Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.02.2016.
05:46
J. Arsenović - Vesti A

Vašington: Tela žrtava podmetnuta

Pentagon ne odustaje od tvrdnje da vazdušni napadi na teroristički kamp u Sabrati nisu odgovorni za smrt dvoje službenika srpske ambasade u Libiji.

Tanjug
Istragom do istine: Dačić na ispraćaju Slađane Stanković

- Američka vojska veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt" - piše "Vašington post", pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.
Srpski zvaničnici, međutim, traže od SAD da dokaže te tvrdnje.

- Kad su obdukciju sproveli naši lekari, nemamo sumnje kako su ti ljudi nastradali. Kad imate 12 rana na telu, dobijenih istovremeno, nedvosmisleno od eksplozije, onda Pentagon mora da nam pokaže bilo kakav dokaz koji bi nas uvukao u bilo kakvu drugu priču - izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Amerikanci navode nekoliko razloga zašto veruju da Srbi nisu stradali od njihovih bombi.
Prvi razlog je taj što pripadnici libijskih službi koji su stigli prvi na mesto bombardovanja i kasnije povređene prevezli u bolnicu nisu izvestili da su na licu mesta pronašli zapadnjake.

Drugi razlog, kako prenosi američki list, jeste taj što fotografije ubijenih diplomata koje su se pojavile na internetu ne deluje da su snimljene na ili blizu mesta bombardovanja, niti da je iko od njih dvoje ubijen u onome što je zvanično opisano kao masivni udar.

- Sama fotografija kao dokazno sredstvo nije pouzdano, ako iza toga ne stoji ko ju je snimio, kad i gde, kojim aparatom i u kojim okolnostima je snimljena. To se radi tokom pregleda mrtvog tela, zajedno sa opisom povreda, koji daje lekar koji obavlja taj pregled, dokumentuje se i fotografijom sa obdukcije - objašnjava poznati srpski patolog profesor dr Zoran Stanković.

Ubijen otmičar

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je prema informacijama iz Libije, u gradu Sabrata, ubijen Al Dabaši, koji se sa svojom grupom sumnjiči za otmicu dvoje srpskih diplomata u Libiji u novembru prošle godine. Prema Dačićevim rečima, informacije govore da je Al Dabaši ubijen u gradskim borbama protiv ISIS-a u Sabrati.

Obdukcija tela Slađane Stanković i Jovice Stepića na beogradskoj VMA pokazala je da je dvoje službenika stradalo od detonacije i da prethodno nisu mučeni.

Beogradski "Blic", međutim, tvrdi da je došao u posed fotografija tela Zorane i Jovice i da na njima imaju krvava lica i modrice.

Nije bilo civila

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da meta koju su u Libiji gađale američke snage nije lokacija koju je Srbija podelila sa američkih službama, u pokušajima da oslobodi dvoje srpskih službenika.
- Meta koju smo pogodili bila je pod stalnom prismotrom stotinama sati pre napada i tokom celog perioda nije bilo dokaza da je na toj poziciji bilo civila, a sigurno ne stranih talaca - tvrdi diplomata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online