Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.02.2016.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Vučić "izabrao" Tačija?

Srpska lista dala je kvorum u kosovskom paralmentu i time omogućila glasanje i izbor Hašima Tačija, lidera PDK za predsednika Kosova, na čemu im se on i zahvalio. Srpski poslanici pre svega podvlače da nisu glasali za lidera OVK koga je izvestilac EU Dik Marti stavio na čelo organizovane kriminalne grupe koje se bavila i trgovinom organima.

Reuters
Umesto u zatvoru, na čelu Kosova: Hašim Tači

Iako Slavko Simić, predsednik Srpske liste za "Vesti" tvrdi da su odluku  da daju kvorum doneli samostalno, malo ko veruje da su se na takav riskantan potez odlučili bez konsulatcija sa Beogradom, uzimajući u obzir i njihov odnos, položaj i intezivne susrete sa šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem dan uoči glasanja.

Demokratska stranka Srbije žestoko je reagovala ocenjujući da je Tači izabran zahvaljujući odluci premijera Srbije Aleksandra Vučića, dodajući da "time što je Vučić stao u zaštitu trgovca ljudskim organima i učinio još jedan korak puzećeg priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova".

Amnestiraju zločinca

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji Simo Spasić kaže da su porodice srpskih žrtava ogorčene zbog izbora Tačija, posebno jer su "lojalni Srbi svojim prisustvom omogućili da osumnjičeni za ratne zločine u miru nastavi progon preostalih Srba".
- To je crno, da crnje ne može biti. Udarac za sve nas. Oni su ovom odlukom amnestirali zločinca koji je trgovao organima ubijenih Srba - ocenio je Spasić.

Srpska lista je istim intezitetom odgovorila da ne želi lekcije od "lažnih patriota u skupocenim bundama koje su uništile sve što se uništiti može", a Đurić dodao da je "besramno optuživati ljude koji sede u najtežim uslovima sa zlikovcima i zločincima."

Za Momčila Trajkovića, lidera SPOT-a i člana Srpskog nacionalnog foruma smatra "nesporna činjenica da su srpski poslanici podržali izbor Tačija".

- Bez kvoruma ne bi bilo glasanja, dakle oni su najdirektinje učestvovali u Tačijevom izboru. Uzimajući u obzir da nekoliko poslanika stranke Ise Mustafe tvrdi da nisu glasali Tačija, može se tvrditi i da je više poslanika Srpske liste njemu dalo glas. Nebulozne izjave Vučića i Đurića da Srpska nije glasala za Tačija i da kosovskometohijski Srbi "sami odlučuju o svojoj sudbini" vređa inteligenciju ovog naroda i pokazuje koliko je politika Beograda pokvarena prema KiM i ovom nesrećnom narodu - oštar je Trajković.

Glavni argumet i Đurića i Simića je da Srbi nisu glasali za Tačija, međutim, izjave pojedinih albanskih poslanika dovode u sumnju ili tu tezu ili regularnost izbora. Naime, od kada su se poslaničkom klubu Srpske liste priključili Nenad Rašić lider PDS-a i Adem Hodža, poslanik "Koalicije za Goru", Srpska lista broji 11 poslanika. Iako je glasanje bilo tajno, poznato da je 10 listića na kraju bilo nevažeće. Ali sada i poslanik LDK Armend Zemaj tvrdi da nije glasao za Tačija.

Dogovor ili ne?

Mediji u Prištini izveštavali su da su se veče uoči izbora susreli Marko Đurić i Hašim Tači. Kancelarija za Kosovo i Metohiju to nije ni potvrdila, ni demantovala. 
- I ta činjenica ide u prilog da je Tači izabran na Vučićev mig. Dakle, u predvečerje glasanja Tači i Mustafa sreli sa Markom Đurićem i da su se tada dogovorili oko formiranja nove opštine Prilužje, kao uslov za podršku, kaže Trajković. 

Na sve te optužbe, Simić kaže da oni koji ih izgovaraju žele da "smanje kredibilitet premijeru i Srbiji u briselskim pregovorima".

- Prvo, mi nismo glasali za Tačija. Drugo, lično sam Tačiju rekao šta ja kao Srbin i srpska zajednica na KiM mislio o njemu. Naš narod treba da se zapita šta bi se dogodilo da smo izašli iz sale? Izgubili bi kredibilitet kao politički predstavnici Srba, naš premijer Vučić bi izgubio kredibilitet kod EU u briselskim pregovorima, Srbi bi bili predstavljeni kao remetilački faktor koji destabilizuje i Kosovo i region, ušli bi u nove izbore za koje bi nas proglasili krivcima, a novim izborima bi se prologniralo i formiranje Zajednice srpskih opština i ratifikacija Sporazuma između ministara pravde Holadnije i Kosova neophodnog za formiranje Specijalnog suda - pojašnjava Simić.

Insistirajući da se Beograd nije mešao, on za "Vesti" još dodaje da su od Tačijeve i stranke Ise Mustafe tražili dodatne garancije i rešenje problema uzurpirane srpske imovine i imovine SPC, povratak raseljenih, veću zastupljenost u izvršnoj vlasti i rešavanje mnogih problema sa kojima se suočavaju Srbi.

- Do poslednjeg trenutka smo vodili pregovore sa koalicionim partnerima uz posedovanje ambasade SAD i drugih ambasadora Kvinte i Kancelarije EU. Tražio sam čvrste garancije za naše zahteve, i ponavaljao da mi njihova reč ništa ne znači jer se čak i napisano ne poštuje, i da tražimo čvrste garancije. Naša vlada u Beogradu se nije mešala i prepustila nam je da donesemo odluku kao Srpska lista - kaže Simić.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.02.2016. 18:32
Sta je sporno ? Vucicev otac je Albanac i Vucic i ne krije niti vuce poteze koji su protiv siiptara . Da je covek zbog svegavsto je uradio za narod Srbije Vucic bi trebao sam sebi da presudi . Glupi narode glasaj za picoustog majmuna i umreces od gladi kao juce ona nesretna porodica iz Surcina . Tako nam i treba ...
Utorak 01.03.2016. 06:34
Sto ga vi nazivate "Vucic"?On je Musliju siftarsko go-vno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online