Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.02.2016.
03:00
Vesti A

Ambasade bez para za Sretenje

Ambasadori Srbije širom sveta neće organizovati prijeme za zvaničnike zemalja u kojima službuju niti će ugostiti diplomate iz drugih država povodom Dana državnosti Srbije, koji se obeležava 15. februara.

O. Đoković
Prošle godine slavili: Sa obeležavanja praznika u Parizu

Ovo je druga godina zaredom da vrh države stopira proslavu u inostranstvu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je objasnio da je razlog štednje nemaština, dok bivše diplomate Živadin Jovanović i Dragomir Vučićević smatraju da je u pitanju "nedostatak pameti, a ne novca".

- Zaista je teško shvatiti da država Srbija ima novca za gej parade, protiv kojih inače nemam ništa, a škrtari kada je u pitanju čuvanje dostojanstva sopstvene zemlje i lišava diplomatsku mrežu obeležavanja Dana državnosti. Mislim da je u pitanju nezreo politički potez, te da naš državni vrh u stvari nije svestan šta zaista znači samopoštovanje i dostojanstvo države, iako im te reči u javnim obraćanjima ne silaze sa usana. Dakle, suštinski je problem nedostatak pameti, a ne para - kategoričan je Jovanović.

Slava Srba u Parizu

Savez Srba u Francuskoj, Federacija KUD-ova Srba u Francuskoj i Udruženje Kraljevina Srbija Francuska organizuju u Parizu, u svečanoj sali hrama Sv. Save (23, rue du Simplon, Pariz 18), proslavu Sretenja Gospodnjeg i Dana državnosti Srbije. Sretenje je istovremeno i slava Saveza Srba Francuske, pa će se svečarski skup održati u ponedeljak, 15. februara, sa početkom u 19 časova. Kako smo nezvanično saznali, Ambasada Srbije u Parizu ove godine ne organizuje obeležavanje Dana državnosti. Prošle godine je u salonima rezidencije ambasadora Rajka Ristića to bila izuzetno lepa i uspešna proslava sa velikim brojem uglednih zvanica, a organizaciju i troškove su u celini snosili Srbi uspešni biznismeni i dijasporci.

On podseća da je dok je bio na službi u Angoli, u vreme raspada SFRJ, građanskog rata na prostorima bivše države, te međunarodnih sankcija protiv Srbije i Crne Gore i hiperinflacije, Dan državnosti ipak obeležavan.

B. Božin
Ivo Visković

Ukoren zbog slavlja u Ricu

Zbog štednje i ove godine u ambasadi Republike Srbije u Berlinu neće biti organizovan svečani prijem povodom Dana državnosti.

Zanimljivo je reći da je pre nekoliko godina, u vreme dok je ambasador bio dr Ivo Visković, zahvaljujući njegovom ličnom angažovanju i poznanstvima, prijem dve godine zaredom bio priređen u prestižnom Ric-Karltonu.

Srbin, koji je generalni direktor hotela, izašao je u susret svojim zemljacima i ustupio raskošnu dvoranu za potrebe ambasade. Ta praksa je ubrzo bila prekinuta, jer je prema nezvaničnim informacijama direktor imao neprijatnosti zbog svog velikodušnog gesta.

- Skromno, ali dostojanstveno proslavljali smo i ja u Angoli i drugi naši ambasadori širom sveta. Dogovarali smo se na našim poslovnim ljudima i predstavnicima dijaspore u tim zemljama i zajednički organizovali svečanost za državnike tih zemalja i druge diplomate - kaže Jovanović.

Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, dr Snežana Janković, naglašava da je i ove godine bilo "mnogo ponuda naših privrednika, udruženja, klubova i ostalih naših prijatelja da doniraju sredstva za proslavu Dana državnosti".

Umesto prijema Dunavski salon

Umesto prijema za dan državnosti, najavljuje se za 10. mart u pokrajinskom predstavništvu Baden-Virtemberga u Berlinu četvrti Dunavski salon, gde je ambasada Srbije jedan od glavnih pokrovitelja na temu "EU strategija za dunavsku regiju, identitet i turizam."

- Uz zahvalnost smo ih odbili, poštujući zvaničan stav države koju predstavljamo, i uputili ih da ta sredstva mogu donirati za naše bolnice, škole i druge ustanove u Srbiji, kojima će ona dobro doći. Mi smo se i ove godine kao i prošle odlučili da povodom našeg Dana državnosti zajedno sa Generalnim konzulatom u Cirihu, 19. februara od 19.30, u ambasadu u Bernu pozovemo na svečani koktel samo predstavnike udruženja i organizacija srpske dijaspore u Švajcarskoj. Na koktelu će biti prisutan i naš episkop austrijsko-švajcarski Andrej. Dakle, nema nikakvog zvaničnog gala prijema, niti poziva domaćinima i predstavnicima drugih ambasada i konzulata - objašnjava Snežana Janković.

Bivši ambasador Dragomir Vučićević, koji je službovao u Alžiru i Grčkoj takođe u najtežem periodu novije srpske istorije, kaže da je teško shvatiti "sadašnji nedostatak osećaja za čuvanje dostojanstva sopstvene zemlje".

- Žalosno je što se ispostavilo da državni vrh nema sluha za iskazivanje samopoštovanja države i naroda. U diplomatiji je reciprocitet jedan od osnovnih principa. Kako sutra bilo koji naš ambasador da ode na svečanost kod zvaničnika zemlje domaćina ili kod kolege drugog ambasadora, ako sam nije bio u prilici da ih ugosti? Čovek koji ne prima goste ne može stalno biti gost kod drugih, a nikad domaćin. To je osnovni red - poručuje Vučićević.

POVEZANE VESTI

Subota 13.02.2016. 08:38
bravo,tako se srpska vrata zatvaraju.zalud zvalavi otvara okreceno i dovlaci zlocince i lojave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online