Stefan pretrpeli ništa manje maltretiranje nakon lažne prijave nemačkoj policiji da je reč o okorelim srpskim kriminalcima.

A. Čukić
Prebijeni ni krivi ni dužni: Marko Simić i Zoran Novaković

Drama, sa svim elementima horora, koju je jedan od očevidaca, nemački novinar, kasnije opisao kao "holivudski akcioni film", odigrala se 5. januara usred bela dana i pred oko 200 svedoka, u centru Diseldorfa, kada su automobil ovih mladića, ševrolet sa BG tablicama, presreli pripadnici elitne nemačke specijalne antiterorističke jedinice.

Vesti
Crno na belo: Izveštaj lekara iz nemačke bolnice

Policija u Diseldorfu: Opirali se hapšenju!

Odmah posle pisanja o policijskoj torturi koju su doživela trojica Srba "Vesti" su se zvanično obratile policijskom prezidijumu u Diseldorfu i zatražile objašnjenje za šikaniranje i detalje privođenja srpskih državljana.

"Policija u Diseldorfu je bila obaveštena da su se trojica srpskih državljana sa konkretno navedenim imenima automobilom uputila ka Diseldorfu, sa ciljem da tamo izvrše pljačku. Prilikom hapšenja su osobe pružile žestok otpor. Zbog sumnje da je postojala organizovana zavera da se počini krivično delo, postupak je preuzelo državno tužilaštvo u Diseldorfu", navodi se u kratkom odgovoru šefa pres-službe Andreasa Czogale.

- U petnaestak minuta doživeli smo torturu i strah koji se ne može opisati rečima i ne dao bog nikome. Kada su nam na jednom semaforu presreli put, izletelo je desetak civila sa fantomkama, automatima, pumparicama i pištoljima sa laserskim nišanom. Odmah su razvalili stakla i izvukli nas kao da smo najteži kriminalci ili najopasniji teroristi. Tako su i vikali: "Teroristi, teroristi", ali nije bilo šanse da im bilo šta objasnimo. Sve dok se skoro nismo onesvestili od bolova udarali su nas kundacima, pesnicama, čizmama - pričaju Zoran Novaković i Marko Simić, dvojica od trojice aktera ovog nesrećnog incidenta.

Njihov treći drug je psihički najteže podneo sve što se izdogađalo i nije želeo da govori za novine. Modrice i poderotine po licima ovih mladića najbolje opisuju kroz kakav su pakao prošli. Simić je prošao najgore. Izbijeno mu je pet zuba, leva beonjača je i dalje crvena, ispod kapka je pet centimetara modrice, a šavove ima po glavi i slepoočnici. Mutišiću je nagnječena nosna kost, a zbog udaraca u bubrege mokri krv.

Advokati spremaju tužbu

Mladići iz Srbije u Nemačkoj su angažovali trojicu advokata jer su odlučni da tuže policiju zbog torture i nanetih kako fizičkih tako i psihičkih bolova. - Već smo dali svoja punomoćja i advokati su ubeđeni da ćemo ovaj spor sigurno dobiti. Ni mi nemamo dileme jer za sve što nam se događalo imamo jasne dokaze. Nemamo namere da Nemačkoj oprostimo ovo što nam je urađeno - poručuju Zoran Novaković i Marko Simić.

- Dok je nas dvojicu policija odmah odvela u bolnicu, Dušana nisu, već smo to učinili mi kada smo shvatili da je jako loše. Međutim, pre nekoliko dana mu je stigao račun iz te nemačke bolnice da mora da plati 700 evra na ime troškova lečenja - priča Zoran Novaković.

U Diseldorf su se uputili sa željom da tamo provedu božićne praznike zato što je Novaković u ovom gradu živeo sa porodicom sve do završenog četvrtog razreda osnovne škole. Vratio se sa roditeljima u Srbiju, ali nije prekinuo prijateljstva. Tako su i odlučili da posete ovaj grad, a spavaju kod njegove drugarice iz tog perioda Jelene Jovanović.

- Meni i Dušanu je to bio prvi put da idemo u Diseldorf, mada imam dosta drugara po Nemačkoj. U novembru sam bio u Berlinu, prethodno u Frankfurtu, Minhenu i još nekim nemačkim gradovima i ako se izuzme jedno legitimisanje, do sada niko od nas nije imao ikakvih problema - dodaje Marko Simić.

Jovanovićima provalili u stan

Ništa manju dramu nisu preživeli Mira Jovanović i njena deca. U telefonskom razgovoru kaže da je 30-ak specijalaca upalo u stan razvalivši vrata, te da su njenog 14-godišnjeg sina prikovali za zid. - Odveli su me u policiju i sve zajedno je bilo i šokantno i ponižavajuće. U Diseldorfu sam već 40 godina, sve komšije me znaju i odjednom sam proglašena za teroristu. Vlasnik stana u kome smo me je pozvao i tražio da odmah izađemo. Tek pošto je od policije dobio kompletno objašnjenje odustao je. Policija je prihvatila da plati popravku vrata, ali i dalje se i deca i ja tresemo od straha - priča za "Vesti" Mira Jovanović koja je takođe angažovala advokata i planira da tuži nemačku policiju.

Tog 5. januara su u centar grada, oko podneva, izašli su kako bi nešto pojeli, a onda obišli grad jer su stigli kasno, noć ranije.

- Na jednom semaforu, na samo 200 metara od solitera gde smo se smestili, presreli su nas specijalci. Uzalud sam na nemačkom ponavljao: "Ništa nismo uradili, ništa nismo uradili." Kada sam treći put pokušao da to isto izgovorim dobio sam kundak u glavu - kaže ogorčeni Novaković.

Elitna antiteroristička jedinica se nije zadovoljila time što ih je oborila na zemlju. Udaranja i iživljavanja su nastavljena i kasnije, a Novaković kaže da kada je pokušao još jednom da objasni da nisu krivi, jedan od tih specijalaca mu je naslonio pištolj na nosnu kost i procedio kroz zube: "Srpska svinjo, sad si ušao u moju zemlju, sledeći put ću te ubiti!"

Nemci ignorišu konzulat

"Vesti" su o ovom događaju odmah kontaktirale konzulat u Diseldorfu, ali su nas tamo uputili na pres službu Ministarstva spoljnih poslova. U pisanom odgovoru, MSP ističe da je Generalni konzultat u Diseldorfu u kontaktu sa našim državljanima i preduzima sve mere radi pružanja adekvatne pomoći u ovom slučaju.
"Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu su o incidentu lično obavestili naši državljani. Odmah nakon saznanja o navedenom, Generalni konzulat je zatražio od nemačke policije detaljnu informaciju. Odgovor do danas nije dobijen", ističu u ovom ministarstvu.

- Pogledao sam ka Marku, ležao je u krvi, koja mu je tekla iz usta. Potom mu je jedan od policajaca zgazio glavu i bukvalno je nabijao na stakliće od prozora koji su bili rasuti po asfaltu - priča Novaković.

Kada je policija pretresla automobil i nije pronašla ništa, odveli su ih u bolnicu, a zatim u policijsku stanicu gde im je već posle 60-ak minuta saopšteno da je - greška.

- Policija nam zapravo ništa nije objasnila, ali iz novinskih natpisa, a bili smo tema na naslovnim stranicama, saznali smo da smo opasni kriminalci iz Srbije koji su krenuli u pljačku. Odmah smo se obratili našem konzulatu u Diseldorfu. Primili su nas lepo, ali na svaku našu konkretnu molbu da nam pomognu, slegali bi ramenima i odgovarali da "nemaju budžet" za takve troškove - pričaju naši sagovornici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online