Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.02.2016.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Ucene praznom puškom?

Vlada Srbije će uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog toga što sudija Pretresnog veća Alfons Ori na prekjučerašnjem ročištu nije dozvolio predstavniku države Saši Obradoviću da do kraja iznese stavove zvaničnog Beograda.

M. Karović
Poslednji trzaji Tribunala: Vladislav Jovanović

- Tribunal se prema predstavniku Srbije ponašao bahato i osiono, i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal. U ovakvoj situaciji kada se Srbiji zabranjuje da iznese svoje viđenje situacije i svog stava, postupaćemo u skladu s našim zakonskim obavezama, ali ćemo na prvom mestu čuvati svoj nacionalni interes - izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Oglušili se o garancije Tolimiru

Ministar Selaković je izjavio da je Vlada Srbije 8. oktobra prošle godine upozorila Tribunal da je general Tolimir teško bolestan i ponudila garancije za njegovo lečenje u Srbiji, ali sud se na to upozorenje oglušio.
- Nije se čuo glas Vlade Srbije. Čovek je umro - rekao je Selaković. - Haški tribunal zbog teške bolesti vraća Šešelja u Srbiju, a kad im se nije svidelo njegovo ponašanje, sada traži da se on vrati.

Sudija Pretresnog veća prekinuo je Obradovića, ne dozvolivši mu do kraja da izloži stav Srbije povodom zahteva Tribunala da vlasti u Beogradu uhapse troje članova Srpske radikalne stranke, koji se terete da su mitom i pritiscima uticali na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja, lidera radikala.

Oktobra prošle godine Tribunal se žalio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje Srbije sa sudom, upravo u ovom slučaju, i nakon ročišta od pre dva dana, potpuno je jasno da će Međunarodni sud UN za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ insistirati da se Srbija na neki način kazni ukoliko što pre ne uhapsi radikalsku trojku, čiji nalog za hapšenje sud dao u januaru prošle godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je se u slučaju troje radikala koje potražuje Tribunal, radi o "malim" delima, za koje su predviđene kazne od nekoliko meseci jer to nisu ratni zločini, dok se, na drugoj strani, iskazuje neshvatljivo i nedopustivo nepoštovanje prema Srbiji.

- Život Zdravka Tolimira daleko je važniji od svih zahteva Haškog tribunala i to je ključno pitanje. Neko mora da nam pruži odgovor na pitanje zašto je čovek umro u pritvoru - rekao je premijer.

Ministar Selaković odbio je da odgovori koje bi posledice mogle da zadese Srbiju, a da spekuliše na ovu temu nije želeo ni advokat Novak Lukić, koji je kao zastupnik pojedinih haških optuženika upoznat s radom Tribunala.

- To nije pravna, već politička stvar koja se tiče Saveta bezbednosti - kratko je rekao Lukić za "Vesti".

Za bivšeg jugoslovenskog ambasadora u UN Vladislava Jovanovića pretnja Srbiji je jedan od poslednjih trzaja Tribunala.

- To što se Hag usudio da oštrije zapreti Srbiji su poslednji akordi njegovog delovanja jer je na zalasku svog postojanja - izjavio je Jovanović.

On smatra da pretnja Tribunala nema mnogo šansi na uspeh jer je Rusija, stalna članica SB, nezadovoljna njegovim dosadašnjim radom.

- Ako stvar stigne do SB, Rusija najverovatnije ne bi glasala u prilog zahtevu Tribunala - procenjuje Jovanović.

Advokat Branislav Tapušković, koji se pred Tribunalom pojavljivao i kao zastupnik, kaže da već dve decenije ovaj sud vrši pritisak na Srbiju.

- Verovatno da ove nove pretnje imaju neki cilj. Tribunal je trebalo davno da se ugasi, a oni stalno iznalaze povode za svoje postojanje. Sada proganjaju ovo troje radikala zbog uticaja na svedoke, a pogledajte šta se desilo sa svedocima u slučaju Haradinaja, pa nikom ništa - primećuje Tapušković.

Na notu se neće ni osvrnuti

Advokat Tapušković kaže da država Srbija do sada nikada nije uputila protestnu notu Tribunalu.
- Ali, oni neće ni da se osvrnu na nju. U dosadašnjoj praksi suda često se nije vodilo računa o poštovanju optuženih, bez obzira na to zašta se terete oni imaju pravo da ih uvažavaju kao ljude, ali ovde je iskazano nepoštovanje prema državi. Uvereni su da su opravdano delili lekcije tom mladom čoveku koji do sada nije imao iskustva pred Haškim tribunalom, već je zastupao državu pred Međunarodnim sudom pravde - komentariše Tapušković.

O tome da Tribunal ima različite aršine i selektivnu pravdu, najveći deo srpske javnosti ne treba ubeđivati. Smrt u zatvoru teško bolesnog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, jednog od 11 Srba koji su umrli u haškom pritvoru ili neposredno nakon njegovog puštanja, samo ih još više uverava u to. A upravo kad je zastupnik Srbije Saša Obradović ukazao na različite aršine suda, navodeći primer bivše portparolke tužilaštva Florens Artman, koju francuske vlasti nisu uhapsile i pored naloga Tribunala, Obradović je bio ućutkan.

Izbori odlažu hapšenje

Srpski zvaničnici ne beže od konstatacije da je momenat za hapšenje radikala i ponovno vraćanje Vojislava Šešelja u sudnicu politički veoma delikatno s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da Srbija u postupku ništa nije učinila loše ni neprofesionalno, već je sve greške napravio Tribunal.
- Od toga da neko leži 12 godina bez presude, do puštanja, pa zahteva da se Šešelj vrati - rekao je Ljajić.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online