Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2016.
05:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sud štiti protu od vladike

Sveštenik Tomislav Živković iz Omoljice u Eparhiji banatskoj Srpske pravoslavne crkve odvažio se da tuži i pred Višim sudom u Pančevu dobije spor protiv nadležnog episkopa Nikanora (Bogunovića), kojeg je optužio za zlostavljanje na poslu (mobing). Ovo je prvi jedan takav proces koji se protiv crkvenog velikodostojnika vodio pred građanskim sudom i po oceni sagovornika "Vesti" predstavlja opasan presedan u odnosima crkve i države.

A. Čukić
Odbacuje optužbe: Episkop banatski Nikanor

Vladika Nikanor najavio je žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu, a profesor dr Zoran Čvorović, pravnik i istoričar crkvenog prava, tvrdi da se radno-pravni odnosi unutar Crkve ne rešavaju građanskim aparatima prinude, jer se time direktno narušava autonomija SPC u odnosu na državu.

- Mada presuda nije pravosnažna, radi se o vrlo delikatnom pitanju. Državni sudovi mogu da reaguju i unutar Crkve u slučajevima ako ima elemenata krivičnog dela. Mobing nije krivično delo. Reč je o radno-pravnom sporu, a sveštenička služba se zasniva na dobrovoljnosti i hijerarhijskom odnosu između podređenog sveštenika i nadležnog episkopa - kaže Čvorović.

Nije ga htela nijedna eparhija

- Moja jedina greška je ta što sam Živkovića primio u Eparhiju banatsku 2014. godine. Sažalio sam se, jer ima bolesno dete. Žalio mi se da mora otići iz službe u niškoj eparhiji jer ga tamo niko ne razume i ima problema sa braćom sveštenicima. Pre nego što sam ga primio trebalo je da se raspitam zašto on ne uspeva da opstane ni u jednoj eparhiji. Jer, osim niške, svojevremeno je bio klirik u šumadijskoj i mileševskoj eparhiji - tvrdi episkop banatski Nikanor.

On ističe da je taj odnos, kao i sav unutrašnji život Crkve, regulisan crkvenim kanonima i ne spada u sferu građanskih zakona.

- Sveštenici se školuju o trošku Crkve i prilikom rukopoloženja oni se episkopu zaklinju na bespogovornu poslušnost. Mobing kao pravni institut, postoji tamo gde su radni odnosi utvrđeni građanskim zakonodavstvom. Uplitanje državnih organa ugrožava crkvenu autonomiju i stvara mogućnost da država počne da rukovodi unutrašnjim životom Crkve. Po tom osnovu bilo koji nezadovoljan sveštenik ili monah, u svakoj eparhiji, može da tuži građanskom sudu nadležnog vladiku ili igumana, iako se po kanonima takvi sporovi rešavaju unutar Crkve - objašnjava Čvorović.

Sveštenik Tomislav Živković kaže, pak, da nije imao drugog izlaza, jer ga je episkop Nikanor kaznio mimo crkvenosudske procedure i protivno Ustavu SPC. Napominje da mu je zabranio sveštenodejstvo i oduzeo parohiju u Omoljici, naložio da se sa porodicom iseli iz crkvenog stana, oduzeo čin protojereja i protonamesnika, vratio ga u stats jereja i prestao da mu uplaćuje penziono i socijalno osiguranje.

- Osećam se užasno neprijatno što sam morao da podnesem tužbu. Prethodno sam se žalio Svetom arhijerejskom sinodu. Sinod je, kako mi je rekao generalni sekretar prota Savo Jović, dva puta tražio od episkopa da im odgovori ali da on to još nije učinio. I nisam imao drugog izlaza. Vladika Nikanor je nažalost podlegao klevetama koje su protiv mene iznosili neki sveštenici. Kaznio me a da prethodno nije vođen eparhijski crkvenosudski postupak, gde bi se dokazivala moja eventualna krivica, koje inače nema, i imao bih mogućnost da se odbranim - ispričao nam je Živković.

Episkop naseo na klevete

- Smatram da ova presuda neće biti presedan za eventualne druge svešteničke tužbe protiv nadležnih episkopa, u ostalim eparhijama SPC. Mene je muka primorala. Briga za porodicu me naterala. Verujem da će ovo ostati usamljen slučaj, jer u niškoj eparhiji, dok je njome upravljao sadašnji patrijarh Irinej, bio sam ovlašćen da tu eparhiju zastupam na sudu, pa sam upoznat sa propisima. Mislim da je episkop Nikanor obmanut i da je naseo na klevete pojedinih sveštenika, koji su pričali da sam iz niške eparhije došao u banatsku da vladiku Nikanora uhodim kako bi ga Sinod i Sabor smenili. To je nečuvena laž. Okomili se na mene kao hijene, iako za 25 godina koliko sam sveštenik nisam imao mrlju ni u službi ni u privatnom životu. Odlikovan sam Ordenom Svetog Save drugog stepena i Ordenom Svetog Romana - kaže otac Tomislav.

Vladika Nikanor tvrdi da ga Viši sud u Pančevu nije pozvao na suočenje sa sveštenikom Tomislavom. Kaže da će se zbog toga podneti prigovor predsedniku Višeg suda, a žalbu na presudu uputiće i Apelacionom sudu u Beogradu.

- Očekivao sam da me pozovu na raspravu i dam izjavu, da se suočim i u oči pogledam sa tužiteljem. Da najzad dobijemo odgovor kako nestade dva miliona dinara (oko 16.000 evra) iz crkvene kase u njegovoj parohiji u Omoljici, ali i gde nesta naprsni krst - kaže za "Vesti" episkop Nikanor.

Sramota me zbog presude

- Meni novac od odštetnog zahteva nije potreban i uplatiću ga kardio-vaskularnom odeljenju bolnice u Pančevu, gde se lečim, a gde sam prošle jeseni završio nakon saslušanja kod vladike. Tad me je episkop između ostalog nazvao lažovčinom i kokoškom. Rekao mi je da glumim pravnika a imam kokošji mozak i da neću biti sveštenik u Eparhiji banatskoj dok je on živ. Vređao je i moju suprugu. Od stresa mi je skočio pritisak, završio sam u bolnici. Ceo razgovor sam uz episkopovu saglasnost snimio i imam audio-zapis. Da tužba ne bi završila u fioci suda, više puta sam se interesovao za tok postupka. Presuda je sad doneta i osećam se, iako bez svoje krivice, strašno sramno zbog svega što se izdešavalo - zaključuje Živković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online